Náznak kvality, nikoli důkaz

20.05.2004 12:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Dolores Clan jsou jednou z prvních mladých rockových kapel, které vydávají letos desku u velké společnosti. "Prwotní strach" je opožděnou oficiální odpovědí české produkce na odeznívající úspěch nu-metalu ve světě. Pokud vám žánr v podání hlavně amerických souborů uhranul, budete spokojeni i s Dolores Clan.
6/10

Dolores Clan - Prwotní strach

Skladby: Intro, Nu-destruct, D, M@n.ti.nelly, Odpo[r]esist, Skit#1, Prwotní strach, Volney pohyb, Alarm-me-check, Re-select, Skit#2 - situ.A.C., Otázzky, Blow.dit, Outro

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: 42:37
Vydavatel: EMI
O tom, jestli se Dolores Clan v poslední době daří nebo ne, asi nemá cenu diskutovat. Když podepsali smlouvu s EMI, pouze se potvrdilo jejich sebevědomí a ambice, které nikdy nesahaly nízko. Ba naopak. Jedni z nejzarytějších průkopníků tzv. nu-metalu v Česku na sebe strhávali pozornost rockového publika už dobré dva roky předtím. Proč, ptáte se? Ihned pochopili, jak vypadá úspěšný formát, co je do něj třeba nasypat a neváhali jej využít. Čeští Linkin Park, tak jste o nich mohli číst i na stránkách musicserver.cz. Příměr je to vcelku přesný, neboť pražští Dolores Clan kráčí velmi podobnou cestou, která Američanům z Linkin Park vydělala spousty dolarů.

Dolores Clan staví jako mnoho dalších na rapu, DJských vsuvkách, vzletných melodiích a nezbytných kytarových riffech. Dnes taková specifikace zní malátně, až klišovitě, ale skutečně tomu tak je. Ostatně sama kapela nikdy nezakrývala, že hlavními inspiračními zdroji pro ni byly soubory jako Crazy Town, Limp Bizkit, Linkin Park nebo Papa Roach. Podobně jako všichni jmenovaní i Dolores Clan mají svou hudbu do posledního puntíků promyšlenou, podíl elektroniky je přesně vyvážen, scratching probleskuje ostrými, nikoli však agresivními riffy, Noid za mikrofonem hodně rapuje a nezapomíná, že v refrénech musí zpívat velké melodie. Podobnost s Linkin Park, kteří z nu-metalistů udělali největší krok směrem k mainstreamovému popu, je u Dolores Clan občas do očí bijící (viz "Odpo[r]esist").

Český kvartet dělá to, co dělá, dobře, o tom nelze pochybovat. Jak už jsem řekl, Dolores Clan to mají skvěle promyšlené. Problém celé desky je v něčem jiném - každá minutka alba "Prwotní strach" je tak strašně nu-metalově typická, až dopředu víte, že nepřijde žádné překvapení, které se skutečně nedostaví. Kdyby EMI takovouto desku vypustilo před dvěma třema lety, mohli bychom být právem hrdí, protože tehdy škatulka nu-metalu ještě nebyla tak mocně ošoupaná, jako je tomu nyní. V současnosti už ale nadšení vyprchalo a posluchačům nezbude než konstatovat, že Česko našlo své klony Linkin Park.

Noid, Dr.Lemke, DJW a LyberH mají talent, evidentně to jsou vcelku dobří hudebníci, popový feeling na melodie by jim mohl mnohý komerční producent a skladatel závidět, svou troškou do metalového mlýna ale přispěli se zpožděním. Škoda, kdyby Noid lpěl méně na rapu, který mu jde hůře než normální zpěv, kdyby se Dolores Clan méně spoléhali na kvanta DJingu, asi by vše paradoxně působilo zajímavěji. Takhle je "Prwotní strach" sice nadprůměrná deska, která obsahuje několik velmi solidních pecek, ale je natolik odhadnutelná a vlastně konzervativní, že je spíše náznakem než důkazem kvalit Dolores Clan.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY