Pohled na realitu světa z odlišného zorného úhlu

29.10.2004 10:30 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Skupina Gavora vznikla v roce 2000. Po úspěšném koncertování i za českými hranicemi se dopracovala k debutovému albu u velkého labelu. Deska dostala jméno "Healing The Sick" a přináší devět kompozic. Na tento zvukově velmi zajímavý počin jsme se koukli v této recenzi.
8/10

Gavora - Healing The Sick

Skladby: It, Pieces, Bright Star, Residue, Reason, Could Be, Within?, That Hole, Go
Celkový čas: 48:36
Vydavatel: Piper Records
V roce 2000 Andrej Gorodkov a Aleš Petržela zakládají projekt Gavora, kterým se chtěli odlišit od klasické electronic body music a chtěli se více věnovat experimentům s elektronickými zvuky. Za vše může hovořit komplet "The Gavora New Digital Sonic Environments For New Digital Entertainment Era", ve kterém se nechali inspirovat listinami Nikoly Tesly a k poslechu je na oficiálním webu skupiny. Toto duo později doplnil Petr Konečný, který do tvorby Gavory vnesl další pohled na věc. Hudební aranže jsou hlavně dílem Aleše a Andreje, který píše i texty. Tvorba skupiny je postavena na práci se zvuky a ruchy, které mohou evokovat syrovost Young Gods nebo roztříštěnost nápadů Aphex Twina. Jejich styl se nedá vmáčknout do jedné škatulky, je to spojení industriálního laborování se samply s nádechem jakéhosi digitálního hardcoru, digitálního new wavu nebo acidelectra. Po úspěšném koncertování i v zahraničí se skupina vrhla do usilovných prací na debutu "Healing The Sick", jejichž výsledkem je dynamicky vyznívající nahrávka s osobitým pohledem na realitu okolo každého z nás.

V rozsahu necelých čtyřiceti devíti minut Gavora nachystala spleť samplů, zvuků a s maximálním využitím samplerů postupně jako skládačku dala dohromady devět kompozic, které jsou místy drásavě nabité přehršlem syrových smyček ruchů nebo naopak probublávají volně v prostoru v oparu elektrizujících impulsů. Na desku se převážně dostal zcela nový materiál, výjimku tvoří jen skladby "Pieces", "Residue" a "That Hole", všechny však prošly procesem přepracování. "That Hole" samotná se s úspěchem ocitla na kompilaci březnového vydání časopisu BE (Bassline) a je postavena na klasickém formátu práce Gavory se samplery v hybném soustrojí rytmických ruchů. Naopak "Residue" je výpravou za temným odvarem elektronických zvuků v pomalejším tempu, které dokáží naplno pohltit. "Pieces" je po úvodní surové "It" pěkně našlápnutou excelentní jízdou, ve které zní i několik hutných klávesových ploch. "Bright Star" je postavena na prostém kytarovém samplu a na ruchových smyčkách - skládání rozličných zvuků je hodně typické pro Gavoru. Po klidnější "Residue" je tu návrat k dynamické síle jménem "Reason", tu střídá rytmicky pestrá a vydařená "Could Be". Závěrečný blok "Within?", "That Hole" a "Go" je spanilým průletem linií uvažování nad tím, co chce toto trio vymáčknout ze samplerů, které se staly základem jakéhokoliv hudebního harašení na "Healing The Sick".

Celá deska nečerpá z jednoho tématu. Andrej Gorodkov vkládá do textů jednotlivých skladeb své vlastní myšlenky a pohled na věc, realitu okolo sebe samotného. Jeho myšlenky však nemusí být ztotožněním pro každého posluchače, každý máme svůj vlastní názor, který by se taktéž měl projevit ve vnímání hudebních experimentů na této desce. Text i hudba zde působí v určitém kompletu, který lze při poslechu rozebrat na elementární částice a složit si vlastní svět vnímání toho, co se Gavora tímto celkem snaží naznačit, prozradit, říci.

"Healing The Sick" je vyzrálým hudebním počinem, kterým Gavora rázně vkročila na českou elektronickou scénu, s kterou se může částečně ztotožnit nebo skvěle fungovat vedle ní. "Healing The Sick" si zaslouží pozornost každého, koho zajímá industriální elektronika, protože práce se zvuky a samply, s kterými operuje Gavora, je velmi vydařená. Každý poslech "Healing The Sick" přináší nové rozpoznání, novou exkurzi do reality elektronického světa s rozdílnými zornými úhly pohledu na věci, které se mohou dotknout každého z nás - nejedná se však o žádnou virtuální realitu, ta může být značně zavádějící.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY