Laibach se představili v tradičně dobré formě

02.12.2003 12:00 - Milan a Honza Slezák a Šída | foto: facebook interpreta

Koncert slovinské kultovní skupiny Laibach v rámci festivalu Alternativa 2003 přesvědčil všechny, že ze svého specifického přístupu k tvorbě rozhodně neslevila. Velice slušně zaplněný sál Divadla Archa snad ani nemohl být s jejich vystoupením nespokojen.
Laibach
© facebook interpreta
Festival Alternativa 2003 představil jako svou pro širší vrstvy publika asi nejlákavější akvizici slovinské Laibach. Početné zástupy, které pátečního večera pozřel sál Divadla Archa, však musely nejprve absolvovat exkurz do světa artificiální hudby. Postupem času již začínalo být publikum poněkud nervózní, a tak, pravděpodobně aby se atmosféra ještě více vyšponovala, zazněl z reproduktorů lázeňskými hitparádami prověřený Straussův valčík "Na krásném modrém Dunaji".

V půl deváté sál potemněl (snad proto, že stále nikdo netančil) a hudební žánr se pak velice rychle změnil. Hřmotná a valivá "B Mashina" zahltila svým zvukem sál a dala na srozuměnou, že příští hodinu a půl se bude sálem rozléhat přece jenom něco trochu tvrdšího. Sugestivní dojem dokreslovala navíc i videoprojekce, kterou obhospodařoval sám velký guru souboru a tradiční šedá eminence v pozadí Ivan Nowak. Po úvodní novince sáhla kapela do archivu pro kvartet skladeb z alba "NATO" (např. "In The Army Now" nebo "Alle gegen alle"), poté přidala "God Is God" z "Jesus Christ Superstar", a pak už se až do konce hlavního setu věnovala své aktuální desce "WAT". To už také pódium ozdobily dvě bubenice s image vojenských markytánek. Přinesly, pravda, určité vizuální oživení (na přídavky si dokonce rozpustily copy), ale nutno říci, že v souvislosti s Laibach je to poněkud nezvyklé. Těžko říci, nakolik měli návštěvníci koncertu nové album naposlouchané, přesto však bylo přijetí prakticky každé z prezentovaných písní velice kladné. Kmenoví členové souboru, vokalista Milan Fras a Dejan Knez za klávesami, byli doplněni triem obsluhujícím kytaru, baskytaru a bicí. Tito hudebníci nezapřeli svou bigbítovou minulost a byly skladby, kam s grácií implantovali téměř ryze hard rockové figury ("Mars On River Drina", "Sympathy For The Devil").

Laibach - Wat
© facebook interpreta
Základní set skončili Laibach zhruba po hodince titulní skladbou ze zatím posledního alba, tedy songem "WAT" (mimochodem, tvrdí, že se jedná o zkratku slovního spojení z textu We Are Time, ale mnozí v tom nacházejí nejrůznější významy). Kdo by v přídavkovém bloku čekal největší hity, byl by možná zklamán. Laibach ho odstartovali kontroverzní písní "Anti-Semitism", pak složili poklonu Rolling Stones ("Sympathy For The Devil") a na úplný závěr vypálili singlovou remixovou verzi hybné "Tanz mit Laibach".

Laibach znovu předvedli malý vhled do svého světa. Posunuli se zase trochu jiným směrem a s využitím taneční elektroniky se jim dostalo snad ještě větší průraznosti. Jejich koncert je vždycky silným zážitkem a potvrdili to i na svém jubilejním desátém vystoupení u nás.

Na koncertě zazněly skladby: B Mashina, In The Army Now, Dogs Of War, Alle gegen alle, Mars On River Drina, God Is God, Tanz mit Laibach, Du bist unser, Now You Will Pay, Hell: Symetry, Satanic Versus, Achtung!, Das Spiel ist aus, Ende, WAT, Anti-Semitism, Sympathy For The Devil, Tanz mit Laibach (remix)

Alternativa 2003: Laibach, Divadlo Archa, Praha, 28.11.2003


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY