Výběr hitů, které hity nikdy nebyly

28.04.2004 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Jennifer Paige zazářila před pár lety na hudebním nebi jako kometa. Její záře měla i podobné trvání, tedy velice krátké. V těchto dnech téhle zpěvačce vychází výběr hitů s názvem "Flowers (The Hits Collection)". Musím přiznat, že tato deska byla pro mě příjemným překvapením.
7/10

Jennifer Paige - Flowers (The Hits Collection)

Skladby: CD - Crush, Here With Me, These Days, Stranded, Always You (The Ballad Mix), Sober, Not This Time, Get To Me, Busted, Questions, Feel So Far Away, Tell Me When, You Get Through, The Edge, While You Were Gone, Saturday Girl (Demo Version), Always You (Bonus Mix), Crush (Morales Radio Alt Intro) / DVD - The Videos: Crush, Sober, Stranded, The Making Of Stranded, The Making Of Sober, Crush Asian Tour Footage, Crush International Interview, Photo Gallery
Celkový čas: 70:00 + cca 60 min
Málokdo z čtenářů musicserveru bude tuto pohlednou Američanku znát. Již nějaký čas není Jennifer Paige v našem éteru slyšet. Nicméně v roce 1998 její první singl "Crush" doslova zboural všechny radiové hitparády. Tomuto hitu před šesti lety prostě nešlo uniknout, pak ale jakoby se propadla do země. Následující eponymní album "Jennifer Paige" a i následující "Positively Somewhere" v podstatě zapadly. Nejvyšší umístění první desky na 139. místě v americké hitparádě Billboard je více než dostačujícím ukazatelem úspěchu, či lépe řečeno neúspěchu. O druhém albu radši zcela pomlčet. Nemyslím si ovšem, že by její desky byly špatné, spíše naopak. Hlavně "Positively Somewhere" je velice povedené album. Kdo by snad nevěděl, k jakému stylu si má vlastně Jennifer Paige zařadit, pro toho by se dala přirovnat třeba k Natalii Imbruglii, popřípadě k Jewel.

Po přečtení předchozích řádků se musíte divit, jak je možné, že tato zpěvačka vydala výběr hitů, když měla v podstatě pouze jeden. Ani já odpověď neznám a proto mi nezbývá nic jiného než spekulovat. Jennifer pravděpodobně opouští svoji dosavadní nahrávací společnost a ta se rozhodla, že se pokusí z její tvorby vyzískat ještě alespoň nějaký peníz. Možná šlo o vyvázání se ze smlouvy. Těžko říct. Nicméně tento případ není ve světě ojedinělý. Podobný výběr hitů má například i Kylie Minogue.

Jestliže "Flowers" není výběrem hitů, čím tedy je? V podstatě se jedná o složení oněch dvou předcházejících desek do jedné. Podle jakého klíče byly písničky vybrány, nejspíše zůstane záhadou. Rozhodně právem se zde nacházejí všechny singly. Těch bylo dohromady pět. Mimo hitového "Crush" jsou to ještě "These Days", povedená "Always You", "Sober" a poslední singl "Stranded". Zbytek alba už jsou prostě skoro náhodně vybrané písničky z dříve zmiňovaných alb. Vzhledem k tomu, že se tyto dvě alba od sebe poměrně dost liší a i na deskách samotných to styly jen hýří, celková podoba výběru je pěkně pestrou mozaikou. Od Michelle Branch až k Britney Spears a zpět - i tak by se dalo charakterizovat "Flowers". I přes to všechno však deska je, pokud si odmyslím tu doložku Hit Collection, poměrně povedeným albem.

Fakt, že si na tuto zpěvačku moc lidí nepamatuje, došel nejspíše i nahrávací firmě, která tento "nedostatek" kompenzuje velkým počtem bonusů. Těch je na "Flowers" více než dost. Prvním bonusem je zcela nová písnička "While You Were Gone", která mě osobně trošku zklamala, protože se v ní přiklonila více k spotřebnímu popu alá Jessica Simpson. Následující demo verze "Saturday Girl" je už naštěstí o něčem jiném. Za ní následují ještě dva hodně povedené remixy. Jedná se samozřejmě o zmixovaný "Crush", o který se postaral sám David Morales, a remix "Always You". Tato písnička je na albu i v pomalé verzi, nicméně rychlejší podoba jí sluší daleko více, což potvrzuje i videoklip, který je právě k onomu remixu. Takovýto výčet bonusů je vcelku normální. Něco nového, něco zremixovaného, něco raritního, popřípadě ještě živého dnes najdete na každém druhém výběru. Co ovšem již všude k nalezení není, je přiložené bonusové DVDčko. Na to, že je tento disk prakticky zadarmo, se na něm nachází docela dost materiálu. Můžete na něm nalézt všechny čtyři videoklipy a o dvou z nich dokonce dokument z natáčení. Dále obsahuje dokument z promo turné po Asii a asi osmiminutový rozhovor s Jennifer, který je bohužel bez titulků, ale na druhou stranu, kdo by to u tohoto DVD čekal, že? Poslední položkou DVD je sice ne nijak zvlášť obsáhlá, ale postačující fotogalerie. Zvuk je pouze v Dolby Surround, ale tento fakt asi taktéž nikoho nepřekvapí.

Za málo peněz hodně muziky - tak by se dalo shrnout hodnocení "Flowers (The Hits Collection)". Pokud tedy pominu to, že ač je tato deska deklarována jako výběr hitů, přičemž hit na ní najdete pouze jeden, pak je tento dvoudisk hodně příjemnou věcí. CD je až po okraj naplněno příjemnou, nekonfliktní muzikou, pohybující se někde na rozhraní popu a rocku a s lehkým závanem taneční hudby. Navíc s bonusem ve formě pěkně udělaného DVDčka se čtyřmi klipy a spoustou dokumentárního materiálu. Kdyby bylo takto pojato více výběrů, vůbec bych se nezlobil, ale to asi nikdo z nás. Rozhodně doporučuji dát Jennifer Paige šanci a alespoň si poslechnout "Flowers" někde v obchodě. Myslím, že stejně jako já nebudete zklamáni.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY