Slizová 40timístná troufalost

13.01.2004 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Obskurní slovenští punkeři Horkýže slíže přichystali absurdní desku pro nadržené česko-slovenské publikum. Jejich šestá deska "Alibaba a 40 krátkych songov" čítá skutečně 40 stop, z nichž je více než polovina praštěných průpovídek ne delších než deset sekund. Pro striktně konzervativní posluchače nehoráznost, pro ty tolerantnější výtečná zábava.
7/10

Horkýže slíže - Alibaba a 40 krátkych songov

Skladby: Adam Šangala, Jennifer, Ho hu he, Detektív, Latino, Jazzman, Atómový kryt, Fakla, brejle, Nerobme to, 01234, Koala, Ruská, Samuraj a fakír, Banda tupých hláv, Halucinogénne mäso, Máriova pieseň, Rododendron, Mala ho, Maramukarela, Holandská, Arabela, Džn džn džn, Princezná, Primátor, Zvonár, Preafektovaná, Klince, Aj tak si myslím, Malá Žužu, VÍčko TÍčko, VÍčko TÍčko II, VÍčko TÍčko III, Lara Croft, Horor, E.T., Les je hustý, Nechceš byť so mnou, Kolotočár, Nebolo to zlé /Happy end/, bonus: Banda tupých hláv
Celkový čas: 47:26
Vydavatel: EMI
"Toto není úplně normální album, na to si budete muset počkat do budoucího roku. Aby se vám lépe čekalo, nabízíme vám tuto sbírku krátkých písniček. Berte je s maximální rezervou a doufáme, že se budete bavit tak dobře jako my. Na nové desce se pracuje. S pozdravem HS."

Všeříkající text, že? Najdete jej v bookletu nové desky Horkýže slíže "Alibaba a 40 krátkych songov", čímž Slováci dopředu zametají veškeré výhrady proti albu pod stůl. Vždyť je to jenom legrace, jako by říkali. A ona to legrace je, jinak nelze ani na "Alibabu" nazírat, vždyť CD má skutečně čtyřicet stop a dobrá polovina z nich jsou pouze hlášky, komentáře nebo více či méně vtipné průpovídky.

Podobně jako předchozí "Kýže sliz" i "Alibaba" začíná divadelním výstupem, tentokrát z demonstrace za propuštění Adama Šangala z blázince. Skandování rozvášněného davu vystřídá zběsilá trash-metalová jízda "Jennifer". Střihy "dialog - muzika" se točí v podstatě až do konce šesté řadové platně nitranské formace (alespoň ji za regulérní počin považují). Skutečně plnohodnotných písniček se stopáží delší jedné minuty ale na "Alibabě" mnoho nenajdete - jsou to především "Atómový kryt" a "Banda tupých hlav". Obě skladby jsou zároveň klenoty aktuální sbírky, především potom druhá jmenovaná, v níž Horkýže slíže parodují vlastní úspěch a slávu.

Už v minulosti bylo u Horkýže slíže patrné, že se kapela přímo vyžívá v zesměšňování čehokoli a kdykoli. Na "Alibabě" v tomto směru zacházejí nitranští nejdál ve své dosavadní historii. V podstatě je to sbírka dialogů nebo jenom výkřiků, kterými si skupina jakoby zpříjemňovala pobyt ve studiu. "Je to fajnová mozaika. Na krátkých písničkách nás baví hlavně to, že skladba skončí, když to nikdo nečeká. Myšlenky jsou vyřčené jasně a není třeba je rozepisovat do slok, jak se to dělá při delších skladbách," řekl v rozhovoru pro deník SME leader kapely Peter Hrivňák.

Ne vždy se pochopitelně skupina strefí a výsledek je nejen vtipný, ale také poslouchatelný. Při takové záplavě hudebních skečů se chybička občas vloudí, obecně ovšem Horkýže slíže zaslouží pochválit za adekvátní sbírku, která je správně pestrá a k tomu také přiměřeně humorná. Největší legrace se skrývá v několika muzikálních představeních: coververze "Arabely" Dary Rollins, dechovková úprava "Malá Žužu", heavymetalová "Jennifer", zahradnický "Rododendron" a hlavně úžasné vesnické techno á la "I Like To Move It" od Real 2 Real "Džn Džn Džn".

U "Alibaba a 40 krátkych songov" si člověk snadno uvědomí, že na rockovém CD nemusí být nutně pouze spousta muziky, ale že tam lze najít i spoustu mluveného slova. Pravda, některé "skladby" trvají pouze čtyři sekundy (viz "Aj tak si myslím, že ho měla prekypriť."), finální tvář mozaiky dotvářejí ovšem stejně jako dvouminutový "Atómový kryt". "Alibaba" je nenormální, tak trochu ujetá a pořádně zvláštní deska. Pokud máte rádi humor Horkýže slíže, budete jistě nadšeni.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY