Jak nepřijít s křížkem po funuse aneb hlasování lidu

19.11.2003 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Peter Gabriel je legendou, která si může dopřát udělat pauzu mezi studiovými alby skoro deset let a vždy pak přijít s nadmíru povedenou nahrávkou, to se mu povedlo minulý rok s deskou "Up". Rok a kousek poté vycházejí koncertní DVD "Growing Up", výběr "Hit" a v závěru roku by tu mělo být klipové dévédéčko. Tentokráte se však podíváme na kompilaci "Hit".
9/10

Peter Gabriel - Hit

Skladby: CD1 "Hit" - Solsbury Hill, Shock The Monkey, Sledgehammer, Don't Give Up (with Kate Bush), Games Without Frontiers, Big Time, Burn You Up, Burn You Down, Growing Up, Digging In The Dirt, Blood Of Eden (with Sinéad O'Connor), More Than This, Biko, Steam, Red Rain, Here Comes The Flood / CD2 "Miss" - San Jacinto, No Self-Control, Cloudless, The Rhythm Of The Heat, I Have The Touch (Robbie Robertson mix), I Grieve, D.I.Y., A Different Drum, The Drop, The Tower That Ate People (Steve Osborne re-mix), Lovetown, Father, Son, Signal To Noise, Downside Up (live), Washing Of The Water
Celkový čas: 75:53 + 74:08
Vydavatel: EMI
Peter Gabriel odstartoval svou kariéru v Genesis, proslul extravagantními kostýmy, ať už to byla velká bankovka, květina slunečnice atd. V roce 1976 se však trhl a vydal se na sólovou dráhu, která mu přinesla řadu úspěchů. Ten poslední přišel na svět minulý rok pod názvem "Up". Předtím si dal pauzu skoro deset let - předchozí studiovku "Us" vydal v roce 1992, snad nikdo jiný si toto netroufl udělat a nechat tak dlouho čekat své fanoušky. Mezitím se stihl viditelně podepsat pod projektem "Ovo" (2000). Velkým mezníkem v tvorbě tohoto pána je album "So" (1986) a první čtyři bezejmenná alba "Peter Gabriel", která vždy dostala podtitul podle obalu desky, když to vezmeme pěkně popořádku, byly to "Car" (1977), "Scratch" (1978), "Melt" (1980) a "Security" (1982). Ke všem těmto počinům je třeba připočítat mnoho účastí na filmových soundtraccích a živé nahrávky. První velká rekapitulace úspěchů spatřila svět v roce 1990 pod názvem "Shaking The Tree - Sixteen Golden Greats". K mání jsou i remasterováné edice všech desek, čtvrtého listopadu vyšlo živé DVD "Growing Up Live", kterému dělá doprovod fanoušky sestavený výběr "Hit", a v závěru roku by tu ještě mělo být klipové dévédéčko. Pěkná snůška dárků pod vánoční stromek, co říkáte?

Kompilace "Hit" je rozdělena na dva stříbrné kotouče, kterým finální seznam písní mohli ovlivnit fanouškové prostřednictvím oficiálních stránek Petera Gabriela. První, pojmenovaný shodně s názvem desky "Hit", přináší hitové záseky a částečně kopíruje "Shaking The Tree". Druhý disk "Miss", který by měl být limitovaný, nabízí spíše to nejlepší ze studiových alb, lákadlo na živé DVD a několik filmových písní. A pokud jste skalními fanoušky, věřte, že jsou nachystány edice pro různá teritoria. V Německu mají například zařazeny písně z německy nazpívaných alb, trochu to tak připomíná loňský kompilát Davida Bowieho. Nejhojněji jsou zastoupeny alba "So", "Us" a "Up", což se ani nedivím. Ne vždy však očekávejte albové verze písní, některé jsou zde v editovaných verzích nebo remixech. "Growing Up", aktuální singlík z desky "Up", je zde zastoupen v singlovém remixu Toma Lord-Algeho. "The Tower That Ate People" z projektu milénia "Ovo" má zde velmi progresivně udělaný remix z továrny jménem Steve Osborne. Nemohou chybět takové hitovky, jako byly "Salsbury Hill", který si na začátku letošního roku vypůjčili Erasure, skvostná dueta "Don't Give Up" s Kate Bush a "Blood Of Eden", kterému neopakovatelnou atmosféru vnukl vokál Sinéad O'Connor. Dále tu nemůže scházet znělka komediálního seriálu "Sledgehammer" a vydařené kousky "Red Rain", "Steam" nebo "Digging In The Dirt". Paradoxně zde nenajdete pilotní singl alba "Up" "The Barry Williams Show". Své místo zde našel i silně politický song "Biko" a závěrečná příjemně poklidná a potemnělá "Here Comes The Flood".

Druhý disk "Miss" nashromáždil různé pochutiny. "Cloudless" pochází ze soundtracku "Long Walk Home: Music From Rabbit Proof Fence" (2002), "Lovetown" našel své místo ve výtečném filmu "Philadelphia" a "I Grieve" v původní verzi vyšla na soundtracku "Města andělů", v remixu na poslední řadovce "Up" a ve stejné verzi ji hledejte i zde. "A Different Drum" napsal Peter Gabriel pro soundtrack "Passion (The Last Temptation Of Christ)" (1989). "I Have The Touch" je zremixován Robbie Robertsonem, původní verzi hledejte na albu z roku 1982. Živou ukázkou z vycházejícího DVD "Growing Up Live" je píseň "Downside Up". Potěší i "Father, Son" z projektu "Ovo" nebo "The Drop" a výtečně gradující "Signal To Noise" z posledního studiové nahrávky "Up".

Peter Gabriel může spokojeně a s úsměvem hopsat, skotačit a schovávat se za křeslo, tak jak je to vyobrazeno na obalu této vydařené kompilace. Gabriel je talentem, který dokáže ve svých písních, dalo by se hovořit i o kompozicích, ukázat nezkrotnou hranici experimentů ve spojení s mnoha hudebními kulturami tohoto poblázněného světa. Vždy jde tou nejvkusnější cestou, která stále oslovuje a je neoposlouchatelnou invencí. Ať už se pod cokoliv tento pán podepsal, či v budoucnu podepíše, vždy máte stoprocentní jistotu, že se nejedná o nějakou rychlokvašnou a neposlouchatelnou směsku, kterou akorát zahodíte do koše. "Hit" je decentně uspořádaným výběrem, i když není seskupen chronologicky. Pokud vám však unikne limitovaná dvojdisková verze, možná bych spíše juknul na již dávno vydaný výběr "Shaking The Tree", protože tak přijdete o celistvý celek prezentace jména Peter Gabriel, ke kterému by se dal napsat elaborát na několik stránek a stále by to bylo málo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY