Rudeboy Paradise!

24.11.2003 00:01 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Mezinárodní 2 tone ska kapela The Chancers působí na scéně už šest let. Za tu dobu se jí podařilo svou strhují a pozitivní energií nadupanou hudbou nakazit mnoho posluchačů v Česku i v západní Evropě. Sami uvidíte, jestli se po přečtení naší dnešní recenze - a následném poslechu nového alba "Friendly Fire" - nestanete jejich další obětí!
9/10

The Chancers - Friendly Fire

Celkový čas: 47:09
Ska u nás v současné době prožívá celkem velký boom, tedy alespoň na klubové, případně festivalové scéně. A přesně na něj sedí všechny ty přídomky z dívčích a společenských časáků. Je neskutečně přitažlivé, je cool, je prostě in. Hudba (nejen) pro nově se rodící kosmopolitní a zároveň společensky angažovanou mládež! A co je hlavní, na žádných jiných koncertech si tak skvěle nezapaříte a nevyřádite se! Dokonalá katarze. Navíc, konkrétně The Chancers si zamiluje ortodoxní rocker stejně jako freetekový junglista. A jaký že je recept kapelního šéfkuchaře - kytaristy Marca McKeeho? Smíchejte ska, soul, rock'n'roll, přisolte špetkou jazzu a řádně protřepejte. Ale kdo by se zabýval ingrediencemi, když to tak skvěle chutná dohromady.

Právě Chancers byli jedni z pionýrů nové vlny zájmu o tento styl v Česku (upřímně řečeno, třeba takoví Sto zvířat - to už je trochu jiná generace). U zrodu kapely byli ale paradoxně v Praze usazení Britové. Konkrétně Simon Ruffskank - zpěv, Stephen Elder - zpěv, banjo a Marco McKee - kytara, zpěv, které v současné době doplňují Milan Srba - alt sax, Honza Vedral - tenor sax (mimochodem hudební publicista... a pak že to jsou samí zamindrákovaní hudební odpadlíci), Pavel Homer - klávesy, BigB - basa a Vagi - bicí.

S občasnými obměnami kádru takto fungují už šest let a stále jsou hodně nekompromisní a hlavně sví. Zdařilý debut "Rudeboy Polka" si vydali na vlastní značce Slavska Records, při nahrávání dlouhohrající dvojky se spojili s velice zajímavým pražským labelem U:BAHN Records. Hudebně jsou hodně přímočaří a taneční v tom nejlepším slova smyslu. 2 tone ska v jejich podání ale nefunguje jenom naživo. Na nahrávce "Friendly Fire" si dali hodně záležet. A je to znát. Pracovalo se ve studiích Sono a kapele šlo hlavně o přenesení aspoň části jedinečné koncertní atmosféry na ten plastový kotouč. Proto se nahrávalo vše live a najednou. Výsledek zní nadmíru dobře. Cukat to s vámi bude zaručeně vždy a všude. Pozor na poslech v přeplněných dopravních prostředcích, protože ač se vám jistě - jako správným ska fandům - ze srdce hnusí násilí, náckové a další podobná svinstva, mohli byste klidně někoho nevědomky bolestivě zasáhnout.

Navíc Chancers umějí napsat skvělé, aranžérsky vychytané melodie, takže hlava bude zaměstnávána minimálně stejně tak jako tělo. Těch hitů! "Babylon Makes The Rules" s jednoduchou akordovou mezihrou skoro jak od Mňágy (!), zpěvná singlovka "Rude Boy Paradise", speed-dechna "Teaser" (sejdeme se na Vlachovce!), na domovský klub odkazující "007 Ska Party" (počkejte, až budete celí natěšení čekat, abyste si mohli zakřičet: "Sedmička-ska-party!"), "Two - Tone Taste Buds", při které si jistě vzpomenete na The Clash... Těžko vybírat. Nejlepší jsou prostě všechny! K tomu si přičtěte ještě rozjeté crazy dechy, na které přesně sedí v trošku jiných médiích zprofanované sousloví - veselé a hravé, a taky originální projev zpěváků. Je to pekelná jízda, při které není čas na odpočinek. Ale to vám rozhodně vadit nebude. Závěrečný remix plní funkci dlouhé runwaye, na které to můžete všechno v klidu ubrzdit... nebo taky znovu rozjet a dát si nášup.

Nakonec nesmíme zapomenout ani na texty. Protože zatímco většina československých ska kapel se drží pouze formy, pro Chancers je minimálně stejně důležitý i obsah. A komu sociální a politická angažovanost vadí, ať si toho jednoduše nevšímá. Protože pánové vás rozhodně do ničeho nenutí. Můžete to brát jako určitý životní postoj, ale klidně jenom jako zábavu. A v podání The Chancers jde o zábavu ze všech zábav nejzábavnější!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY