Pátek třináctého se snažil, ADONXS ale navzdory smolným okolnostem odehrál v Praze skvělý koncert

14.09.2024 12:00 - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

"My nie sme zrušený, my sme tu!" volal vítězoslavně Adam Pavlovčin alias ADONXS, když konečně mohl nastoupit před narvaný klub a odehrát svůj dlouho plánovaný koncert v Praze. Někdejší hvězda SuperStar měla co dělat, aby se akce vůbec uskutečnila, nakonec ale všechno dobře dopadlo.

ADONXS

místo: Rock Café, Praha
datum: 13. září 2024
Poznámka redakce: Fotky pocházejí z koncertu na Szigetu, na tom aktuálním jsme neměli fotografa. Pokud pro nás chcete fotit, ozvěte se na honza@musicserver.cz

ADONXS, Sziget - den 4, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 13.8.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
"Bál jsem se, že to budu muset úplně zrušit, ještě dneska v poledne jsem nevěděl, co se bude dít," přiznal natěšenému publiku ADONXS v zaplněném klubu Rock Café. Klubu, který původně vůbec nebyl v plánu. Prapůvodní myšlenka totiž spočívala v tom, že se koncert odehraje už 31. května na Občanské plovárně. Jak ale interpret krátce před původním termínem přiznal, nestihlo se prodat dostatek lístků. A jelikož nechtěl snižovat úroveň vystoupení, událost přesunul až na den svých devětadvacátých narozenin, tedy na 13. září.

Mezitím na vystoupení lákal, vidět jste ho mohli například na druhé největší scéně Colours Of Ostrava. Jak ale u nás bývá bohužel smutnou skutečností, i tak čítal guestlist hned několik stran. Evidentně musí zpěvák ještě více zamakat na marketingu, protože samotnému koncertu už dávno nelze mnoho vyčítat. Jen ho ještě dostat k vícero lidem.

Ale zpátky k těm smolným okolnostem - vzhledem k nepřiznivým srážkovým a povětrnostním podmínkám, jaké momentálně v republice panují, se řada kulturních akcí po celé zemi musela na poslední chvíli zrušit. A spousta návštěvníků určitě počítala s tím, že se podobný scénář nevyhne ani ADONXSovi (čti Adonisovi). Zhruba čtyři hodiny předem se ale v události na Facebooku objevila informace, že se koncert kvůli počasí přesouvá do Rock Café, kde nahradil původně plánovaný program, tedy jakési loučení s létem. A lidé si toho naštěstí všimli včas, takže klub byl zaplněný k prasknutí.

ADONXS, Sziget - den 4, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 13.8.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Dokonce přibyl i předskokan: čtyři písničky zde odprezentoval Tom Sean. Ačkoliv ale pisatel záměrně dorazil už na něj, protože byl na stále ještě čerstvé jméno na domácí scéně upřímně zvědavý a rád by o něm napsal něco pěkného, bohužel to nejde. Zvukař totiž všechny jeho snahy naprosto zazdil, takže v té změti hluku, kdy jste nepoznali ani to, kdy hraje refrén, šly rozeznat snad jen bicí a basy. Avšak samotný vokál nebo třeba elektrická kytara už nikoliv. Snad někdy příště.

Vonnými svíčkami z krásného merche provoněný sál Pavlovčina přivítal bouřlivým potleskem. Set s poctivou, přibližně hodinu a půl dlouhou stopáží, odstartoval interpret singlem "Cold Summer". A už v tu chvíli se jasně ukázalo, že do skromného prostoru Adam přivezl takřka světovou show. Plnohodnotnou kapelu doplňovala šestice tanečníků, k nimž se protagonista na řadu čísel sám přidal, silnému vizuálu pomáhal i na místní poměry bohatý světelný park plný stroboskopů.

Koncert samotný se ale zároveň v mnohém lišil ať už od toho v Ostravě, nebo i od starších vystoupení například na maďarském Szigetu, případně ještě dříve v nezapomenutelné Akropoli. Právě tam tehdy někdejší tvář projektu Pace podobně jako dříve v SuperStar ukázala, že dokáže svým mimořádným hlasem postavit chlupy po celém těle a nedat jim spočinout až do konce vystoupení.

ADONXS, Sziget - den 4, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 13.8.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Tato nejsilnější vlastnost aktuálnímu představení lehce scházela. V rychlejších, ale i ve slovensky zpívaných skladbách, mezi nimiž zazněla například ministryní kultury inspirovaná píseň "Generátor slov" nebo skvělý singl "Sám", nedal Adam svému vokálu tolik vyniknout. Na druhou stranu tím ale zase dokázal dodat své show další barvy a odstíny, ukázal tak všestrannost.

Jakmile se ale ponořil do coveru "Drivers License" od Olivie Rodrigo, který vyměnil za dříve hranou "Hold Back The River" Jamese Baye, husí kůže se vrátila. Tímto číslem rodák ze slovenské Myjavy ještě mnohonásobně předčil své vlastní provedení této písně v SuperStar 2021. Daleko víc ho totiž procítil.

Vydařilo se i překvapení v podobě neohlášené gratulantky Annabelle, s níž si zpěvák nejprve zazpíval energický společný duet "Snowflake" a následně jí ještě umožnil předvést její vlastní manifestační píseň o vynucení dobré nálady s názvem "Flowers Of My Eyes". Sám se u toho ztratil z pódia. Tak gentlemanská a velkorysá gesta se vidí málokdy, dlouho a pokorně děkující bratr zde rovněž přítomné tanečnice Ewy Farne zůstává však i nadále svou slušností a pokorou pověstný.

ADONXS tak navzdory technickým a organizačním problémům zase jednou potvrdil nejen pověst mimořádného zpěváka, kterého naše dvě republiky snad ani nejsou hodny, ale také že na jeho koncerty má smysl chodit opakovaně. Na rozdíl od mnoha jiných totiž do svého hudebního koktejlu nemačká stále stejné pomeranče, ale vždy je dochutí něčím novým. Rock Café díky tomu mohlo cítit nejen vonné svíčky, ale také tu obrovskou snahu ukázat ze sebe to nejlepší. Proto až budete mít další příležitost vyrazit na tohoto interpreta, neváhejte. Dostanete mnohem víc, než čekáte.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY