Načeva zhudebnila básníky undergroundu. Na nové album láká skladbou "Fouká vítr tečou řeky"

24.10.2024 14:02 - Jiří V. Matýsek | foto: Roman Black Černý

Už 5. listopadu vyjde nové album Moniky Načevy "Jdem temným dnem". Deska přinese desítku zhudebněných básní umělců pronásledovaných minulým režimem z 60. - 80. let, a svým konceptem tak navazuje na čtyři roky starou nahrávku "Zdivočelí koně" - i ta totiž texty čerpala ze sbírek nepohodlných básníků.

Tentokrát volba padla na díla Šárky Smazalové, Vladimíry Čerepkové, Ivana Blatného, Jana Hanče, Pavla Zajíčka, Milana Kocha, Věry Jirousové a Egona Bondyho. Právě jeho text "Fouká vítr tečou řeky" posloužil coby základ první ukázky z alba a kolekci také pojmenoval.

"Egon Bondy je pro mě básník zapadající do mé kolekce básníků, které si má intuice vybrala a promlouvají mi z duše," říká Monika Načeva k písni, která je exkluzivně k dispozici pouze na zpěvaččině Bandcampu či profilu labelu Polí5 na stejné platformě.

Aranž skladby vznikala v brněnském studiu Dinn is not noise spoluproducenta a hudebníka Tomáše Vtípila během jamování kapely. V té se Načevě podařilo spojit muzikanty z opačných pólů české alternativní scény - na bicí nástroje hraje Zdeněk "Regál" Jurčík (Lvmen, Tomáš Palucha, Priessnitz, Kafka Band, Letní kapela), na klávesy Vojtěch Procházka (Vertigo, Harpreet Bansal, Freetown Quartet, Mikoo, Sisa Feher, Talaqpo) a na basovou kytaru Michal Koval (Masomlejn, DG 307, s Načevou nahrál také album "Nebe je rudý").

V písni "Fouká v​í​tr te​č​ou řeky", v níž se prolínají najazzlé klávesy s mírně znepokojující houpavostí - jako by se v některých místech měla až dostavit závrať -, se dobře podařilo postihnout rytmickou podstatu Bondyho poezie. Ta v tomto případě přirozeně svádí k hypnotickému, jaksi odosobněnému deklamování v zásadě stejně dlouhých veršů. Nevyzpytatelný hudební doprovod trubkou ozdobil hostující Tomáš Vtípil, jenž také stojí za prvním mixem alba. Druhý mix a master připravil Amák Golden, dlouholetý spolupracovník a dvorní zvukař Načevy.

Křty desky proběhnou v brněnském Kabinetu Múz 6. listopadu a 23. listopadu v pražském Paláci Akropolis. Načeva dále vystoupí 5. listopadu v JazzTibetu v Olomouci, 8. listopadu v DKO v Jihlavě, 9. listopadu v Tančírně v Račím údolí, 28. listopadu v ostravském Docku a 29. listopadu v Prostoru v Boskovicích.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY