Motory na sto! EllyZ je "Hot" i mess v rytmu dancehallu

20.09.2024 18:53 - Tisková zpráva | foto: Klaudia Poloncová

Po horkém létě přichází žhavá novinka zpěvačky, tanečnice a textařky EllyZ. Singl "Hot" je ochutnávkou z připravovaného alba s názvem "víc seggsu a míň seggsismu", které vyjde 17. října.

Nahrávka "víc seggsu a míň seggsismu" je první česky zpívanou dancehallovou deskou v historii. Nese myšlenky feminismu a ženského empowermentu, nabízí svobodu, bezpečný prostor, ale i radostnou party.

EllyZ - víc seggsu a míň seggsismu
© Cooco Jammin
"Jako tanečnice jsem se velmi brzy zamilovala do dancehallu. Bavila mě zemitost a zároveň divokost jamajského stylu plného rebelství a absolutní syrovosti v projevu, jakou jsem do té doby nepoznala. Styl, který mě zároveň štve svým patriarchálním nastavením a objektivizací žen, je mojí neřestí i radostí. Naštěstí i v dancehallu existují protiklady - ženy, které v rytmech dancehall riddimů útočí na jeho zajetá pravidla. To jsou moje hrdinky, umělkyně, které mě inspirují. Ženský hlas na středoevropské dancehall scéně chyběl. Je to pro mě výhoda i nevýhoda - jsem první, nastavuji si pravidla, jaká chci. Album 'víc seggsu a míň seggsismu' vzniklo jako balíček první pomoci pro ty, co mají po krk tematicky prázdných pop singlů, svázanosti a rigidnosti každodenního života a potřebují se trochu odvázat a dodat si sílu v boji proti nebezpečnému konzervatismu. Nebo prostě chtějí tančit a na nic nemyslet," říká k připravované novince sama interpretka.

Za beatem singlu "Hot" stojí slovenský producent a člen kapely Medial Banana Lukie FWD. "Píseň je inspirovaná jamajskými hudebníky, rapperem Seanem Paulem a zpěvačkou Shenseea. Je takovou osobní mantrou - Já vim, jak jsem dobrá, ostatní musej to dohnat... - a to je ve světě, který často přeje spíše sebepodceňování a trápení kvůli tomu, zda jsme dostateční, potřeba. Razantnost i nadsázka k dancehallu prostě patří," dodává EllyZ.

České texty, které z hlavy jen tak nedostanete, pozitivní taneční indie pop s dancehallovými beaty. Vytváření bezpečného a inkluzivního prostoru pro všechny bez rozdílu, vymezení se proti sexismu, diktátu společnosti, měřítek, posuzování, srovnávání. To je hlavní poselství zpěvačky, tanečnice a textařky EllyZ. Roku 2020 vydala eponymní EP, následovalo debutové album "Zamilovaná" (2021), vystoupení na festivalech Beats for Love, Uprising či předskakování polské reggae star Kamilu Bednarkovi v rámci projektu Liveurope ve Varšavě.

Letos v říjnu vyjde druhé album s názvem "víc seggsu a míň seggsismu" pod producentským dohledem známého českého hudebníka, DJe a producenta Cocomana. Deska nabídne třináct písní. Kromě novinky "Hot" už na streamovacích platformách naleznete i trojici předchozích singlů: "V životní formě", "ČIČI" a "Hodná holka" s hostujícím slovenským umělcem Pokymanem. V nejbližší době vystoupí EllyZ 21. září na pražském festivalu Stop Zevling, křest desky proběhne 31. října v Café V lese.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY