Vyhřeznutí nestravitelného? Kdeže!

19.04.2004 00:01 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Do českých kin se dostala první česká zombie komedie "Choking Hazard", která chce být tuzemskou odpovědí na počátky tvorby třeba Petera Jacksona. Z koho konkrétně si vzali ponaučení tvůrci soundtracku, není jasné, každopádně stvořili desku, jíž se není nutno ani trošičku bát. Je totiž moc pěkná. Fakt. I s myslivci.
8/10

Různí - Choking Hazard (soundtrack)

Skladby: Öggg Van Port Brasta - Oron Modon (Special Buzztweekz By Dusk), Doga - Slabé kusy (Torpédo), Existence - Gayindeh Jahrama, Green Monster - Zombie Party Rock, Roswell - Čas, Daniel Daniel - Stůj, neodcházej, Doctor P.P. - Pohřební Rock'n'Roll, František Fuka - Choking Hazard Main Theme, Dolores Clan - Nu-Destruct, Richard Sacher - Radost ze života (Martha Dance Version), Sector X - Divná hra, Immunology - Brain Storming, Rhondian - Why Are My Thoughts So Negative?, Seven - The Garden Pleasure, Dark Gamballe - Tatadada Tada Datada, Vypsaná Fixa - Potápěči

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: 59:24
Vydavatel: BMG
Když má Česko jednou první zombie komedii, musí mít také svůj první zombie soundtrack, není-liž pravda? Zpuchřelí otroci záhrobí vystupují z mlhavých stínů pustých lesů, loví slabé kusy a vraždí nejisté filosofy. Ve filmu i na desce. Co je lepší? Snímek jsem ještě neviděl, ale muzika soundtracku je obstojná, podle mnohých výrazně lepší než projekce z celuloidové pásky. Slizké příšery uhánějí za kořistí střídavým tempem, to jak se jejich klokotavé chůzi pletou stromy pod nohy. Na rovince zurčí v rytmech HC, houštinou se prodírají pod vlivem reggae, lebku prokousávají jedině za zvuků dance music.

Autorem hudby k filmu je publicista František Fuka (instrumentální soundtrack si můžete stáhnout z jeho stránek), který na soundtrack přispěl pouze jedním kouskem: instrumentálkou "Choking Hazard Main Theme", která v sobě nezapře hororovou siluetu, s níž si na deskách pohrával třeba Trent Reznor nebo KMFDM. Fuka se pak ještě podílel na druhé písni desky, "Slabých kusech" Dogy, která zklame svou délkou (minuta čtyřicet), ale naopak potěší rozverným textem a dirty-rockovým refrénem. Na albu ale dostalo příležitost se prezentovat několik nadějných undergroundových formací a v tom spočívá jeho síla, dramaturgové soundtracku navíc vybrali nápaditou strukturu.

"Choking Hazard" otevírá taneční singl "Oron Modon" pražského jednočlenného projektu Öggg Van Port Brasta, který se nese v těkavém, multivrstevnatém rytmu Chemical Brothers. V počátku alba to je také Existence s etnickou perkusovou alternativou "Gayindeh Jahrama", kdo utváří netradiční dojem z desky. Překvapivým zážitkem jsou Green Monster, kteří prostřednictvím "Zombie Party Rock" přinášejí na cédéčko atmosféru psychobilly, éterický pop prezentuje Roswell a "Čas". Za zmínku stojí i nu-metaloví Dolores Clan, ti přispěli už poněkud ohranou peckou "Nu-Destruct", a především potom "Divná hra" break-beatových Sector X (alias českých Apollo 440) a "Brain Storming" spřízněných EBMových Immunology.

Výčet ale zdaleka nekončí, protože v závěru desky jsou ještě skrytí osvědčení stoneři Dark Gamballe ("Tatdada Tada Datada"), punková Vypsaná fiXa "Potápěči" nebo rock'n'rolloví Seven. Asi už tedy tušíte, že "Choking Hazard" rozhodně není o jedné lince, o jedné melodii, o jednom stylu. Tvůrci soundtracku naopak sáhli po širokopásmové rozchodnici a jejich krok se jim vrchovatě vyplatil, protože muzika k první české zombie komedii patří bezpochyby k tomu nejlepšímu, co na poli českého písničkového soundtracku v posledních letech vzniklo. "Choking Hazard" by se klidně mohl postavit po bok "Samotářům" nebo "Výletu". Kromě stupidního remixu "Radosti ze života" Richarda Sachera a nudného reggae "Stůj, neodcházej" Daniela Daniela nemá deska slabšího místa. A to považte, jak žánrově barvitá sebranka to je, takže hrozilo reálné nebezpečí přeplácání a vyhřeznutí nestravitelného. Nestalo se a my buďme rádi!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY