Pařte ve stylu country

22.09.2004 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Gretchen Wilson je jednou z mála, která po dlouhé době trošku rozčeřila vody americké countryové scény. Prakticky během několika týdnů se z této zpěvačky stala za Atlantikem jedna z nejzářivějších country hvězd. Za vše může jedno jediné album - "Here For The Party".
7/10

Gretchen Wilson - Here For The Party

Skladby: Here For The Party, Redneck Woman, When I Think About Cheatin', Homewrecker, Holdin' You, Chariot, What Happened, When It Rains, The Bed, Pocahontas Proud
Celkový čas: 37:41
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Že vám jméno Gretchen Wilson nic neříká? Z toho si nic nedělejte, Američanům do května letošního roku také ne. Za to teď je jí všude plno. Právě na konci letošního května doslova vtrhla do americké country hitparády jako Vltava do pražského metra. Z ničehož nic se ocitla se singlem "Redneck Woman" na čele singlové country Top 40 a za dvanáct týdnů ovládla v zámoří i rádiový éter, čímž se tato píseň stala nejúspěšnějším country songem za posledních deset let. Velice obdobně si vedlo i album "Here For The Party", kterého se první týden prodalo téměř 230 tisíc kusů, což samozřejmě znamenalo nejen první místo v country žebříčků, ale i druhý stupínek v Billboard Top 200. "Here For The Party" je tak nejúspěšnějším country debutem všech dob. Uznejte, že do Evropy se dostává již s reputací hodně úspěšného alba.

Gretchen Wilson se svým stylem řadí někam k Dixie Chicks a na desce kombinuje moderní pojetí country s tím klasickým. Navíc do sebe nasává lehce i vliv soulu, popu a rocku. Vzniká tak docela zajímavá směs, která vůbec nezní špatně. Právě výše zmíněná "Redneck Woman", která je jakousi osobní zpovědí, a úvodní "Here For The Party" patří k té modernější velice živé a dravé části. Zatímco třetí v pořadí "When I Thin About Cheatin'" je klasickou country baladou, která snad na žádné správné desce tohoto stylu nemůže chybět. Bohužel se v posledních letech stalo prakticky pravidlem, že především alba country zpěvaček těmito baladami přetékala a stávala se tak nudnými, což ale naštěstí není případ "Here For The Party". Dalším plusem pro Gretchen je i fakt, že se na valné většině písniček podílela autorsky, což je věc v americké ženské country prakticky nevídaná, pokud tedy vynechám již několikrát zmíněné Dixie Chicks. Na desce naprosto ale vyčnívá "What Happened", která by mohla být určitým pozdravem Norah Jones, protože by stačilo vyměnit kytary za klavír a od songů Norah ji prakticky nepoznáte. Gretchen v ní jakoby přeladí hlas a i díky tomu tato velice smutná, ale skvěle napsaná písnička zní vskutku skvěle.

Gretchen Wilson natočila debut jak řemen. Tak dobře koncipované country album bez výraznějších hluchých míst jsem již dlouho neslyšel a Gretchen se jím zařadila po bok takových celebrit světové country scény, jako jsou Martina McBride, Reba McEntire nebo Terri Clark. Její úspěchy v zámoří jsou naprosto zasloužené a určitě stojí za pozornost všech fanoušků country i u nás a zklamáni jistě nebudou ani ti, kteří country tolik nedají.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY