shop.musicserver.cz
The Young Gods, Palác Akropolis, Praha, 19.2.2011

Událost zimní klubové sezóny

Vydáno: 20.02.2011 19:23 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Mírovou propagandu. Opičí mimiku Ala Cometa, jaggerovský tanec a hypnotické zpívání Franze Treichlera, lesknoucí se amulet bicáka Trontina nebo zívání nemocného novice - kytaristy Hänniho. To všechno mohli fanoušci švýcarských mágů The Young Gods po dva večery ve vyprodaném paláci Akropolis obdivovat. A nejen to.

Live: The Young Gods

místo: Palác Akropolis
datum: 19. února 2011

The Young Gods, SázavaFest 2008, Kácov, 30.7.-3.8.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Nejznámější žižkovské kulturní centrum se díky umu švýcarských Mladých bohů - jen pro tento víkend - proměnilo v industriální džungli, kde každé šlehnutí elektronické větve přes obličej, každé pohlazení uší a duší syntetickými tóny způsobovalo na ksichtě dvakrát vyprodaného sálu až orgastický úsměv a vlnu nadšení.

Obrýlené fotografky narážely při tanečních kreacích zamlženými skly do svých zrcadlovek; lidé, zmítající se jakoby v nirváně, vráželi do jiných lidí, tak jako při pogu, někteří se začali pod vlivem tropických beatů i obscénně obnažovat. Back to the roots. Zpátky ke kořenům. Navzdory venkovním minusovým teplotám panovaly v oáze Akropolis díky vrstvení stop tropy. Tu a tam zdmi a stropy paláce otřáslo basové zemětřesení, jindy se stěny ohýbaly nasamplovanými kytarami.

Rachot pozval The Young Gods do Prahy, aby si už zkraje roku odbyli svou implicitní povinnost v našem hlavním městě zahrát. Je to stejné každým rokem a přitom pokaždé tolik jiné. Tentokráte neúřadovaly španělky jako při dvou předchozích návštěvách, ale elektronika. Motivací pro turné po Českopolsku totiž nebylo oceňované, takřka kultovní klepání na dřevo, ale vydání nové, plně elektrifikované nahrávky "Everybody Knows".

Dva dvouhodinové koncerty, natěsnané ve dvou dnech, nabídly latentní obraz toho, jak lze v pekelné zvukové koláži dosáhnout maximálního možného uspokojení.

Rozstřel: The Young Gods vs. Laibach

Laibach
Zatímco Laibach (*1980) si při svých prosincových elektronických hrátkách k hypnotické atmosféře dopomohli využitím vizuálních obrazců a sugestivních videoprojekcí, The Young Gods (*1985) se při své šou spokojili s minimalistickým blikáním RGB LED-diod, a přesto vytvořili ještě podmanivější inferno než jejich slovinští bratři (a sestra). 1:0.
Kdo vloni dorazil do Archy na avantgardní performance Laibach, dočkal se agrese a brutality bez obalu. Na představení Young Gods v Akropoli jste se ale navzdory variabilitě emocí ani na okamžik nebáli - kvarteto Švýcarů symbolizovalo svými postoji bezpečí. Ale strach je mocný hybatel, zvláště při víkendových nocích, což? 1:1
Laibach - upraveno
Laibach i Young Gods si při tvorbě svých playlistů zakládají na koncepci a nejinak tomu bylo při jejich posledních zastávkách. Laibach vsadili na chronologii, kdy nejprve odprezentoval ranou tvorbu, aby se v průběhu večera, přes taneční hity, dopracovali k nejnovějším projektům, to YG v Praze představovali svou aktuální nahrávku "Everybody Knows", a tak byla první polovina koncertu věnována právě jí. Teprve při přídavcích se fanoušci dočkali nesmrtelných záležitostí typu "Skinflowers", o to větší efekt ovšem prolnutí nového a starého materiálu mělo. 2:1

The Young Gods, SázavaFest 2008, Kácov, 30.7.-3.8.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Franz Treichler se od začátku do konce svíjel u stojanu mikrofonu, na kterém měl připevněné světlo. Když začal zaklínat publikum stále se opakujícím sloganem "And the winner is...", stojan zvedl a namířil jednobodový reflektor proti lidem. Posouval jej ze strany na stranu a hra světel a stínů nabírala na intenzitě. Vše vygradovalo tancem, který při zapojení fantazie připomínal souboj mezi hadem a člověkem. Hada suploval stojan, který na konci počáteční písně "No Land's Man" Franz uškrtil. Zvítězil. "And the winner is..."

Vítězné tanečky, jež následovaly, evokovaly nejen ještěrčího krále Morrisona, ale díky sexuálnímu napětí, které Akropolí zcela prostoupilo, také personu Jaggera. Svou intimitou a fragilností ale tanec ze všeho nejvíce připomínal aktuální klip Radiohead.

Písně z nové desky "Everybody Knows" překvapivě uspěly. Zatímco ve svých studiových podobách se oproti starším songům jeví kvůli absenci výrazných momentů nekonkurenceschopné, naživo, s mnohem experimentálnějšími aranžmá, většina vynikla. Vynikající byla především pank pěstující "Tenter le Grillage", kterou lze společně s gradující "C'est Quoi C'est Ça" a přídavkem "Gasoline Man" označit za jeden z vrcholů večerů.

Rozstřel: The Young Gods vs. Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten
Když pořádali progresivní a inovativní experimentátoři Einstürzende Neubauten (*1980) vloni v listopadu svůj industriální dvojvečer, nepřijeli do Prahy ani tak tančit, jako rozjímat. Sice do svého repertoáru zařadili i ta nejkreativnější čísla, přesto si fanoušci pořádně nezařádili. Young Gods oproti nim psali zcela odlišný příběh. Návštěvníky Bozi zhypnotizovali už druhou písní, již zmíněnou hymnou "Tenter le Grillage", a následně si s nimi Treichler & spol. dělali, co se jim zamanulo. 1:0
Na berlínských ikonách Blixovi a Alexovi byla patrná jizva času. Neubautenům se přesvědčit pražské publikum o stále trvající rozervanosti nepodařilo. To Franz Treichler jim se svou až morrisonovskou aurou ukázal recept na dlouhověkost. Tohleto byl rock'n'roll! 2:0
Einstürzende Neubauten - upraveno
Přestože jsou ENka oproti Young Gods mnohem známějším a významnějším jménem, mají velice omezenou posluchačskou základnu. Dokázal to věkový průměr návštěvníků Archy, který osciloval někde mezi čtyřicítkou a padesátkou. Atmosféru v Akropoli při koncertě YG pak netvořili stařečci, ale jejich o generaci mladší multi-kulti děti. Podle toho vypadala přehazovaná s energetickou koulí mezi umělci na pódiu a publikem pod ním. 3:0


NÁZORY
  • Tak tomuhle rikam koncert (abc, 20.02.2011 20:09) Reagovat

    Kdo nebyl tak neuveri-maji porad paradni formu-YG FOREVER!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Einstürzende Neubauten v "Ist Ist" zase jednou experimentují. Lákají na novou desku i koncert v Praze (29.03.2024 07:27)
- Einstürzende Neubauten vystoupí v říjnu v Praze. Představí novou desku s pop music pro paralelní vesmíry a mezisvěty (06.02.2024 14:13)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)
- Audio: Provokatéři Laibach předělali hit "Amerika" provokatérů Rammstein. A je z toho country (18.08.2023 09:45)
- Rozhovory: Chris Jagger - Asi bych vydělal víc peněz s tribute kapelou Rolling Stones (08.08.2023 08:00)
- Chystá se albová pocta skupině Rammstein. Její skladby předělali Front Line Assembly, Laibach nebo The 69 Eyes (08.07.2023 15:39)
- Nové desky 26/2023 - od Lucindy Williams přes Laibach po The Baseball Project (05.07.2023 20:00)
- Blixa Bargeld a Teho Teardo v prosinci naživo v Praze! Frontman Einstürzende Neubauten a italský skladatel představí nové skladby (26.05.2023 20:11)
- Opavský festival Slunovrat nabídne The Young Gods, Tata Bojs, Buty či Olgu Sommerovou (25.05.2023 13:18)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu