Mötley Crüe brojí proti cancel culture ublíženým a hlavně slabým singlem "Cancelled"

10.10.2024 13:12 - Jiří V. Matýsek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Divočáci Mötley Crüe se drží velkých koncertních sálů seč mohou, na nostalgii ale nelze hrát věčně. A když už se tedy rozhodli po třech letech pauzy v roce 2018 vrátit, přišel konečně čas přijít i s nějakým tím čerstvým materiálem a ukázat, že se tahle značka nepojí už jen se skandály - nehezký vyhazov kytaristy Micka Marse, obvinění z hojného použití playbacku a pěvecké neschopnosti Vince Neila, abychom zmínili jen něco -, ale i s hudbou.

A tak na svět vyslali EP s názvem "Cancelled", které kromě titulní písně, k níž se dostaneme záhy, nabízí i již známý singl "Dogs of War" a coververzi "Fight For Your Right" původně od Beastie Boys.

Svého času glamrockové hvězdy jsou dětmi své éry. A nějak si odmítají připustit, že už nejsou osmdesátky a ta poněkud divná woke doba jim leží v žaludku. Bubeník Tommy Lee se dokonce v jednom rozhovoru podivil tomu, že jeho kapelu ještě nikdo nezcanceloval. A tak se o tom rozhodli napsat song. Výsledku bohužel tragicky schází nadhled, a pokud budou muzikanti i nadále pokračovat v tomto duchu, nebude kapela potřebovat woke kulturu, aby ji zrušila. Zruší se sama.

"Cancelled" je totiž skladba zoufale průměrná a hlavně textově ublížená. Úvod se jakžtakž snaží o to, aby nastolil varovně temnou atmosféru, bohužel pak naskočí do hry otřepané riffy, které asi novou posilu v týmu, kytaristu Johna 5, nestály mnoho úsilí. Až si jeden říká, zda to tenhle schopný muzikant, který hrál např. s Marilynem Mansonem nebo Davidem Lee Rothem, má zapotřebí. Písničce nepomáhají ani průhledné vzorce bicích. U samotné hudby by se v zásadě dalo přimhouřit oko, to horší se ale děje s nástupem hojně autotunem podpořeného Vince Neila.

Ten pěje o tom, že se "ráno vzbudil a byl zcancelovaný" a můžou za to "opice z internetu". Cítí se ublížený, dotčený - a přitom nemá důvod. A pak se poněkud nervózně ptá: "Budete mě mít rádi, až umřu?" Nakonec si neodpustí ani varovně zdvižený prst, že "si máme hlídat zadek, protože nás můžou zrušit".

Problém cancel culture šel jistě uchopit s nadhledem i odstupem, Mötley Crüe tady ale bohužel střílí poněkud mimo. Na druhou stranu - ono asi nešlo moc čekat něco jiného. Svou cílovku si "Cancelled" každopádně asi najde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY