Zemřel basák New York Dolls, podlehl leukémii

16.07.2004 07:04 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

New York Dolls
© Bob Gruen
V úterý 13. července zemřel v nemocnici v Los Angeles baskytarista legendární punk-metalové skupiny New York Dolls Arthur "Killer" Kane. Podlehl leukémii jen krátce poté, co s kolegy Davidem Johansenem a Sylem Sylvainem ohlásil cosi jako návrat kapely na scénu. Do nemocnice odcházel s tím, že pouze trpí problémy s dýcháním.

"Arthur zemřel s úsměvem na rtech," řekl k tragické události fotograf Bob Gruen, který měl k New York Dolls blízko. Měl tím na mysli, že baskytarista odešel nadšen vědomím, že skupina se po letech opět probouzí k životu. Na to, za jak zásadní formaci jsou New York Dolls považováni, totiž existovali poměrně krátce a vlastně neúspěšně.

Debutovali v roce 1973 eponymním albem, které sice nadchlo kritiky, ale posluchači je vesměs ignorovali. Něco velmi podobného se stalo také dvojce "Too Much Too Soon" (1974). New York Dolls od komerčního neúspěchu neodvrátil ani Malcolm McLaren (Sex Pistols) a kapela se roku 1977 rozpadla. Dnes jsou New York Dolls vnímáni jako jedni ze zakladatelů punk-metalové vlny, a to nejen kvůli hudbě, ale také pro životní styl. Ostatně tři členové zemřeli na předávkování.

Autor je redaktorem iDNES.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY