Nový dokument o The Beatles se zaměří na momenty, kdy dobyli Ameriku

20.10.2024 15:41 - Jiří V. Matýsek | foto: Universal Music

Letos uplynulo šedesát let od chvíle, kdy The Beatles vyrazili za oceán. Parta čtyř kluků z Liverpoolu tím odstartovala šílenství, které si kulturní historie bude pamatovat jako beatlemánii. Milník v kariéře skupiny připomene box osmi vinylů (sedm titulů) s americkými verzemi alb slavné kapely, ale také čerstvě ohlášený dokumentární film. Pod názvem "Beatles ’64" zamíří na streamovací platformu Disney+ 29. listopadu.

Snímek producentsky zaštítil slavný režisér Martin Scorsese, režie se ujal David Tedeschi. Prostřednictvím dosud nikdy neviděných záběrů čtveřice i fanoušků, které pořídili dokumentaristé Albert a David Mayslesové, nabídne dosud nejdetailnější pohled na těch několik elektrizujících dnů, které vyslaly brouky směrem k legendárnosti. Původní záznamy byly pečlivě restaurovány a převedeny do 4K rozlišení.

Na záznamy z prvního koncertu skupiny ve Spojených státech i slavné televizní vystoupení v "Ed Sullivan Show" tvůrci aplikovali postup, který při přípravě dokumentu "Get Back" použil Peter Jackson, jednotlivé stopy znovu smíchal producent Giles Martin. Hudba a záběry doplňují nově natočené rozhovory s Paulem McCartneym a Ringo Starrem a také s fanoušky, kterým The Beatles změnili život.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY