Ministr rokenrolu nechce být hvězdou

25.05.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Nová deska Lennyho Kravitze je tradičně doprovázená snůškou řečí o novém začátku a návratu ke kořenům, ale nešť, "Baptism" je docela povedené album, Lennyho příznivce nezklame a pár rádiových hitů se taky najde. Pojďme se na Kravitzův "Křest" spolu podívat v naší recenzi.
7/10

Lenny Kravitz - Baptism

Skladby: Minister Of Rock 'N Roll, I Don't Want To Be A Star, Lady, Calling All Angels, California, Sistamamalover, Where Are We Runnin'?, Baptized, Flash, What Did I Do With My Life?, Storm, Other Side, Destiny
Celkový čas: 54:06
Vydavatel: EMI
Česko hledá SuperStar, stovky lidí se chtějí stát mediálně známými figurami, chtějí, aby se kvůli nim dospívající děvčata mačkala na autogramiádách do omdlení, aby je neznámí lidé poznávali na ulicích a aby měli spoustu peněz a velké bouráky. Dravé mládí touží po třpytu šoubyznysu a dává se všanc. Lenny Kravitz, hvězda do posledního póru snědého těla, které mělo čest s nejednou světovou kráskou, už nechce být hvězda. Chápu jeho touhu po normálnějším životě, ale jeho prohlášení v písni "I Don't Want To Be A Star" příliš nevěřím. Ostatně po poslechu desky "Baptism" si říkám, že by byla škoda, kdyby to se zmizením z hudebního nebe myslel vážně. Je to totiž dobrá deska.

On si totiž Kravitz i dost odporuje - kdysi zpíval "Rock And Roll Is Dead", teď se pasuje za "Ministra Rokenrolu", nechce být hvězda, ale je fajn mít všechny ty superkočky (výborný přímočarý vypalovák "Lady"), pořád umí skvěle vyčarovat úchvatný zvuk šedesátek a sedmdesátek a přiblížit se Hendrixovi i Princovi (funkárna "Sistamamalover"), což by jej, kdyby četl musicserver, určitě potěšilo. "Where Are We Runnin'?" vás svým riffem a refrénem donutí pohodit i plešatou hlavou (totéž platí též pro píseň "Flash") a to jsou na desce i chytlavější hity, třeba prosluněná "California".

Po obvyklých mediálních prohlášeních jsem od "Baptism" čekal ještě ostřejší zvuk a méně balad. Ty tady jsou zastoupeny dost zejména ke konci alba, ale pořád se zlepšují (dvě pěkně opentlil saxofonem David Sanborn). První pomalá skladba "Calling All Angels" se táhne k nepřečkání, "Baptized" je mnohem lepší i díky gospelovému závěru a nejlepší je "Other Side". Právě v těchto pomalých písních je překvapivá Kravitzova snaha nějak se vyrovnávat se životem, bilancovat a dumat o věcech mezi nebem a zemí. Kdo ví, čím to je - krize středního věku?

Kravitz na nové desce jistě nepřišel s ničím novým. Je prostě jen zdatným epigonem legend minulosti, ale dělá to své vykrádání s grácií a dobře. Když si jeho neskrývané inspirační zdroje odmyslíme, zbude několik úderných kytarových hitovek a neurážejících rádiových balad. "Baptism" je album pravé rokenrolové hvězdy s nezbytným dovětkem "produced, arranged, written and performed by Lenny Kravitz". Jaký si to uděláš, takový to máš.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY