Pěstitelé hlásí: Sklizeno!

10.10.2003 05:00 - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Na světě máme další výběr. Pod bezesporu zavádějícím názvem "Dobrá sklizeň" najdeme zcela nesourodou směsici písniček, jakýsi průlet česko-slovenskou scénou posledních let. Hity vedle šedi, pop vedle tanečních rytmů, prázdná komerce vedle chytrých kousků. Na jednu stranu se jeví nesmyslný, na druhou není problém mu nějaký důvod vymyslet. A lenoši si o něm můžou jen přečíst.
6/10

Různí - Dobrá sklizeň

Skladby: Děda Mládek Ilegal Band - Rychlík jede do Prahy, Tata Bojs - Attention Aux Hommes!, Vltava - Marx, Engels Beatles, Vypsaná fiXa - Odvážný mladý muž, Desmod - To nie je možné, Sexy Dancers - Slim Jim, Mig 21 - Slepic pírka, Ready Kirken - Černý brejle, Lety mimo - Platonic, Roe Deer - Behind, Overground - Modrý pondelok, Divokej Bill - Šibenice, Polemic - Škandál, -123 min. - Lethal Lullaby, J.A.R. - Hnědojed, Chinaski - Láskopsd, EOST - (I'm Not Really) Optimistic, Prohrála v kartách - Letiště, Radium.nfo - Letání
Celkový čas: 69:45
Jestli jste trošku zvědaví a trošku se vám tenhle článek vlastně ani nechce číst, pak je to úplně v pořádku. V podstatě si totiž stačí jen přečíst soupisku skladeb a měli byste být v obraze. A jestliže u podobných výběrů se nabízí zlaté pravidlo, že hledat jejich smysl je ztráta času, pak tentokrát to platí vrchovaně, to celé na druhou. Na druhou stranu pokud nemáte zrovna co dělat, důvodů lze vymyslet mraky. Takže další zbytečné CD nebo povedená kompilace?

Nejspíš ani jedno. Chybí totiž cokoliv jednotícího či spojujícího, podle čeho bychom mohli hodnotit. Podobné výběry často vznikají pro peníze - jenže proč by tu pak bylo několik zcela komerčně nezajímavých zástupců? Také by to mohl být průřez tím, co nyní hýbá současnou českou pop scénou. Jenže to tu pak několik podstatných jmen chybí (Support Lesbiens, Wohnout), jiná přebývají. Také by to mohlo být ohlédnutí za tím, co se v poslední době zajímavého ve vlnách popmusic urodilo. Jenže to by tu nesměly být skladby pět, šest let staré, zástupci již neexistujících kapel a pár jmen, s nimiž se slovo"zajímavý" prostě neskamarádí. Mohl by to být firemní sampler, kdyby ovšem nebylo zastoupeno všech velkých pět majors plus dvakrát ti střední. A nebo soubor hitů pro rádia? Že vy jste se na tu soupisku ještě nepodívali! Z většiny skladeb se totiž nejen hity nestaly, ale už ani nikdy nestanou, nemluvě o tom, že vedle zlatým písmem zapsaných spolků se tu krčí vydavateli uměle vyhnaná jména, která už dnes zapadávají prachem a za čas po nich neštěkne ani vesnický voříšek.

Takže cože tu najdeme? Pár naprostých hitů (Sexy Dancers, Mig 21), pár skladeb, které jimi mohly být, ale přece jen jim k tomu něco málo chybělo - třeba to, aby nefungovali dramaturgové domácích rádií jen na korupčním principu (Vltava). Pár odrhovaček, které by bylo možno oželet, a pár průměrných skladeb od kapel, které mají spousty lepších (Vypsaná fiXa, Roe Deer, Prohrála v kartách). A také několik sice skvělých, ale v téhle sběři mimoidně působících písniček (EOST, Radium.nfo, -123min.). Jak stárnu, už mi toho moc nevadí, ale přesto bych si odpustil se stupiditou hraničící text Ready Kirken, zasazený do jinak neurážejícího popíku, revivalový mor Ilegálních dědů, jejichž cover je o tři patra pod originálem, až příliš šedivé Desmod i pózerské Overground.

Když si tak prohlížím lacině působící design s konopnými listy na obalu, napadá mě vlastně jedno vysvětlení. Dramaturg dostal za úkol sestavit sampler, ale moc se mu do toho nechtělo. Tak si ubalil pořádnýho špeka, a pak už mu to šlo jedna radost. Ve výsledku se občas trefil, občas holt ne. A jaké že je smysluplné využití podobné kompilace? Do juke-boxu na maloměstě by se mohlo propašovat pár kousků, které by se tam zaručeně samostatně nedostaly. A měšťáci mají nenáročnou náplň do přehrávače v autě, hospodyňky kulisu k domácím pracem a podnikatelé background k radostnému budování. Připadne vám to málo? Taky tam mohly být Holki, Black Milk nebo Bohuš Matuš - lidí, kteří vás budou přesvědčovat, že přece musejí být dobří, když mají dobrý hlas, se najde dost a dost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY