shop.musicserver.cz
Duff McKagan, Sono Centrum, Brno, 11.10.2024

Báječný Duff McKagan v Brně maximálně uspokojil poučené publikum

Vydáno: 12.10.2024 19:30 v sekci Naživo - Pavel Parikrupa | foto: Petr Čejka / musicserver.cz

Pokud bychom i u hodnocení koncertů používali číselnou škálu, vystoupení Duffa McKagana v brněnském Sono Centru by si vysloužilo čistou desítku. Nemělo totiž chybu - na návštěvníky čekal nejen výborný zvuk, ale i parádní kapela, silné songy a hlavně hmatatelná přátelská atmosféra v útulném klubu.

Duff McKagan

místo: Sono Centrum, Brno
datum: 11. října 2024
setlist: Forgiveness, Chip Away, This Is the Song, I Saw God on 10th St., Tenderness, Feel, Holy Water, I Wanna Be Your Dog (The Stooges cover), I Just Don’t Know, Fallen Ones, Fallen, Wasted Heart (Duff McKagan’s Loaded song), Longfeather, Just Another Shakedown, I Fought the Law (The Crickets cover), You're Crazy (Guns N’ Roses song), Lighthouse, You Can't Put Your Arms Around a Memory (Johnny Thunders cover), "Heroes" (David Bowie cover), Don't Look Behind You
Fotogalerie

Duff McKagan, Sono Centrum, Brno, 11.10.2024
© Petr Čejka / musicserver.cz
Letošní šedesátník Duff McKagan se proslavil zejména coby baskytarista Guns N' Roses. Má za sebou mimo jiné účinkování v superkapelách Neurotic Outsiders a Velvet Revolver, hrál v Loaded, Jane's Addiction, Kings Of Chaos, spolupracoval s muzikanty z rodného Seattlu (Mad Season, Jerry Cantrell) a mimo to se věnuje také spisovatelské a podnikatelské dráze.

Nutno říci jednu velmi podstatnou věc, která v posledních letech ovlivnila McKaganův život a tím pádem taky jeho sólovou tvorbu - je to člověk, který se málem upil k smrti a ze svých závislostí se dostal díky mentálnímu a fyzickému tréninku. Dodnes i na svých turné chodí denně do gymu. Na pódium proto přišel muž, který to má v hlavě srovnané a který vyzařoval radost ze života a absolutní pokoru.

James and The Cold Gun, Sono Centrum, Brno, 11.10.2024
© Petr Čejka / musicserver.cz
Úderem dvacáté hodiny na pódium naběhlo kvarteto James And The Cold Gun a jeho vstoupení bylo fajn. Muzikanti nepředvedli světoborného, rozhodně ale neurazili a půlhodina s jejich oldschoolovým hard rockem proběhla úplně v pohodě. Už při jejich hraní jsem si říkal, že tenhle večer bude po zvukové stránce asi laskomina. Na aktuálním turné k albu "Lighthouse" si Duff a Co. zřejmě vybrali brněnské Sono i pro jeho akurátní velikost a skvělou akustiku. Takhle dokonalý zvuk mi ale doslova vyrazil dech.

Díky blízkosti mezi pódiem a publikem naskočil kontakt okamžitě při nástupu muzikantů na scénu. McKagan při svých sólových koncertech odkládá basu stranou a mění se ve zpívajícího frontmana s doprovodnou kytarou, za ním mu sekundují čtyři výteční kumpáni. Ta pozitivní energie, jiskra, láska a radost! Duff naprosto suverénně zpíval, rozdával úsměvy na všechny strany, dojímal i proslovy mezi písněmi, charisma proudilo na všechny strany. Pochvaloval si taky, jak je to super, že vidí lidem do očí a že s ním zpívají.

Duff McKagan, Sono Centrum, Brno, 11.10.2024
© Petr Čejka / musicserver.cz
Jistěže bylo mezi diváky vidět spoustu triček GNR, publikum ale vědělo, na co jde a co se bude hrát. McKagan se doprovázel na akustickou kytaru (o té elektrické později) jako správný písničkář, vypravěč a pozorovatel světa kolem sebe, jak ho viděl na svých cestách. A aby se ve převládajících středních tempech koncert nezacyklil, principál chytře tu a tam vystrčil pichlavý osten celoživotního punkera jako v "I Saw God on 10th St." nebo natlakované klasické vypalovačce The Stooges "I Wanna Be Your Dog".

Došlo také na dojemné momenty, kdy i tvrdí rockeři uronili slzu: třeba při nádherné baladě "Tenderness", láskyplném věnování manželce Susan "Fallen Ones" nebo předělávce Bowieho "Heroes", která nedávno v Duffově podání vyšla jako singl. Tyhle kousky rozebraly i ty nejdrsnější borce v publiku.

Duff McKagan, Sono Centrum, Brno, 11.10.2024
© Petr Čejka / musicserver.cz
Naopak se celý klub odvázal a rozparádil, když se Duff chopil elektrické kytary před "Longfeather" a v následném punk-rockovém okénku. V té chvíli se z něj stal nezkrotný badass, odplivl si a narval to do plných. Došlo tak i na jedinou položku z repertoáru Bouchaček a růží, říznou "You're Crazy", kdy se Sono otřásalo v základech.

Jediný moment, kdy došlo k narušení nastavené pospolitosti a vzájemné lásky, přišel krátce před posledními skladbami koncertu - nějaký člověk z publika hodil na pódium plastový kelímek. Duff pokračoval v kytarovém intru, ale ztvrdly mu rysy a v krátkém recitativu si to s imbecilem vyřídil (došlo samozřejmě na výrazy pu**y a motherfu**er).

Duff McKagan, Sono Centrum, Brno, 11.10.2024
© Petr Čejka / musicserver.cz
Naštěstí se vše podařilo vrátit do pohodových kolejí a závěr večera (žádné přídavky, prostě koncert takto vyvrcholí a basta) obstarala ohromná balada "Don't Look Behind You" s krásným kytarovým duetem, při níž si Duff poplácal s vděčnými a nadšenými posluchači v prvních řadách.

Mám rád koncerty, na nichž se mezi umělcem a diváky vytvoří elektrizující pouto a vystoupení se nese v přátelském duchu souznění. A tenhle brněnský večer byl opravdu láskyplným setkáním starých přátel.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Albert Mudrian - Choosing Death: Nepravděpodobná historie death metalu & grindcoru 8/10
Hudba v tisku: Vzestup, pád i druhé nadechnutí death metalu líčí kniha "Choosing Death" Alberta Mudriana erudovaně i v živých barvách Jeden bonmot praví, že metalisti se nepotřebují hádat s posluchači jiných žánrů, bohatě si vystačí sami se sebou a všemožnými kategoriemi, jež metal skrývá. Ostatně, k všemožným půtkám svádí už dělení na black, thrash a... čtěte zde
Vydáno: 12.10.2024 16:00 v sekci Recenze | Hudba v tisku
Eminem - The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce) 6/10
Recenze: Eminem se na "The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)" snaží sám sebe zabít Detroitský rodák už na svých předchozích albech opakovaně naznačoval svou (předčasnou) smrt. Nyní se ale rozhodl svůj záměr dokonat a jednou provždy uložit k ledu alespoň své alter ego Slim Shady. Podařilo se mu to? A jak k tomu... čtěte zde
Vydáno: 12.10.2024 08:30 v sekci Recenze
Seal na prvních dvou stejnojmenných albech předvedl, jak bravurně kombinovat žánry a pracovat s emocemi
Zaprášenosti: Seal na prvních dvou stejnojmenných albech předvedl, jak bravurně kombinovat žánry a pracovat s emocemi Devadesátá léta přinesla hudebnímu světu spoustu výjimečných interpretů, z nichž odkaz mnohých přetrvává dodnes. Jedním z nich je Seal, britský zpěvák brazilsko-nigerijského původu s nezaměnitelným pěveckým projevem. V... čtěte zde
Vydáno: 11.10.2024 14:30 v sekci Recenze | Zaprášenosti
The Cure - A Fragile Thing 8/10
Audio: "A Fragile Thing" The Cure zní o trochu méně depresivně Dlouholeté čekání skončilo. S temnou skladbou "Alone" ohlásili The Cure napjatě vyhlíženou studiovku "Songs of a Lost World" a nyní mohou až do plánovaného vydání - už 1. listopadu - jen nenápadně přisypávat další informační... čtěte zde
Vydáno: 11.10.2024 09:00 v sekci Audio / Video | Audio
Pětice písní Take That podle zrovna aktuálního počtu jejich členů (a tři bonusy navíc)
Nejvíc nej: Pětice písní Take That podle zrovna aktuálního počtu jejich členů (a tři bonusy navíc) Populárnější boyband v Británii byste těžko hledali. One Direction svůj status neudrželi, a tak nastoupili matadoři Take That, aby ukázali, že do hudebního důchodu ještě nepatří. K jejich premiérové návštěvě u nás... čtěte zde
Vydáno: 10.10.2024 16:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Basák Guns N' Roses Duff McKagan přijel s novou sólovkou do Brna (12.10.2024 16:45)
- Audio: Duff McKagan předělal Bowieho "Heroes" a přidal i další novou skladbu (08.10.2024 15:09)
- Nejvíc nej: Pět nejzásadnějších kapel Duffa McKagana (03.10.2024 13:00)
- Duff McKagan z Guns N' Roses se na svém sólovém turné zastaví i v Brně (15.04.2024 16:51)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Duff McKagan si na třetí sólovku pozval Iggyho Popa či Slashe (17.09.2023 16:57)
- Video: Konec čekání - Guns N' Roses vydali nový singl. Tedy staronovou "Perhaps" (21.08.2023 08:09)
- Nová píseň od Guns N' Roses se může objevit "každým dnem" (19.07.2023 09:54)
- Audio: Iggy Pop se v singlu "Strung Out Johnny" nezvykle uklidnil (13.12.2022 11:26)

ALBUM TÝDNE 41/2024

The Smile
Cutouts

Trojice The Smile, ve které se sešli Thom Yorke a Jonny Greenwood z Radiohead s Tomem Skinnerem ze Sons of Kemet, si společné hraní užívá natolik, že letos vydala už svou druhou desku "Cutouts". A jak se dozvíte z naší recenze, opět jde o jedinečný zážitek.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)
St 16.10.
Melanie Martinez (US) (O2 arena, Praha)
St 16.10.
Take That (UK) (O2 Universum, Praha)
Čt 17.10.
Nick Cave & The Bad Seeds (AU) (O2 arena, Praha)
Čt 17.10.
Jann (POL) (Roxy, Praha)
Pá 18.10.
Einstürzende Neubaten (DE) (Forum Karlín, Praha)
Pá 18.10.
Kamelot (US) (Masters of Rock Café, Zlín)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Coldplay Marek Ztracený Linkin Park Madonna Lady Gaga Lucie Vondráčková Queen Richard Müller Taylor Swift Billie Eilish Dua Lipa Katy Perry Viktor Sheen Ed Sheeran The Hu Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe