Velký hlas, perlivé piano

30.11.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Dali se dohromady dva, aby si nahráli desku pro radost svou i posluchačů. Nevymýšleli novoty, ale vzali muziku pěkně postaru a od podlahy. Dámy a pánové, "Tom Jones & Jools Holland"! Velký hlas a perlivé piano.
8/10

Tom Jones & Jools Holland - Tom Jones & Jools Holland

Skladby: Life's Too Short, 200lbs Of Heavenly Joy, Good Morning Blues / One O'Clock Jump, It'll Be Me, Who Will The Next Fool Be, Linda Lu, St. James' Infirmary Blues, Odd Man Out, Roberta, Baptism By Fire, Think, Hanging Up My Heart For You, Mess Of Blues, Sally Suzas, My Babe, Slow Down, Glory Of Love, Mam & Dad's Waltz, End Of The Road
Celkový čas: 61:38
Vydavatel: Warner Music
Některé desky smrdí penězi na sto honů daleko a jejich autoři se ještě bezostyšně tváří jako bůhvíjací novátoři a průkopníci. Nic takového neplatí o albu nazvaném jmény svých dvou hlavních protagonistů - "Tom Jones & Jools Holland". Ti dva se dali dokupy snad jen pro požitek a možná i potřebu nahrát pár starých fláků pěkně od podlahy. Nehledali nic nového, a přesto se jim podařilo dílo, z něhož srdce zaplesá radostí a nožky posluchače samovolně začínají podupávat do rytmu.

Tom Jones, Tygr z Walesu, má za sebou už několik desítek let kariéry a poslední roky ve znamení slušného comebacku díky duetové desce "Reload" a trochu opomíjenému albu s moderním soundem "Mr. Jones". Jools Holland, kromě toho, že báječně ovládá bílé a černé klávesy, je pánem televizního pořadu "Later... With Jools Holland", v němž se konají výborná živá vystoupení nových interpretů i zasloužilých legend - ostatně postupně vycházejí s nejlepšími okamžiky pořadu velmi kvalitní DVD (psali jsme například o disku "Cool Britania").

Tvůrčí metoda desky Tom Jonese a Joolse Hollanda je jednoduchá - vezmeme několik ne příliš známých písní pro pamětníky, jež máme už dlouhá léta rádi, přidáme něco svých věcí, které ovšem znějí k nepoznání od těch starých (v našem případě tři kousky) a všechno to zahrajeme co nejživěji a nejdřevněji. Kouzlo vzniká spojením velkého hlasu, co bourá skály, a piana, jež by probralo i mrtvého. K tomu magická formulka vytvořená sloučením nadšení a schopností zvednout lidi ze židle. Písně na albu "Tom Jones & Jools Holland" jsou rokenroly, bluesové kusy, boogie woogie, swing i trochu sladkobolné dojáky, abychom byli spravedliví (nelze se ostatně divit zpěvákovi, který má jeden ze svých největších hitů skladbu "Green Green Grass Of Home").

Pozoruhodná je energie vložená do nahrávky - s Jonesovým mocným a suverénním vokálem (často snímaným tak, aby bylo pro dosaženo správného archaického zvuku) se pouští do přestřelek Hollandův neposedný klavír, zpěvákovi odpovídají a přizvukují sbory i šťavnaté dechy. Díky písním se ocitneme na upoceném parketu i v nablýskané kavárně, v gangsterském filmu i na zaprášené ulici. Z alba je patrná radost aktérů, která se nakažlivě přenáší na posluchače. A takový přenos je velmi žádoucí, vůbec nevadí, že je ho dosaženo ve staré obnošené vestě. Hlavní je poctivost materiálu a zručnost krejčího.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY