shop.musicserver.cz

Lenny Kravitz - Nechtěl jsem být hvězdou, ale hudebníkem

Vydáno: 15.06.2004 05:00 v sekci Rozhovory - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Lenny Kravitz teď asi dost často přemýšlí o nevýhodách slávy, objevily se i zprávy, že odejde z hudební scény - nicméně, na světě je nová deska "Baptism" spojena tématy, která se mu teď zrovna honí v hlavě. O tom, jaké bylo nahrávání desky a vůbec inspirace a nápady k jejímu vytvoření si můžete přečíst v tomto interview.

Lenny Kravitz
© SONICNET
Lenny Kravitz je legendou, ale možná i rozpolcenou osobností - život slavných se mu znechutil, tak o tom složil skladbu "I Don't Want To Be A Star" a nechal své fanoušky na pochybách... chce snad odejít z hudební scény? V současnosti je však situace taková, že Lenny zůstává věrný rock'n'rollu a nedávno mu vyšla nová deska "Baptism". Ta sklidila vcelku úspěch i tady u nás na musicserveru (recenze tady) a nejspíš už pro vás není ani žádným tajemstvím, že se 29. června chystá koncertovat v Praze. Při této příležitosti tu máme jeho nahrávací společností poskytnutý rozhovor o vytváření, nahrávání a vzniku desky "Baptism".

Lenny, jak jsi se cítil, když jsi dokončil svou novou desku?

V noci, kdy deska byla definitivně dokončena, jsem šel do výtahu, jel nahoru a měl ten pocit - tak a je to, už je to hotové. Je to jako být na horské dráze a zrovna jet směrem nahoru... a za pár měsíců zase dolů.

Jaké téma spojuje album?

"Baptism" je o bohatství, populární hudbě a vůbec o tomto vytříbeném pojmu. Nápad přišel, jako by mě někdo zastavil, poklepal mi na rameno a řekl - udělej přesně tohle, hned teď, to je to, s čím teď potřebuješ přijít - a já jsem jenom uposlechl.

A co atmosféra desky?

Těžko se to vysvětluje, zdá se být hluboko zakořeněné, temné, intenzivní a bohaté. Atmosféra jako u velmi dobrého filmu Stanleyho Kubricka.

Lenny Kravitz - Baptism
© facebook interpreta
Jakým způsobem tvoříš svoje skladby, co tě inspiruje?

Podstatou je mít úplně všechno pod kontrolou. Buď píšu u piana, akustické kytary nebo nejdříve slyším celou skladbu v myšlenkách a pak ji prostě zaznamenám na pásku. Když píšeme, napadají nás otázky, co děláme sami se sebou, s našimi životy a že lidi musejí mít něco jen proto, že to má někdo jiný. Myslím, že pro mladý děcka není dobře vyrůstat s pocitem, že musejí mít tyhle hodinky, tohle auto nebo oblečení. Mě vždycky učili, že to není o tom, co máš, ale kdo jsi. Kdybych se nedostal tam, kde teď jsem, tak bych hrál po barech, lodích, kdekoliv. Nevyrůstal jsem s tím, že bych chtěl být hvězdou, vždycky jsem chtěl být hudebníkem.

A jak je to s nahráváním, máš taky nějaký speciální postup?

Obvykle na to jdu nejdřív přes bubny, přidám tam nějaký rytmus, poté kytaru nebo piano, něco, co sestaví akordy. Přitom je skvělý pocit, jak stále více má nahrávka svoji podobu, zvuk mě inspiruje stejně jako směr, kterým se postupně dávám a tak nějak to pokračuje. Potom přidám další kytaru, baskytaru, vokály, teď přichází řada na smyčce, napíšu tuhle pasáž a jednoduše tvořím a tvořím...

Co když se ti hotová skladba nelíbí?

Sedíme u jedné části třeba celou noc až do rána, dokud je na ní něco špatně, nemůžu jít spát. Pilujeme to a leštíme tak dlouho, dokud to není nádherné.

Co myslíš, že dodává tvým skladbám říz?

Poslání rock'n'rollu vždycky bylo zvýrazněné rychlostí - spustila to kytara, basovka, bicí bez toho, aby splynuly. Jisté věci jsou zřejmé, řekneš si, něco tady hledám, sice nevím přesně, co to je, ale bez téhle věci, kterou jsem zatím neslyšel, to prostě nebude ono.

Mick Jagger a Lenny Kravitz
© facebook interpreta
Jak nakonec přijdeš na to, co hledáš, třeba zrovna na desce "Baptism"?

Bez frustrace, i to je však někdy dobrá věc, jsem celou desku znova rozebral do detailů a úplně ji odhalil. Najednou mi bicí zněly zase krásně, ale musely být rozloženy a znova předělány. Tak to pořád zkoušíš různými způsoby, dokud nepřijdeš na podstatu toho, co hledáš a nevneseš nový pocit, který skladbu oživí.

Co myslíš pojmem "oživení"?

Nejintenzivnější pocit získáš, když se něco stane rychle. Na albu je skladba "Calling All Angels", která byla napsána a nahrána během pěti minut. Slova prostě přišla sama a síla spočívala hlavně v tom, jak přirozeně skladba přišla na svět.

Jsi spokojený s novou nahrávkou?

Svou kreativitu jsem měl pod kontrolou od chvíle, kdy jsem podepsal smlouvu s gramofirmou. Nikdy jsem nenásledoval trendy, jenom dělal svoji hudbu, která je pro mě vzrušujícím zážitkem. Každá deska je jiná a nezáleží na tom, kolik se jí prodá, je, čím je a úspěch je už v tom, že vznikla. Neexistuje lepší odměna než zážitek s nahráváním desky. Dává mi to pocit uklidnění.

  • klasika (honzaX, 15.06.2004 09:36) Reagovat

    promo rozhovor... ale diky za nej.
    docela me pobavilo jak moh natocit pisnicku za 5 min kdyz si vsechny nastroje nahrava sam:-)) ja vim ze to bylo obrazny..(stejne jak smoke on the water...)
    a pak to ze deska ma atmosfera je jak u dobryho filmu od SC...no oba mam rad, ale to se (pro me) neda srovnavat..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Yungblud, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 15.6.2024
Naživo: Nezastavitelný Yungblud na Rock for People dokázal, že i nejmladší generace má své velké rockové hvězdy Poslední den, poslední headliner. Další ročník festivalu Rock for People je u konce a v jeho závěru dostala prostor možná překvapivá hvězda - šestadvacetiletý Yungblud, který se do Česka vrátil po dvou letech. Jak se s touto úlohou... čtěte zde
Vydáno: 16.06.2024 11:28 v sekci Naživo
DIIV - Frog In Boiling Water 9/10
Recenze: DIIV se na velice povedeném a temném albu "Frog In Boiling Water" ptají, zda jste taky žába ve vroucí vodě Americká čtveřice DIIV se po pěti letech tvůrčího mlčení vrátila, aby posluchačům naservírovala svůj dosud nejtemnější počin. Ponurá deska "Frog In Boiling Water", plná metafor a shoegazeového zvuku, v mnohém následuje... čtěte zde
Vydáno: 16.06.2024 09:46 v sekci Recenze
Rock for People - Den třetí, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Třetí den se na Rock for People loučili Sum 41, davy přitáhl herec Keanu Reeves Rock for People se sice přelomil do své druhé půlky, přesto nebyl důvod ke smutku. Páteční program totiž nabídl skutečně silnou sestavu plnou velkých hvězd, ale i celé řady žhavých jmen. Kdo potěšil a kdo naopak zklamal?... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 15:51 v sekci Naživo
Bring Me The Horizon, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Bring Me The Horizon si na Rock for People spravili reputaci Vyzbrojeni ani ne měsíc starou sedmou studiovkou s názvem "POST HUMAN: NeX GEn" se Bring Me The Horizon vrátili po skoro roce a půl do Česka, aby ukázali, co nového ve svých dílnách ukovali. Někdejší metalcoreové ikony už dávno... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 13:22 v sekci Naživo
Avril Lavigne, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Avril Lavigne zůstala na Rock for People mladou rebelkou Čtvrtého června 2002 vyšlo tehdy sotva osmnáctileté Kanaďance debutové album "Let Go", které navždy změnilo život nejen jí, ale ovlivnilo celou jednu generaci teenagerů. Řeč je o Avril Lavigne, která po dvaadvaceti letech přijela... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 09:01 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Lenny Kravitz je na albu "Blue Electric Light" stále zamilovaný a předvídatelný (01.06.2024 08:00)
- Nové desky 21/2024 - od Bring Me The Horizon přes Lennyho Kravitze po Twenty One Pilots (29.05.2024 12:00)
- Lenny Kravitz přichází s novou deskou "Blue Electric Light", v červenci vystoupí na Colours Of Ostrava (24.05.2024 13:31)
- Audio: Lenny Kravitz drží v singlu "Paralyzed" kytaru zase pevně v rukou (22.05.2024 13:48)
- Video: Lenny Kravitz v klipu k "Human" zbavuje lidi mobilů obřím hudebním magnetem (09.04.2024 11:53)
- Lenny Kravitz získal svou hvězdu na Chodníku slávy v Hollywoodu a vydává nový singl (26.03.2024 13:48)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Lenny Kravitz se vrací! Klip k novému singlu "TK421" není vhodný pro děti (19.10.2023 11:33)
- Video: Cher, Kylie, Mel C, Robbie a další si střihli "Stop Crying Your Heart Out". Hitem od Oasis podporují charitu (17.11.2020 14:07)

ALBUM TÝDNE 24/2024

Twenty One Pilots
Clancy

Twenty One Pilots neboli Tyler Joseph a Josh Dun z města Columbus v Ohiu na své sedmé studiovce "Clancy" rozvíjejí mysteriózní příběh návratu jistého Clancyho do postapokalyptického města zvaného Dema ve světě Trench. Pokud vám tato slova nedávají smysl, vůbec to nevadí.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 17.06.
Alice Cooper (US) (enteria Arena, Pardubice)
Po 17.06.
Ty Segall (US) (Roxy, Praha)
Čt 20.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (SaSaZu, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Parkway Drive Sia mp3.com Rush Bono Taylor Swift Kabát Mirai Bring Me The Horizon Lucie Vondráčková Beyoncé Avril Lavigne Billie Eilish Lady Gaga Queen Adele
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe