Producenti Oliver Torr, badfocus a DJ Gäp dodali vzpomínkám Libuše Jarcovjákové současný zvukový rámec

25.09.2024 19:06 - Tisková zpráva | foto: Libuše Jarcovjáková

Dokumentární snímek Kláry Tasovské "Ještě nejsem, kým chci být", vyprávějící příběh české fotografky Libuše Jarcovjákové, bude bezesporu jednou z událostí podzimní sezony. Film s úspěchem promítaný na filmových festivalech Berlinale, v Karlových Varech nebo na Letní filmové škole v Uherském Hradišti vstoupí do široké distribuce ve čtvrtek 3. října. O den později vyjde ve spolupráci labelu Full Moon Forum a produkční společnosti Somatic Films digitálně a na LP také soundtrack filmu, jemuž předchází singl "Who Am I?".

Pod hudební složkou filmu jsou podepsáni producenti Oliver Torr, Prokop Korb (badfocus) a Adam Matej (DJ Gäp), kteří vzpomínkám Libuše Jarcovjákové dodali současný zvukový rámec. Odyseu uznávané fotografky doprovodili komplexní elektronickou produkcí. Soundtrack vychází z originální hudby použité ve filmu, která pracuje mimo jiné i se samply z již vydaných skladeb (například "Open" od Amelie Siba nebo "To chce mít svůj systém" od Evy Hurychové a Jana Neckáře). Album ovšem není pouze souhrnem tracků použitých ve filmu. Oliver Torr a badfocus filmovou hudbu zaranžovali a zremixovali do zcela nového tvaru, který příběh Jarcovjákové vkusně rámuje a vypráví jej svým vlastním způsobem.

"Celé album vytváří prostředí, do kterého se může člověk vracet, prožít v něm s klidem emoci, které je momentálně plný. Popřemýšlet nad otázkami, které si třeba poslední dobou pokládá," charakterizuje autorský záměr jeden z producentů Prokop Korb aka badfocus. "Snažil jsem se zapomenout na to, jak film vypadá a zní. Chtěl jsem jít směrem nějaké nadstavby nad realitou vytvořenou vzpomínkami, které si z filmu odnášíme. Nechtěl jsem recyklovat filmovou hudbu, ale spíš vytvořit do nějaké míry nové dílo ze střípků vzpomínek, a nabídnout tak posluchačstvu prostor pro cestování časem," dodává Oliver Torr.

K tvorbě soundtracku dále přispěli Filip Míšek a Martin Ožvold, nechybí ani vklad Alexandera Kashcheeva a Michaely Patríkové, kteří jsou podepsáni pod celkovým zvukovým designem snímku. Výsledný mix alba pracuje s hlasem Libuše Jarcovjákové, která prostřednictvím citací z deníků vypráví jakousi komprimovanou verzi svého příběhu.

Obal alba, podobně jako další vizuály k filmu, vytvořila respektovaná grafická designérka Kristýna Kulíková s využitím fotografií Jarcovjákové. LP verze vychází ve dvou barevných variantách vinylu, limitovaná edice obsahuje kromě nosiče v unikátní barevnosti - za pomoci galaxy efektu je každý kus originálem - také původní, signovaný tisk anglické verze plakátu k filmu z dílny Kristýny Kulíkové v černobílém provedení, které bylo doposud použito pouze na festivalu Berlinale.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY