Co by na Školu ro(c)ku řekla Petra Buzková?

26.02.2004 17:47 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Do našich kin se řítí nová americká komedie "Škola ro(c)ku" a s ní, jak už to bývá zvykem, i písničkový soundtrack. "School Of Rock", jak asi správně tušíte, není deska nabitá tanečními beaty a abychom parafrázovali název filmu, nabízí převážně "old school" rock.
6/10

Různí - School Of Rock (soundtrack)

Skladby: School Of Rock - School Of Rock, "Your head, your mind, your brain..." - Film Excerpt, Substitute - The Who, Fight - No Vacancy, Touch Me - The Doors, "Normal kids" - Film Excerpt, Sunshine of Your Love - Cream, Immigrant Song - Led Zeppelin, Set You Free - The Black Keys, Edge Of Seventeen - Stevie Nicks, Heal Me, I'm Heartsick - No Vacancy, Growing On Me - The Darkness, Ballroom Of Mars - T. Rex, "Those who cant do..." - Film Excerpt, My Brain Is Hanging Upside Down (Bonzo Goes to Bitburg) - The Ramones, TV Eye - Wylde Rattz, It's A Long Way To The Top - School Of Rock
Celkový čas: 58:02
Keith Richards prý nedávno řekl, že rocku je dnes plno, jen jaksi chybí ten roll. V záplavě mladých filmů s "těžce cool" moderní muzikou, všech acidových generačních výpovědí, je film "Škola ro(c)ku" a jeho soundtrack oslavou rockové hudby. Náplň desky je obstarožní a i nové skladby znějí jako zcela staré, což byl jistě záměr, proti němuž nic nemám. Pak ale bývá problémem dát dohromady kvalitativně vyrovnanou kolekci a vůbec se postarat o soudržnost různobarevné směsky. Podařilo se to tak napůl.

Dějem filmu se nebudeme zabývat, ostatně s celkem pochvalnou recenzí si jej můžete přiblížit třeba na stránkách Cinemy a rovnou se vrhneme na soundtrack. Nejprve příjemné překvapení - ústřední melodie "School Of Rock" stejnojmenné kapely, jejímž frontmanem je představitel hlavního hrdiny filmu Jack Black, je výrazná pecka s úctou k pravidlům žánru a i závěrečná "It's A Long Way To The Top" je laskavým kompilátem rockových hymnů minulosti. Ovšem trochu rozpaky nastávají při srovnání některých skladeb a (bohužel?) platí, že čím starší píseň, tím lepší. Nejlepšími okamžiky alba jsou notoricky známé věci od Cream, Led Zeppelin a The Who, docela legrace je s The Ramones.

Tradičním nedostatkem podobného typu soundtracků je nepřítomnost ve filmu slyšených písní a naopak zařazení skladeb, jež ve filmu vůbec nebyly - konkrétně je na "School Of Rock" navíc zařazena "Growing On Me" od The Darkness, nechápu proč. Nemám nic proti retru a třeba loňské desky The Thorns nebo Kings Of Leon jsem si zamiloval, ale fenoménu The Darkness i se všemi získanými Brit Awards vůbec nerozumím, považuji to za nějaký galaktický omyl a pomatený úlet.

Ve filmu vybrané písničky určitě fungují lépe a celé taškařici pomáhají, ale jako deska je "School Of Rock" trochu nevyrovnaná a ne až tak výrazná. Kdybych měl náladu na rock podobného ražení, raději bych sáhl po nějaké řadovce AC/DC nebo T-Rex, nemluvě o úplně jiné lize v podobě Led Zeppelin či The Who. Proti filmu "School Of Rock" nic nemám, ba naopak, ale sběratel soundtracků se ze mne zkrátka opět nestal.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY