Salsový princ v MSG

30.07.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

K létu neodmyslitelně patří i žhavé latinské rytmy, milostné city a trocha temperamentu, kterého se nám středoevropanům mnohdy nedostává. Do sytosti si ovšem vše zmíněné lze užít na DVD Marca Anthonyho "The Concert From Madison Square Garden".
7/10

Marc Anthony - The Concert From Madison Square Garden

Skladby: Intro, Y Hubo Alguien, Contra La Corriente, You Sang To Me, When I Dream At Night, Hasta Ayer, Si Te Vas, Nadie Como Ella, Don't Let Me Leave, Remember Me, My Baby You, Te Conozco Bien, Da la Vuelta, Preciosa, That's Okay, I Need to Know
Celkový čas: 120 min.
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Marc Anthony, vlastním jménem Marco Antonio Muniz, rodák z New York City, ovšem s portorickými kořeny, není tak úplně typickým představitelem latinské vlny konce devadesátých let (Ricky Martin, Enrique Iglesias a další). Na scéně je už od počátku devadesátých let a je považován za současného número uno zpěváka salsy. Pochopitelně zpívá španělsky i anglicky, je též filmovým a muzikálovým hercem (dokonce účinkoval v "Capemanovi" Paula Simona) a mimo svá alba pravidelně připívá i na soundtracky k filmům ("Nevěsta na útěku", "Zorro"). DVD "The Concert From Madison Square Garden" zachycuje Anthonyho vystoupení z března 2001 přenášené tehdy živě televizí HBO.

I ten, kdo podobnému druhu hudby neholduje, musí uznat Anthonyho pěvecké schopnosti - má to tam. Jeho hlas je tvárný, temperamentní a jistý. V kombinaci se svým "showmanstvím" má Anthony úspěch u publika (jistěže především ženského) zaručen. Anthony si po každé písni vychutnává ovace a pořád jakoby nemohl uvěřit tomu, co se kolem něj děje - ale to spíš považuji za promyšlené herecké kreace. Zamilované písně přednáší velmi zaníceně, city a temperament z něj přímo tryskají a to k téhle muzice patří. Body získává i vlasteneckými projevy, když mluví o Portoriku a zpívá s portorickou vlajkou ("Preciosa").

Některé Anthonyho písně mohou znít z desky slzopudně a k nepřečkání, ale živě díky kapele vyznívají na koncertě zcela jinak. Téměř každá skladba se zde v poslední třetině zlomí do barevné muzikantské bouře a v Madison Square Garden vypukne pravá fiesta. Hezkým momentem je hostování perkusisty Tita Puenteho, jemuž Anthony právě v tomto legendárním stánku v počátcích své kariéry dělal předskokana. Anglicky zpívané písničky jsou už více uhlazené, nablýskané milostné balady, ale Anthony v nich stále předvádí svůj vysoký standard díky vkládaným emocím.

DVD disponuje šťavnatým pětikanálovým zvukem. Obraz je snímán značným počtem kamer a je to zcela jiný druh zážitku než podobné přenosy v našich podmínkách. Výborná je především chodící kamera detailně sledující dění přímo na pódiu. Bonusová výbava není bůhvíjaká, ale titulky, biografie, diskografie a videoklip k písni "When I Dream At Night" jistě potěší. A ještě na závěr připomeňme, že v těchto dnech vyšla Marcovi novinková písňová kolekce pod názvem "Amar Sin Mentiras", což je pro nás důležitější informace, než nedávný sňatek s J.Lo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY