shop.musicserver.cz
Arch Enemy, In Flames, Soilwork, Sportovní hala Fortuna, Praha, 25.10.2024

Noc švédského metalu: Arch Enemy a In Flames se Soilwork v zádech rozpálili Prahu

Vydáno: 26.10.2024 16:50 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Holešovická hala praskala ve švech: dorazily totiž tři legendy švédského melodického death metalu. Diváci v kotli bez přestávky pařili a zpívali s kapelami, do varu je přiváděla i světelná show. Tohle nebyl jen koncert, ale zážitek, který fanoušci dlouho nevymažou z paměti.

Live: Arch Enemy

support: In Flames, Soilwork
místo: Sportovní hala Fortuna, Praha
datum: 25. října 2024
setlist: Deceiver, Deceiver, The World Is Yours, War Eternal, My Apocalypse, Dream Stealer, House Of Mirrors, Liars & Thieves, The Eagle Flies Alone, First Day In Hell, As The Pages Burn, Sunset Over The Empire, No Gods, No Masters, Nemesis, Fields Of Desolation
Fotogalerie

Arch Enemy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 25.10.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Pro metalové fanoušky znamenal poslední říjnový pátek v pražské Sportovní hale Fortuna splněný sen. Tři nejslavnější švédské kapely melodického death metalu na společném turné, to se jen tak nevidí.

Všudypřítomné nadšení bylo znát okamžitě. Aréna praskala ve švech, fronty na bar a toalety se zdály nekonečné. Šlo o akci zralou klidně na velkou O2 arenu, kde by prázdné zůstaly snad jen horní tribuny. A pak že je metal okrajový žánr, který davy netáhne.

První vystupující formace obvykle nedostává plnou pozornost diváků, ale tentokrát na zahřívacím postu stáli samotní Soilwork. Ti se na přelomu tisíciletí těšili podobné popularitě jako po nich hrající In Flames, i když se později jejich cesty rozdělily.

Prvně jmenovaní, kteří se vydali progresivnější cestou, zamířili spíše do klubů, zatímco ti druzí vyprodávají velké haly. Frontman Björn Ove Ingemar "Speed" Strid se naživo ukázal jako technicky nejlepší zpěvák večera a překvapil fanoušky i náhlým výjezdem do výšek à la Rob Halford, což málokdo čekal.

A bylo to symptomatické pro celý večer. Umělecky šla laťka postupně dolů: od progresivního metalu přes sympatickou stadionovku až po vyloženou vidláckou lopaťárnu.

Arch Enemy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 25.10.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Podobě jako celkově velmi podobně pojatý koncept Amon Amarth a Machine Head před dvěma lety na stejném místě, ve stejný měsíc, i tentokrát šlo o co-headliner turné. Obě hlavní hvězdy se v pořadí střídají a vyjednaly si stejně dlouhý hrací čas.

Dnes už švédsko-američtí In Flames předvedli dynamickou show s výbornými světly a hlavně opět dobře naloženým frontmanem Andersem Fridénem. Zaprvé, na rozdíl od ostatních černě oděných kolegů nastoupil opět v teplácích a bílém tričku, jako by si odskočil z hodiny tělocviku. Snad jen tu kšiltovku by asi nechal ve školní šatně.

Zadruhé, šťavnaté hlášky, jako když si přede všemi utahoval z kohosi v kotli, kdo zrovna koukal do mobilu, s tím, že "tady se paří a komu jako píše". Nebo když druhého původního člena kapely, kytaristu Björna Gelotteho, láskyplně označil za druhou manželku.

Vokálně to sice opět trošku haprovalo, ale charisma a kontakt s publikem v tomto směru zpěvák výrazně převýšil. Setlist precizní, našlapaná show pak byla podobě jako u bratrů ze Soilwok dobře složeným pelmelem starého a nového.

A hlavní hvězdy? Arch Enemy jsem nikdy moc neposlouchal, songy na jedno brdo, ale koncert mohl být fajn rubanice.

Bavíme se ale o původní éře se zpěvačkou Angelou Gossow, kdy se jednalo přesně o ten původní gothenburgský melodeath, který dnes úspěšně oprašují tehdejší zakladatelé žánru v současném uskupení The Halo Effect.

Arch Enemy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 25.10.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Aktuální tvorbu s navazující frontmankou Alissou White-Gluz registruji jen skrze videoklipy a vnímám tam silný příklon k německé hudební tradici vidláckého kvapíku s typickým vlivem infantilní melodiky speed metalu. Což se dá spolu se začleněním pouze průměrných čistých zpěvů slyšet v tvorbě posledních let.

Přesně tak vypadalo i pražská vystoupení. Pentagramy, hrození paroháči a zkrátka lopaťárna, která po pár skladbách začne nudit. Člověk se tak aspoň mohl kochat nepřehlédnutelnou amazonkou za mikrofonem, jejíž bílý obleček a modrá hříva zářily až do zadních řad.

Arch Enemy jsem nakonec sledoval z tribuny, a tak jsem viděl, že publikum nereagovalo zdaleka tak aktivně jako při setu In Flames. A když už ano, pak hlavně na klasiky jako "My Apocalypse" a závěrečnou "Nemesis".

Stejně jako u již zmiňovaného komba Amon Amarth/Machine Head by proto bylo záhodno prohodit pořadí a původního headlinera časově stáhnout maximálně na hodinu. Alespoň by pak lidi nemuseli odcházet už před koncem.

Přesto šlo o hudebně našlapaný večer s mimořádným line-upem. Jen na prostory Sportovní haly Fortuna se už taková akce zdá být až příliš mamutí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Powerwolf, Hammerfall, Wind Rose, Sportovní hala Fortuna, Praha, 26.10.2024
Naživo: Ohně, vlkodlaci a perfektní vokál. Powerwolf završili třídenní metalové hody v Holešovicích Po holandských Within Temptation a švédském večeru v čele s Arch Enemy uzavřeli třídenní metalové svátky v pražské Sportovní hale Fortuna Powerwolf, kterým sekundovali Hammerfall a Wind Rose. Téměř vyprodaná aréna mohla sledovat... čtěte zde
Vydáno: 28.10.2024 11:12 v sekci Naživo
Kylie Minogue - Tension II 8/10
Recenze: Kylie Minogue na "Tension II" spojila to nejlepší z předchozích projektů do jedinečné fúze Kylie Minogue loni zaznamenala úspěch se singlem "Padam Padam", oceněným Grammy, který se pro ni stal dalším vrcholem kariéry a upevnil její pozici. Téměř přesně rok po desce "Tension" přichází se druhým dílem. Ten není jen... čtěte zde
Vydáno: 28.10.2024 00:00 v sekci Recenze
Elliphant, Arleta, Fuchs2, Praha, 26.10.2024
Naživo: Elliphant už na Skrillexe s Diplem nevzpomíná. V Praze ukázala, že chce zůstat v undergroundu Švédská zpěvačka Elliphant se nedávno nechala slyšet, že jestli existuje něco, co o ní lidi nevědí, pak snad jen to, že nemá žádné tajemství. V chladný sobotní večer v pražském klubu Fuchs2 následně ukázala, že nemluvila do... čtěte zde
Vydáno: 27.10.2024 10:10 v sekci Naživo
Daniel J. Levitin - Mozek a hudba 8/10
Hudba v tisku: Kniha "Mozek a hudba" sleduje muziku pohledem neurovědy, složitá témata předává překvapivě hladkou formou Vzniká hudba v mozku? A co se vlastně v mysli děje, když se učíme hrát na nástroj nebo slyšíme písničku, kterou jsme lehce zachytili někdy v dětství a nyní se nám společně s ní vynořily dávno zasuté vzpomínky? Neurověda... čtěte zde
Vydáno: 27.10.2024 08:00 v sekci Recenze | Hudba v tisku
Imodium - Vrátili jsme se ve vší parádě a ukázali, že máme furt koule i chuť růst a někam se posouvat
Rozhovory: Imodium - Vrátili jsme se ve vší parádě a ukázali, že máme furt koule i chuť růst a někam se posouvat Před rokem rozsvítili Imodium "Lampy" - stejnojmenným singlem tehdy započali cestu k novému albu "Horizont", které letos po sedmiletém půstu vydali. O jeho vzniku, tvoření, čerstvé energii i vzpomínkách na comebackový koncert jsme si... čtěte zde
Vydáno: 26.10.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Švédská trojka v holešovické hale aneb Arch Enemy, In Flames a Soilwork v obrazech (26.10.2024 10:19)
- Hudba v tisku: Vzestup, pád i druhé nadechnutí death metalu líčí kniha "Choosing Death" Alberta Mudriana erudovaně i v živých barvách (12.10.2024 16:00)
- Video: Arch Enemy představují duchařský klip k "Dream Stealer" a lákají na podzimní turné (02.08.2024 10:27)
- Festival Rock Castle rozpálí Moravský Krumlov. Přijedou Amon Amarth, Kreator nebo Epica (31.07.2024 14:45)
- Naživo: Metalová smršť pod širým nebem aneb Ohlédnutí za Basinfirefestem očima a ušima našeho fotografa (06.07.2024 12:15)
- Naživo: Machine Head se vrátili ve velkém stylu, se spoustou ohňů a emocí (11.06.2024 14:30)
- Fotogalerie: Machine Head dobyli pražské Forum Karlín (11.06.2024 09:00)
- Naživo: Na Velký pátek heavy metalu svátek. Hvězdná sestava v čele s Judas Priest zdrtila Prahu (30.03.2024 17:58)
- Recenze: Judas Priest čelí přibývajícím létům vybroušeným heavymetalovým diamantem "Invincible Shield" (11.03.2024 00:00)
- Fotogalerie: Metalový nářez v Karlíně! Meshuggah uchvátili davy (09.03.2024 15:03)

ALBUM TÝDNE 44/2024

Kylie Minogue
Tension II

Kylie Minogue loni zaznamenala úspěch se singlem "Padam Padam", oceněným Grammy, který se pro ni stal dalším vrcholem kariéry a upevnil její pozici. Téměř přesně rok po desce "Tension" přichází se druhým dílem. Ten není jen bonusovou edicí, ale plnohodnotným albem, které si svou existenci sebejistě obhájí.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 28.10.
Šťastný/Žáček (CZ) (Sono Centrum, Brno)
Út 29.10.
Soen (SWE) (Masters of Rock Café, Zlín)
Čt 31.10.
Frank Turner (UK) (Roxy, Praha)
Čt 31.10.
Septiclesh (GR) (Masters of Rock Café, Zlín)
So 02.11.
Dream Theater (US) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
Ne 03.11.
The Mysterines (GB) (Futurum Music Bar, Praha)
Ne 03.11.
Branford Marsalis Quartet (US) (Velký sál Lucerna, Praha)
Po 04.11.
Moor Mother (US) / billy woods (US) (La Fabrika, Praha)
Út 05.11.
Abel Selaocoe & Manchester Collective (JAR/UK) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 08.11.
McKinley Dixon (US) (Kasárna Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Viktor Dyk Linkin Park Madonna Lucie Vondráčková Coldplay Kabát Lady Gaga Taylor Swift Dua Lipa Viktor Sheen Queen Billie Eilish Katy Perry Ed Sheeran In Flames Warren Ellis
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe