Seal strhl publikum v pardubické enteria areně na svou stranu

17.10.2024 20:30 - Jana Kloučková | foto: Live Nation

Seal už, podobně jako třeba Sting, umisťuje svá představení také do menších měst. Po Brnu či Karlových Varech přišly na řadu Pardubice. Kapacitu enteria areny sice nenaplnil, přesto šlo o výjimečný zážitek pro všechny zúčastněné. Zpěvák oslavoval především svá první dvě stejnojmenná alba "Seal" a "Seal II".

Live: Seal

místo: enteria arena, Pardubice
datum: 16. října 2024
support: Michal Hrůza a Kapela Hrůzy
setlist: AIKIN (All I Know Is Now), The Beginning, Deep Water, Future Love Paradise, I've Been Thinking, Prayer For The Dying, A Little Lie, Killer, The Love We Give, Kiss From A Rose, Bring It On, Crazy, 20th Century Boy (T. Rex cover), Get It Together, Love's Divine

Role předskokanů se chopili Michal Hrůza se svou Kapelou Hrůzy. Jejich půlhodinový set dával tušit, že akustika nebude patřit zrovna k nejsilnějším stránkám pardubického zimního stadionu. Frontman však se svými dřívějšími projekty dlouhá léta právě ve městě perníku působil, což mu v přijetí místním publikem nahrávalo.

Těsně před vystoupením Seala, avizovaným na devátou večerní, se na obrazovkách spustila upoutávka, jež zaznamenávala jeho více než třicetiletou cestu hudebním světem. Při sledování výčtu umělcových úspěchů mohlo diváky napadnout jen jediné slovo - legenda. A dle toho také obecenstvo zpěvákův následný příchod ocenilo.

Úvod se nesl spíše v poklidnějším duchu, respektive v podobě zaslouženého potlesku a hlasité odezvy v závěru dané skladby. Ještě ani druhá položka v setlistu, energická bomba "The Beginning", fanoušky ze židlí nezvedla. Při hitu "Future Love Paradise" začalo větší množství návštěvníků využívat benevolentnosti ochranky a opouštět svá pevně stanovená místa, aby bylo svému oblíbenci co možná nejblíže. Projekce nepřenášely aktuální pódiové dění, sloužily pouze jako vizuální doplněk, a tak se tento krok mnohým vyplatil.

Zlomový okamžik přichystala tklivá píseň "Prayer For The Dying", když Seal sestoupil z pódia mezi publikum. Není cennější chvíle než ocitnout se (ochrankou ledabyle střeženému) hudebníkovi takřka na dosah ruky, navíc při tak dojemné baladě. Britskému interpretovi se zcela podařilo propojit se svými příznivci a přetáhnout je na svou stranu - všechny měl od té chvíle v hrsti.

Před svým největším hitem "Kiss From A Rose" vystihl pár slovy vlastní pojetí koncertu: "Nevystupuju tu před vámi, ale s vámi. Jen tak se může mezi námi vytvářet potřebná energie." Jednašedesátiletý zpěvák, na jehož hlasových kvalitách se čas až zázračně nepodepsal, vybízel fanoušky i k tomu, nechť zapomenou na případné strasti a nechají je alespoň po dobu oněch necelých dvou hodin dočista rozplynout. Sealovy proslovy se pro příchozí stávaly doslova mantrou.

Vystoupení místy působilo dojmem, že skoro nezáleží na tom, co hlavní aktér zpívá. Ať už zařadil skladby pomalejšího tempa, taneční kousky "Crazy" a "Killer" nebo v přídavku hardrockový nářez "20th Century Boy" od skupiny T. Rex, diváci spolkli s nadšením cokoliv.

Charismatický Seal se navzdory relativně pokročilému věku předvedl jako zdatný performer se stále silným hlasovým fondem. Znamenitým koncertem v pardubické enteria areně potvrdil své místo mezi ikonami světové hudební scény.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY