Vše o klipech Justina Timberlakea

01.12.2003 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Justin Timberlake se na chvíli (možná však na vždy) odpoutal od 'NSync a natočil sólové album "Justified", které mu vyneslo obrovský úspěch jak u fanoušků, tak u kritiky. Nyní rekapituluje své hity na DVD "Justified The Videos", které i přes svou krátkou stopáž nabízí slušné množství materiálu.
7/10

Justin Timberlake - Justified The Videos

Celkový čas: cca 70 minut
Vydavatel: BMG
Nikterak nezastírám, že se mi v minulosti (a potažmo i v současnosti) líbily některé chlapecké kapely, tedy jejich hudba samozřejmě, ovšem 'NSync k nim nikdy nepatřili. Jejich "evropské" hitovky byly prostoduché diskotékové ducky a jejich přerod do téměř r'n'b kapely byl pro mě spíše krokem zpět než kupředu. Takže sólovka Justina Timberlakea "Justified" kolem mě původně jen proletěla, aniž bych ji nějak zvlášť zaregistroval. Justin mě prostě nezajímal. Jenže občas se prostě stane, že vám někdo takový udělá takovou věc, jako je natočení té vůbec nejlepší popové skladby letošního roku a jednoho z nejlepších videoklipů - "Cry Me A River" mě prostě dostala na kolena a přinutila mě poslechnou si desku celou. Ač bych nevolil až tak vysoké hodnocení jako v recenzi kolega Veselý, přesto se jedná o hodně zajímavou a barevnou nahrávku, na níž je škoda jen to, že z ní až příliš vyčnívají singlové hity. Ale z toho kluka ještě něco bude...

Justin však také v podobě aktuálního dévédéčka "Justified The Videos" signalizuje směr, kam bude podle mě v brzké budoucnosti směřovat trh s hudebními DVD. Pryč jsou nosiče, na něž interpreti poskládali koncert, všechny klipy a několik dokumentů, přichází doba, kdy DVD bude mít každý v diskografii více než běžných desek. Justinova firma tak na trh nejprve poslala sbírku videoklipů (po jedné desce!), kterou bude následovat další nosič s koncertem. Vzhledem k tomu, že Justin ze svého debutového alba do éteru vypustil čtyři singly, je jasné, že na napěchované DVD to nestačí. Je ovšem až obdivuhodné, jak se "Justified The Videos" i tak podařilo naplnit.

DVD nabízí možnost pustit si materiály v jednom přes hodinu dlouhém "filmu", lepší je se ovšem na jednotlivé části podívat samostatně. Kromě oněch čtyř videoklipů ("Like I Love You", "Cry Me A River", "Rock Your Body" a "Senorita") se můžete podívat na dokumenty z natáčení "Like I Love You" a "Rock You Body", jedná se jen o trošku okleštěné pořady MTV's Making The Video, které mají svou stabilní kvalitu, a tak jejich zařazení rozhodně potěší. Dalším dokumentem z produkce MTV je "MTV Launch", který zachycuje proces nahrávání desky "Justified" a její uvedení na trh. Čtyři další stopy pak obsahují živě provedené skladby, vystoupení při MTV a Brit Awards. Poněkud utajeným bonusem je videoklip ke skladbě "I'm Lovin' It" (jinak z reklamy na McDonald), který byl na DVD přidán pravděpodobně na poslední chvíli, protože si nevydobyl ani své místo na obale, účasten je jen na reklamní přelepce.

Všechen materiál na dévédéčku sice nepřesahuje sedmdesát minut, o to však je krátká stopáž vynahrazena vybavením. Zvuk je rozmíchaný kromě sterea do 5.1 a u videoklipů zní úžasně. Živé záznamy už zní o dost hůř a u dokumentů je to téměř zbytečnost, ale je to fajn. Samozřejmostí pak jsou titulky (otitulkováno je vše - jak dokumenty, tak slova písniček) v několika jazycích, naštěstí nechybí ani angličtina.

Můj prvotní dojem, že ze čtyř videoklipů se pořádné dévédéčko udělat nedá, mi po dokoukání tohoto nosiče rozhodně nezůstal. Pokud jste Justinovi fandové, musí vás obsah i forma "Justified The Videos" jedině potěšit. Aneb jak z minima vytěžit maximum. Což ale na druhou stranu neznamená, že by dvojnásobné množství materiálů nebylo lepší.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY