Za málo peněz málo muziky

03.12.2003 17:56 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Strašák, kterého se není třeba bát, Vincent Furnier aka Alice Cooper se připomíná na klipovém dévedéčku "The Ultimate Clip Collection". Devět klipů není moc, ale nakonec je disk lepší, než se na první pohled může zdát. Více v naší recenzi.
5/10

Alice Cooper - The Ultimate Clip Collection

Skladby: Poison, Only My Heart Talking, Bed Of Nails, Feed My Frankenstein, Hey Stoopid, I Got A Line On You, It's Me, Lost In America, Love's A Loaded Gun
Celkový čas: cca 38 minut
Vydavatel: Sony Music / Bonton
První pohled na krabičku laděnou do oranžova s nápisem "The Ultimate Clip Collection" vyvolává obavy - devět klipů, celkový čas 38 minut. To je všechno? Dělá si z nás vydavatel legraci? A co na to Alice Cooper - šklebí a chechtá se tomu tak, jak to přes třicet let umí jen on? Naštěstí se po vložení DVD nepěkná očekávání alespoň trochu rozptýlí, není to až tak špatné, jak to původně vypadalo. A vzhledem k tomu, že se Cooperova "The Ultimate Clip Collection" prodává za poměrně nízkou cenu necelých 400,- Kč, dostáváme vyrovnaný poměr výkon/cena.

Technicky je disk proveden lépe, než bylo lze čekat. Obraz je sice velmi "televizní" (ostrost vypadá jinak), ale překvapil pětikanálový mix zvuku do Dolby Digital. Navíc nalézáme i bonusy v podobě Cooperovy diskografie a biografie a slušné grafické rozhraní, takže oprávněně můžeme vytýkat jen malý počet klipů. Navíc jsou všechny datovány do let Cooperova comebacku koncem osmdesátých let, mezi roky 1989 až 1994 (úspěšná alba "Trash", "Hey Stoopid" a "The Last Temptation"), čili "Ultimate" v názvu disku je hodně zavádějící.

Samotné klipy jsou s drobnými výjimkami na jedno brdo - Vincent Furnier (pravé to jméno Alice Coopera) v kůži, silácká gesta, napomádovaná kapela - vždyť jsme v období glamrockového popmetalu - sličné dívčiny, minimální zápletka. Nejlépe se jeví klip k písni "It's Me", protože se ostatním vymyká náladou a obrazovým ztvárněním. Dobře sedí i video k satirické skladbě "Lost In America" a potěší připomenutí filmu Waynův svět ve "Feed My Frankenstein" - vzpomínáte na scénku, kdy hrdinové bijáku mají vstupenky do Cooperova koncertního zákulisí, poklekají před svůj idol a vykřikují "Nejsme tě hodni"?

Vybrané Cooperovy písničky, hitové singly, nejsou nijak revoluční rockové kompozice. Jsou to melodické pecky, v podstatě popové, ale oblečené do kytarového hávu. Slouží jen zábavě, nikoho jimi nevystrašíte a, proč se to bát říct, jsou ve své branži nadprůměrné. Klipy k nim přiměřeně pasují, necítíme žádný rozpor mezi muzikou a obrazem, a pokud jsou i vtipné jako video k "Hey Stoopid", nelze jim nic upřít, protože splní svůj účel - pobavit. Vzhledem k nedlouhé stopáži disku je naštěstí prodejní cena úměrná. Všechno je tedy v pořádku - za málo peněz dostanete málo muziky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY