Tohle ještě projde, ale příště?

18.10.2004 07:30 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Papa Roach na nové desce "Getting Away With Murder" pokračují v tom, co přerušili na předešlém albu "Lovehatetragedy". Dočkáte se tu silnějších, tu slabších melodií, tak akorát ostrých kytar a punkově načichlých aranží. Prostě normální, obstojná tvrdě rocková kolekce.
6/10

Papa Roach - Getting Away With Murder

Skladby: Blood, Not Listening, Stop Looking Start Seeing, Take Me, Getting Away With Murder, Be Free, Done With You, Scars, Sometimes, Blanket Of Fear, Tyranny Of Normality, Do Or Die

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: 38:01
Vydavatel: Universal
Pokud jste k Papa Roach upřímní, nikdy vás nezklamou. Pokud jim přičítáte zásluhy, které nikdy neměli, a žádáte od nich výjimečnost, jíž nikdy nedisponovali, zatratíte je během pár vteřin. Kterou cestu si vybrat? Pochopitelně, že správnější by bylo zvolit první, neboť jinak bychom pro americkou čtveřici začali kopat hrob zaživa. Fanoušci jakoby také postupně objevovali, v čem spočívá skutečná síla formace, takže povrchní zájem milionů pominul a na pořad dne se dostavily věrné statisíce. Přesně tak, jak tomu má být, protože Papa Roach si hvězdné postavení nezaslouží. Jsou totiž jen solidní, mírně nadprůměrnou post-grungeovou partičkou, což nejlépe dosvědčují na nové desce "Getting Away With Murder".

Jako všechny texty Papa Roach i slova ke třetímu albu se točí kolem tradičních témat revolty, odporu proti společenské stádovitosti, pokrytectví a licoměrnosti. Ostatně sám název alba "Getting Away With Murder" (volně přeloženo Projde nám to, i když někoho zavraždíme) napadá stav, v němž jsou důležité skutky opomíjeny a do popředí dostávají se irelevantní pitomosti. Papa Roach jsou prostě nahněvaní, prudcí, drzí a kritičtí. Všeho ale s mírou, to se nemůže nikdo divit ani jim to vyčítat. Takřka totéž co o textech lze říct o hudbě skupiny. Od debutu "Infest" se parta s Jacobym Shaddixem v čele vypracovala směrem k hodně svázanému melodickému crossoveru, který ovšem zdaleka postrádá lehkost kamarádů z Alien Ant Farm.

Kvartet, jak se sluší a patří, myslí především na výrazné melodie a svižnou rytmiku, aby měli fanoušci u čeho skákat a s kým si pozpěvovat. To se jim výtečně podařilo u písní "Blood", "Not Listening", "Getting Away With Murder" nebo "Be Free". Podobně jako na druhém albu "Lovehatetragedy" i zde ale probublává zhruba stejné množství nudných, nápadů prostých kytarovek, které nejsou ani to, ani ono. Prostě vata, s Američany řečeno Just Fillers. Rozhodující potom je, jak se daří vyvažovat poměr a na kterou stranu se ručička posune? Na rozdíl od dvojky je to tentokrát ve prospěch solidnější části desky, která má mírně navrch. On to není žádný zázrak, ale kytary Papa Roach jsou řádně ostré, tempo většinou obstojně utíká a dobrá polovina melodií je vesměs příjemných, takže vlastně není důvod, proč nedat "Getting Away With Murder" šest hvězdiček.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY