Velký a roztancovaný mejdan s Depeche Mode

25.10.2004 14:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Depeche Mode jsou hudebním pojmem, který se nesmazatelně zapsal do historie. Na letošní rok se sešlo několik lahůdek pro fandy této skupiny. Jednou z nich je i remixová kolekce s příznačným názvem "Remixes 81-04", na kterou jsme se podívali pohledem skalního fanouška a pohledem spíše nezávislým, více již v dnešní recenzi.
8/10

Depeche Mode - Remixes 81-04

Skladby: CD1 - Never Let Me Down Again (Split Mix), Policy Of Truth (Capitol Mix), Shout (Rio Mix), Home (Air 'Around the Golf' Remix), Strangelove (Blind Mix), Rush (Spiritual Guidance Mix), I Feel You (Renegade Soundwave Afghan Surgery Mix), Barrel Of A Gun (Underworld Hard Mix), Route 66 (Beatmasters Mix), Freelove (DJ Muggs Mix), I Feel Loved (Chamber's Mix), Just Can't Get Enough (Schizo Mix) / CD2 - Personal Jesus (Pump Mix), World In My Eyes (Mode To Joy), Get The Balance Right (Combination Mix), Everything Counts (Absolut Mix), Breathing In Fumes, Painkiller - Kill The Pain (DJ Shadow vs Depeche Mode), Useless (The Kruder And Dorfmeister Session), In Your Room (The Jeep Rock Mix), Dream On (Dave Clarke Acoustic Version), It's No Good (Speedy J Mix), Master And Servant (An ON-Usound Science Fiction Dance Hall Classic), Enjoy the Silence (Timo Maas Extended Remix) / CD3 - A Question Of Lust (Remix), Walking In My Shoes (Random Carpet Mix - Full Length), Are People People?, World In My Eyes (Daniel Miller Mix), I Feel Loved (Danny Tenaglia's Labour Of Love Dub), It's No Good (Club 69 Future Mix), Photographic (Rex The Dog Dubb Mix), Little 15 (Ulrich Schnauss Remix), Nothing (Headcleanr Rock Mix), Clean (Colder Version), Halo (Goldfrapp Remix), Enjoy The Silence (Reinterpreted by Mike Shinoda)
Celkový čas: 79:18 + 79:02 + 73:44
Vydavatel: EMI
Depeche Mode na letošní podzim nachystali reedici videokazety "Devotional", ta se ve formátu DVD dočkala velmi dobrého přepracování a rozšíření oproti původnímu vydání. Pak éterem již nějakou dobu zní nová úprava jejich velkého hitu "Enjoy The Silence" s číselným doplňkem 2004. Tento singl se stal předzvěstí kolekce pojmenované "Remixes 81-04". Tato deska byla slíbena již před třemi lety, k jejímu vydání však nedošlo, a tak si nejenom fanouškové museli chvilku počkat. Depeche Mode postupně vydávají i boxy singlů, které zatím dorazily k číslu šest (v každém boxu je šest singlů) a k hitu "Dream On" z desky "Exciter" (2001), jejich singly jsou i samostatně stále sehnatelné. První tři díly těchto boxů nebyly až tak důkladným provětráním vinylových singlů, boxy od čísla čtyři jsou přeci jen důkladněji provedeny. Naskytuje se tedy otázka, proč vydávat další remixové album? "Remixes 81-04" vychází v několika formátech, od jednoho cédéčka k limitovanému dvojdisku a velmi limitované trojdílné edici. Je to jen kvůli vyplnění místa před novou deskou - pokud ještě nějaká někdy bude, kvůli novým remixům nebo s cílem získat další peníze od fandů? Pravda je asi někde jinde, "Remixes 81-04" lze chápat jako jakési best of z již zmíněných singlových boxů. Následuje dvojí pohled:

Pohled skalního fanouška Depeche Mode:

K čemu mi bude další soubor remixů, když mě vydavatel nutí koupit edici složenou ze tří cédéček, zbytek už mám, ten výběr je zvláštní a některé nové verze se taky nějak zásadně nepovedly. Nechápu, proč je tu opět již několikrát vydaný "Schizo Mix" letitého hitu "Just Can't Get Enought", je to povedený mix, ale proč ho proboha musím mít na tolika místech? Proč je na druhém disku dubová verze hitu "Stripped" pojmenovaná "Breathing In Fumes", která je jako bonus na desce "Black Celebration" (1986), proč tu raději není "Highland Mix"? "Route 66" ve verzi od The Beatmasters je super, ale více by se zde hodilo společné medley s "Behind The Wheel". Nic proti Underworld, ale jejich remix "Barrel Of Gun" tu taky nemusel být, dle mého názoru je to jeden z nejhorších mixů Depeche Mode. A kde je výtečný remix od GusGus na "Only When I Lose Myself" nebo remix Deep Dish na "Freelove" atd.? Lamentovat nad výběrem tracků by se dalo ještě dlouho a každý fanoušek by k tomu mohl říct něco svého. Určitě by však shodně uvítali zařazení remixů, které ještě nikdy oficiálně na cédéčku nevyšly, jsou k mání třeba jen na vinylech nebo promo nosičích. Dobrá, koupím si to kvůli novým remixům. Timo Maas a jeho úprava "Enjoy The Silence 04" je jedna velká nuda, která je zbytečně roztáhnuta na osm minut, to tu raději mohla být roztančená verze Ewana Pearsona. Rockový nářez v "Nothing" z produkce Headcleaner je fajn, tak jako úprava Mike Shinody "Enjoy The Silence 04", ke které byl natočen i videoklip. "Photographic" v dub verzi Rex The Dog neurazí, ale z originálu zůstalo jen pár poznávacích prvků. Čest zachraňuje úplně první remix skladby "Little 15", na původním singlu žádné takové přepracování nebylo a verze z dílny Ulricha Schnausse je vydařená, struktura skladby byla pozměněna, byly přidány klávesové ornamenty, smyčka bicích a zvuků - kouzlo originálu se však nevytratilo. Goldfrapp se po svém chopili skladby "Halo", přidali smyčce a vokál Alison Goldfrapp, který doplňuje zpěv Davea Gahana, je to velmi povedená věc. Suma sumárum jsem fanoušek a asi bych to měl mít doopravdy doma, dal bych zhruba 6/10.

Pohled normálního posluchače Depeche Mode:

Depeche Mode jsou hudební legendou, mám desky, singly si nekupuji. Teď mají jakousi kolekci remixů, které prošly remasterováním a můžu si vybrat mezi různými edicemi. Jsou tu původní "prodloužené" verze takových hitů, jako jsou "Never Let Me Down Again", "Strangelove", "Personal Jesus", "Policy Of Truth", "World In My Eyes" nebo remixy k fajn záležitostem kalibru "I Feel You", "Walking In My Shoes", "In Your Room", "It's No Good", "Home" a třeba "I Feel Loved". Pak tu jsou skladby, které vůbec neznám - namátkou vypíchnu "Shout", "Route 66" a tanečně lapený remix skladby "Rush" z desky "Songs Of Faith And Devotion" (1993). Sešla se tu zvučná remixérská esa - William Orbit, The Beatmasters, Francois Kevorkian, Speedy J, Underworld, Flood, Daniel Miller, atd. To se mi líbí a nové remixy "Enjoy The Silence" jsou taky docela fajn. Jen - kterou edici si koupím, asi tu nejbohatší a dal bych tomu známku 9/10.

Osobně asi nepatřím ani do jedné kategorie, Depeche Mode však uznávám jako velký pojem a sleduji, co kde vydali. Když jsem se bavil s fandy této skupiny, jejich reakce na tento počin byly rozličné, od pochvalných až k těm vyhraněným, které tvrdily, že to je cédéčko o ničem. Pokud doma doopravdy nemáte ani jeden singl a nezvažujete si koupit nějaký z oněch boxů singlů - myslím, že si tuto kolekci remixů užijete, protože na ploše skoro dvě stě čtyřiceti minut čekají doopravdy povedené záležitosti a jen sem tam hluchá místa. K výběru by se asi našlo pár výhrad, ale nejsou tak fatální. Ono se to docela těžko vybírá z tak rozsáhlé diskografie, kterou Depeche Mode mají. "Remixes 81-04" je zajímavou sbírkou ukazující, jak se postupně měnily postupy při vzniku remixů. Pokud takovéto různé "úpravy" hitů nemusíte, nezbývá než si počkat na novou desku.

Pozn.: Recenze vznikala na základě promo 3CD boxu "Remixes 81-04", jehož třetí disk nese odlišný tracklist skladeb. Na oficiálním vydání naleznete edit verze "Danny Tenaglia's Labour Of Love Dub" skladby "I Feel Loved" a navíc budete mít remix projektu LFO songu "Lie To Me", ten jsem bohužel zatím neslyšel.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY