Dobrý, ale ne všechno...

13.02.2004 05:00 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Sympatická punkrocková kapela Jaksi Taksi už objíždí české kluby a všemožné festiválky nějaký ten pátek. Desky vydává jako na běžícím pásu. Proto se není čemu divit, že právě nyní vychází - pro někoho možná překvapivě pod křídly BMG - novinka "Všechno dobrý". Oblíbí si ji ostří punkáči nebo maminčini mazánci? Napovíme v naší dnešní recenzi.
6/10

Jaksi Taksi - Všechno dobrý

Skladby: Infro, CD 2003, Multisvět, Všechno dobrý, Pohádky, Superstars, Na koncertě (to be continued), Problémy?, Otázky, After party, Lavičky, Člověk nový doby, Planeta Sen, Aladin Airlines, Nasrat, Kdo se umí radovat, Vadí nevadí, Lovesorry, Naděje (bonus)
Celkový čas: 43:34
Vydavatel: BMG
Melodičtí punkeři Jaksi Taksi podruhé změnili logo a přicházejí už s pátým řadovým albem během necelých sedmi let. Když si k tomu ještě připočtete loňský živák, máte před sebou úctyhodnou bilanci kapely, která si svůj úspěch sama vydřela bez podpory médií nebo velkých firem. A za to si jistě zaslouží určitý respekt a uznání. Novinka "Všechno dobrý" je bezesporu "nejpopovější" nahrávkou kapely - a to i po stránce textové. Takže už žádné "pozvedni pěst na protest", ale spíš "potkal ji na koncertě s kámoškou... "

Ekologická a společensko-politická témata jsou až na výjimky (Jirka Křoví v "Aladin Airlines", bědování nad popovými hvězdičkami v "Superstars", "Multisvět") nahrazena obyčejnými klišé o lásce, pařbách a spol. ("Afterparty" s refrénem "Bylo to vostrý, bude to vostrý" nebo pubertální láskování "Na koncertě"). Že se Jaksi Taksi stále dokáží na věc podívat i s drobným nadhledem, částečně dokládají texty "Lovesorry" nebo "Člověk nový doby", ale zbytečné blbůstky typu "Nasrat" ("nasrat, vysrat, posrat a jít dál") sráží celek do podprůměru. Ke všemu, k čemu chtěli, se pánové podle vlastních slov už vyjádřili na předchozích albech, tudíž už prý nemá cenu nic moc řešit...

Hudebně a aranžérsky se kapela v rámci svého písečku posunula zase o kousek "vpřed". "Všechno dobrý" nerovná se už jen jedna smršť za druhou. Sem tam se objevují v podstatě poprockové "rádiovky". "Stánky" verze 2003 s názvem "Lavičky", jako kabátovská vyřvávačka končící "Planeta Sen" nebo bonusový slaďoučký ploužák "Naděje" (mimochodem - s hooodně okatě vykradenou melodií!). Svěže působí kratičká skica "Kdo se umí radovat" (znáte "Sejko-nopí" od Wohnoutů?) a nechybí ani skočné ska koření - "Vadí nevadí" a "Otázky" s legračně ošklivým kĺávesovým zvukem imitujícím (nebo snad nahrazujícím?) dechy. Jestli šlo o vtip, tak se opravdu zadařilo, ale jestli to bylo míněno vážně, je to tedy silná káva!

Věc, která může někoho od poslechu Jaksi Taksi i odradit, ale kapela s tím prostě nic neudělá, je charakteristický - na novém albu však ještě výraznější - nosový a občas až nepříjemně ukňouraný vokální projev. Na druhé straně zvukově je na tom novinka nejen v porovnání s předchozí deskou "On-Line" minimálně o třídu lépe. Možná, že tím, co řeknu, kapele dělám medvědí službu, ale i díky tomu je "Všechno dobrý" takovým malým nakročení směrem k "mainstreamu". Protože některé nové kousky už punkáči rozhodně nevydýchají. Uvidíme, kam to tahle parta napálí příště, protože svůj střelný prach - hlavně u teenage publika - ještě zdaleka nevystřílela.

Řekl bych - pop s punkovým drivem. Ale je pravda, že Jaksi Taksi styly moc neřeší. Tomu, kdo by se chtěl dozvědět, jak že to kluci vlastně mají s tím punkem, vřele doporučuji jejich domovské stránky. Je vidět, že už to mají všechno celkem vyjasněné, srovnané a vědí, co chtějí (jenom proč už předem to přehnané sebeobhajování?). Na novém albu rozhodně nenudí, energie ani melodické nápady jim nechybí, dokáží být zábavní (až na ty texty), ale zatím je to všechno poněkud krátkodeché. Jako solidní pročištění mozkovny, výplach hlavy, při kterém si dáte domácí stereo naplno a pořádně si zaskáčete po maminčině epesní pohovce, naprosto v pohodě. Stačí?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY