Ilono, ty lhářko!

09.06.2004 04:50 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Titulek jako vystřižený z bulvárního plátku vás láká k přečtení recenze výběrové desky "22x Ilona Csáková". Album jedné z tzv. královen české populární hudby obsahuje téměř samé známé hity, o tom žádná, ale jak je to s kvalitou? O tom by se dalo polemizovat, i když Csáková zpívat umí.
4/10

Ilona Csáková - 22x Ilona Csáková

Skladby: Tornero 2004, Lásko, ty lháři, Natalie, Proč mě nikdo nemá rád, Když zbývá pár slov, Amsterdam, Zavři oči když se červenám, Pink, Jedno tajemství, Včerejší láska, Babylon, Lháři, La Isla Bonita, Nepočítej, Léto, Moje místo, Malý vůz, Krásná, Časy se mění, Tornero, Chci královnou se stát, Megamix
Celkový čas: 77:54
Vydavatel: EMI
Zběžný pohled na seznam písniček alba "22x Ilona Csáková" je jednoznačný - skoro samé známé rozhlasové a televizní hity. Před nejméně půlkou skladeb na desce se téměř nedalo utéct, když byly zrovna velkými a omílanými šlágry. Bylo by velmi jednoduché výběrovku Csákové sestřelit několika krátkými a dobře mířenými direkty, ale neuděláme to. Na to je Ilona Csáková příliš dobrá zpěvačka. Jen kdyby nezpívala takový odpad. Její hlas a možnosti si to nezaslouží, posluchači asi ano, když to chtějí.

Nechce se mi věřit, že by se Csáková ztotožňovala s infantilními písněmi typu "Pink" (a tomu příslušné vizuální prezentaci v "žůžo" růžovoučké) nebo s karaoke přezpíváním světových hitů, kteréžto pokusy dopadají mnohdy tragicky (slyšme "ľa isľa boňita"). Kolik lidí si uvědomuje její potenciál pohřbívaný pod rozemletou hlušinou? Ona se nakonec z toho svazujícího krunýře chce vymanit (velmi dobrá píseň "Časy se mění" a deska "Kruhy mé touhy"), ale uvítají to její posluchači a přibudou vůbec noví?

Vůbec mám dojem, jakoby nejznámější a nejhranější české zpěvačky zpívaly věci ne tak úplně dle svých tužeb, chutí a možností. Dostaly se někam (či tam byly dotlačeny), přišla popularita a z rozjetého vlaku se těžko vystupuje. Nadávají na sprostý bulvár, který je ovšem paradoxně drží při životě na tzv. výsluní. Tyto okolnosti na první pohled snad ani nepatří do hudební recenze, ale poslechněte si příšerný "Megamix", dvě verze "Tornera", "Zavři oči když se červenám" a taky vám může trošku přeskočit a najednou začnete rozjímat trochu v širších souvislostech. Proč to ta ženská dělá? Musí?

Opakuji znovu - Ilona Csáková je dobrá zpěvačka, ale je v začarovaném kruhu. Zpívá hrozné písně, jenže kdyby to chtěla a mohla změnit, málokoho by její změna asi zajímala. Publikum si na ni zvyklo (kdo je vůbec její cílová skupina - diváci nováckých estrád?) a pokusy o něco serióznějšího jsou, obávám se, odsouzeny k nezdaru, především komerčnímu. Ale zkusme skončit trochu optimisticky - na albu "22x Ilona Csáková" je i pár dobrých písní. Kdo hledá, najde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY