S hudbou, láskou a vírou vstříc lepšímu světu

04.10.2004 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Nová deska R.E.M. "Around The Sun", společně se singlem "Leaving New York", je už venku na tomto světě, ve kterém zuří války a v Americe bojují proti znovuzvolení George Bushe. Nejenom o tom jsou poklidní a vlídní R.E.M. s kolekcí povedených třinácti písniček.
9/10

R.E.M. - Around The Sun

Skladby: Leaving New York, Electron Blue, The Outsiders (feat. Q-Tip), Make It All Ok, Final Straw, I Wanted To Be Wrong, Wanderlast, Boy In The Well, Aftermath, High Speed Train, The Worst Joke Ever, The Ascent Of Man, Around The Sun
Celkový čas: 55:23
Vydavatel: Warner Music
R.E.M. se na své minulé desce "Reveal" vrátili k více akustickému a písničkovému formátu svých skladeb a "Around The Sun" je následovníkem vskutku povedeným. Ze všech třinácti písniček, které na této desce jsou, září skvělé melodie. Texty se točí okolo mnoha témat - například to je boj proti prezidentu Bushovi, který usiluje o znovuzvolení do funkce hlavy USA. Na R.E.M. však zapůsobil i vpád spojenců do Iráku nebo mezilidské vztahy a jejich vychladnutí, ale to asi řeší každý z nás sám každým dnem. Den co den na tomto světě potkáváte rozličné lidi, potkáváte zlo, ale i dobro a toto vše se vtěsnalo do novinky této skupiny. Michael Stipe a jeho parta si toho je plně vědoma a na "Around The Sun" přibližují nejenom v textech to, co z tohoto zmateného světa vniklo do jejich myšlenek.

Michael Stipe o tomto albu prohlásil, že je chaotické ve smyslu volby témat jednotlivých písniček, ale jako celek má ve výsledku "Around The Sun" velmi silné pouto, které vás při každém poslechu vtáhne a pošeptá několik důležitých poselství. Každý střípek přibližuje malý příběh, který je zabalen do příjemné melodie umocňující emocionální vnímání. Tentokrát jim to jde na výtečnou a co píseň, to taková malá perla, krása, která volně proklouzne prostorem a osloví vás. Michael Stipe se svým charismatickým vokálem bojuje za všechny z nás a jen tak to nevzdá. Hudebně R.E.M. vsadili v maximální míře na instrumentalizaci pomocí akustických nástrojů v čele s kytarami - ať už akustickými, elektrickými a jinými strunnými nástroji, klavírem, strohou rytmikou bicích a sem tam přihodí několik smyčcových ornamentů, které vyzdvihují naléhavost jednotlivých písní.

Pokud se na "Up" projevovalo spíše experimentování a hraní se zvuky, na "Around The Sun" toto vše šlo do ústraní a jedinou skladbou, ve které naplno probublávají klávesové nástroje a elektronické zvukové smyčky, je "Electron Blue", ta se pro mě stala předčasným vrcholem desky. Malým vybočením je též povedená "The Outsiders", v jejíž závěru rapuje Q-Tip. Pokud bych měl vyzdvihnout některé skladby, které si mě naplno získaly, nemohu též opomenout "Make It All Ok", "Final Straw", "Wanderlust", "Hight Speed Train", "The Worst Joke Ever" nebo titulní "Around The Sun". Pokud vám ve výčtu chybí pilotní singl "Leaving New York", věřte, že to je fajn song, ale nezískal si mě tolik jako výše uvedené písně.

R.E.M. natočili velmi vyrovnanou nahrávku, každá skladba je rovna té další, i když co se týče jednotného tématu textů, spíše převládá jakási roztříštěnost. "Around The Sun" se velmi dobře poslouchá, nenaleznete zde žádné vyloženě slabé místo, R.E.M. jsou už tak zruční fachmani, že by si do světa nedovolili vypustit nějaký neposlouchatelný paskvil. Snad jediná výtka může jít směrem k větší rytmické pestrosti, přeci jen na novince převládají pomalé skladby a toto pomalé tempo působí docela uspávavě. "Around The Sun" je deska s pořadovým číslem třináct a nezbývá než jí popřát štěstí a doufat, že minimálně aspoň jedno poselství bude vyslyšeno a tenhle svět bude díky ní do budoucna alespoň drobátko lepší.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY