Unikátní setkání česko-slovenských bluesových legend

15.11.2003 20:44 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Luboš Andršt Blues band - Blues z lipového dřeva
© facebook interpreta
Petera Lipu není třeba na musicserveru představovat. Stejně tak jednoho z nejproslavenějších domácích kytaristů Luboše Andršta. Když půjdeme dále, i harmonika Ondřeje Konráda je v luzích domácí nejen bluesové scény poměrně často citovaným prvkem, o baskytaristovi Vladimíru Gumovi Kulhánkovi platí to samé. O spojení těchto osobností by se nám v dnešní době však mohlo jen zdát. Nebýt výjimečné situace, v tomto případě znovukřtu jejich (tedy Luboše Andršta Blues bandu) proslavené koncertní desky "Blues z lipového dřeva" /Supraphon, 1983/.

Luboš Andršt Blues band
© Zdeněk Andršt, Supraphon
Těžko by si na konci sedmdesátých let mohli tito pánové - doplněni ještě o bubeníka Jaromíra Helešice - při zakládání společné kapely pomyslet, že za deset let proběhne státní převrat, který jim způsobem nečekaným otevře možnosti. Asi by ani nevěřili, že tři roky na to budou mít v kapele, která už dávno nebude existovat, různá státní občanství, aniž by někam cestovali. A už vůbec by si nemohli představit, že dvacet let po vydání koncertní nahrávky proběhne její nový křest. I stane se. V pondělí 17. listopadu se tyto osobnosti naší bluesové scény na zcela unikátním večírku (resp. jednom z dvanácti večerů letošního turné) v klubu Vagon sejdou, zahrajou a pokřtí CD verzi výtečné, přestože už drahnou řádku let staré desky. Jedinou změnou bude vystřídání Jaromíra Helešice za Pavla Razíma (např. ASPM Jana Spáleného) na postu bubeníka.

Uslyšíme jak elektrické bluesové standardy, tak vlastní písně v češtině, slovenštině i angličtině, kromě všech skladeb z desky se v příslušném poměru dočkáme i dalších kousků z jejich tehdejšího repertoáru, i těch, které ještě nejsou zaznamenány na žádném oficiálním nosiči.

Více o kapele i o připravovaném večeru na stránkách pořádající agentury Joe's Garage.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY