November 2nd ve čtvrtek v Roxy

06.10.2003 19:10 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

November 2nd v Roxy
© facebook interpreta
Skupina November 2nd je mnohými hudebními publicisty považována za tuzemský objev. Od roku 1995, kdy vznikla, stihla vyhrát prestižní soutěž pro začínající hudebníky Jim Beam Rock, několikrát vystupovala v cizině (o přenos jednoho z devíti anglických vystoupení dokonce projevila zájem slovutná rozhlasová stanice BBC!) a vysloužila si nálepku koncertně atraktivní, velmi talentované a hudebními kritiky milované kapely.

Její hudba vychází z kořenů tradičního amerického písničkářství, které v sobě spojuje rock či blues. Sestavu November 2nd tvoří mladí muzikanti z Hranic - půvabná a osobitá zpěvačka a kytaristka Saša Langošová a kytarista Roman Helcl (Anna K. Band) - a dále pražští profesionální muzikanti, baskytarista Aleš Zenkl (producent Miroslava Žbirky a Blanky Šrůmové), bubeník Tomáš Brožek (Circus Praha, Proud Martina Kučaje) a hráč na hammondky a Fender piano, Jan Kořínek (Jan Kořínek & Groove). V roce 2002 vydala kapela debutové album "Midnight Desert", které kritika označila za zralou kolekci chytlavých písniček. Například časopis Rock&Pop albu nadělil osm hvězdiček z deseti a konstatoval, že jde o "debut jako hrom". Magazín Show nahrávku charakterizoval slovy "je to soundtrack k jízdě na korbě dodávky napříč Spojenými státy" a na pětibodové stupnici ji ohodnotil čtyřkou. MF Dnes považuje "Midnight Desert" za suverénní debut, kterému je Česká republika malá. Podle Lidových novin "není pochyb o tom, že Saša je jedním z největších pěveckých talentů posledních let" a kapela "snese minimálně evropské srovnání". Za album byli November 2nd oceněni v anketě časopisu Report Žebrík a dostali se do nejužší nominace Českých internetových hudebních cen. Stejně úspěšní byli i v rámci 12. výročních hudebních cen Akademie populární hudby Anděl 2002, kde byli nominováni na Objev roku. Nejúspěšnější byli November 2nd nakonec v anketě Zlaté ucho rádia Expres, ve které zvítězili opět v kategorii Objev roku.

Kapela v současné době pracuje na novém repertoáru. Část z něj by měla zaznít již 9. října na koncertě v pražském klubu Roxy. Nové písně budou základem pro druhé album, které by November 2nd chtěli začít natáčet v létě 2004.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY