Stingova svatá poselství

16.10.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Po možná nečekaně úspěšné desce "Brand New Day" si dal Sting s novou nahrávkou načas - čtyři roky trvalo, než do světa vypustil album "Sacred Love". V naší recenzi se společně na desku podíváme a pokusíme se ji zhodnotit. Své místo ve Stingově diskografii určitě má!
8/10

Sting - Sacred Love

Skladby: Inside, Send Your Love, Whenever I Say Your Name, Dead Man's Rope, Never Coming Home, Stolen Car (Take Me Dancing), Forget About The Future, This War, The Book Of My Life, Sacred Love, Send Your Love (Dave Aude Remix Edit Version), Shape Of My Heart (New Version)
Celkový čas: 58:08
Vydavatel: Universal
Reakce na první singl "Send Your Love" neskrývaly rozpaky a prvotní ohlasy na Stingovu albovou novinku "Sacred Love" byly smíšené - od kritik hovořících o nevýrazném materiálu bez hitů po oceňování komplexního díla s pozitivním poselstvím. Žádného masivního hitu, jako byla píseň "Desert Rose" z minulé desky "Brand New Day", se tentokrát asi nedočkáme, přesto by bylo chybou ponechat "Sacred Love" stranou pozornosti. Je to kolekce především hluboce přemýšlivých skladeb určených k soustředěnému opakovanému poslechu. Právě nyní se obzvláště nechce věřit, že Sting působil v kapele The Police.

To nejlepší a nejzřetelněji čitelné na nás Sting vybaluje hned úvodem - výborná píseň "Inside" se celá točí kolem slova, které dalo skladbě název a naznačuje, že se hodně budeme zabývat věcmi niternými a nekonečným tématem lásky ve všech jejich podobách či pozitivním prazákladem každého náboženství - pro někoho možná velké sousto, ale Sting to zvládl. Sting považuje i sex za "boží dar" a obrací se proti degradaci tělesné lásky na něco spotřebního a nečistého (zajímavým paradoxem spirituality a sexuality se před pár lety zabývalo i album Depeche Mode "Songs Of Faith And Devotion").

Typická Stingova přednost, implementace vlivů z různých žánrů a koutů světa, aniž by se ztratila jeho vlastní tvář, se opět uplatňuje na mnoha místech nového alba - latina jde slyšet v "Send Your Love", Orient zní v "The Book Of My Life" a v hybnější "Never Coming Home" (kde ovšem jistě nepřehlédnete i jazzové klavírní sólo), velmi se vydařil i soulový duet "Whenever I Say Your Name" s úžasnou Mary J. Blige. Taneční remix "Send Your Love", zařazený jako bonus, mi na desce příliš nepasuje - na singlu budiž, ale tady trochu ruší náladu, což se nedá říci o druhém bonusu, živé verzi starší skladby "Shape Of My Heart".

Láska, nejčastější a bohužel i nejotřepanější téma populární hudby, je Stingem nahlížena z jiného úhlu, jako něco posvátného. "Sacred Love" přináší humánní poselství, věc nepříliš typickou pro dnešní svět spotřební kultury. Chcete-li to slyšet (a v souvislosti s aktuálním Stingovým dílem to zaznělo mnohokrát), vyrovnává se s traumatem 11. září 2001, náboženskými konflikty a zbytečnými válkami. A pokud už tak z toho všeho chaosu kolem máte těžkou hlavu a chcete se prostě jen inteligentně bavit, určitě vás opět nezklame perfektní instrumentální úroveň alba.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY