Gregoriáni - jenom další kapitola

02.12.2003 20:36 - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Zvukový kouzelník Frank Peterson přichystal další pokračování mystické propagandy Gregorian, která působí na každého jinak. Někomu připomíná jenom kopírování dávných nápadů od Enigmy, někomu to přijde vskutku geniální. A realita nové kolekce? Průměr.
4/10

Gregorian - Masters Of Chant Chapter IV

Skladby: The Gift, Bridge Over Troubled Water, With Or Without You, Maid Of Orleans, Angels, Evening Falls, I'll Find My Way Home, Imagine, For No One, Hide And Seek, World, High Hopes, Clocks
Celkový čas: 68:48
Ať už je váš pohled na rozezpívané mnichy jakýkoliv, musíte ocenit, že nápad s projektem Enigma byl téměř geniální. I třináct let poté, co světlo světa spatřil první singl Michaela Cretu, vydává podobně smýšlející producentská duše jménem Frank Peterson nové album sdružení Gregorian. Jeho práce je přitom stále založena na stejných principech, jako před léty, když oba jmenovaní pracovali na podobné tématice společně...

Po předchozích úspěších s deskami "Masters Of Chant" se tým kolem Franka rozhodl vylepšit vlastní finanční situaci čtvrtým pokračováním, což není ovšem myšleno nijak pejorativně. I tentokrát bylo pro repertoár vybráno mnoho kousků ze zlaté pokladnice světového popu, pravdou ovšem je, že albu chybí tak chytlavá melodie, jakou byla v gregoriánském zpracování píseň "Join Me" od finských Him. Mezi perly se tentokrát dostaly skladby jako "Bridge Over Troubled Water" od Paula Simona, už v originále hymnická "With Or Without You" od U2, "Maid Of Orleans" z repertoáru O.M.D., "World" od Bee Gees, "Evening Falls" od Enyi, hned dva kousky Johna Lennona a spousta dalších. Veškeré konání se však nese v podobném duchu. Chybí trochu rychlejší tempo (snad s výjimkou závěrečné "Clocks"), překvapivější přechody a zvraty, vkrádá se trocha monotónnosti. Možná znamení, že téma se nedá rozvíjet donekonečna a že možnosti téhle hudební škatulky jsou už vyčerpány přespříliš.

Na stranu druhou o tohle u Gregorian tolik nejde. Muzika typicky oddechová nabízí spíše relaxační polohu. "Angels" od Robbieho Williamse se líbit určitě bude, podobně to je s Vangelisovou "I'll Find My Way Home" nebo "High Hopes" od Pink Floyd. Díky skvělému zvuku je dobře poslouchatelný celý komplet, minimálně k usínání se Gregorian hodí. Otázkou ovšem je, kolik správných chvil a nálad pro spuštění cédéčka v životě nastane.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY