Redzed a Vypsaná fiXa si ve "Smoke and Fire" notují o divokém životě, smutku, dlouhém kouři a démonu alkoholu

19.09.2024 14:15 - Hana Bukáčková | foto: se svolením Redzeda a Vypsané fiXy

Redzed, jeden z nejposlouchanějších českých hudebníků na Spotify, se nečekaně spojil s Márdim z Vypsané fiXy a díky tomu vznikl singl "Smoke and Fire". Jedná se rozhodně o netradiční kombinaci v mnoha směrech: češtiny a angličtiny, různých žánrů, ale i jiných generací. Každopádně oba patří do nezávislé scény a vizuálně vypadají jako pokrevní bratři či třeba táta se synem.

Márdi vznik songu okomentoval takto: "Před nějakou dobou zavolal Redzed, že dělá na nové desce a má tam jednu píseň, o které mu kamarádi říkají, že zní trochu jako Vypsaná fiXa. A tak ho napadlo, že bychom to dotvořili a nahráli společně. My už jsme se znali z brněnského Majálesu, kde se byl podívat na náš set a řekl nám, že má naši partu rád. Jeho nahrávka se mně líbila, a tak jsem dopsal text, který navazuje na Redzedův. Hodně jsme se o tom bavili a přeposílali jsme si verze. Z konečného výsledku jsme byli nadšený a odezva našich i jeho fanoušků byla převážně pozitivní. Nejvtipnější na tom bylo, že to nikdo moc nečekal."

Stále nemůžu úplně přijít na chuť Redzedově diblikovskému hlásku v kombinaci s Ozzyho chraplákem, druhá polovina s hlouběji posazeným zpěvem mi přijde mnohem lepší. I tak výsledný song působí trochu jako bizár, který naštěstí do (pro mě!) poslouchatelnější formy usadil Márdi. Chytlavou melodii si každopádně zapamatujete hned.

Klip dvojice natočila za jeden letní den u oldschoolové chaloupky na Slapech, režie a střihu se ujal Patrik Soldán. Video nemá žádný složitý děj, hudebníci sedí se u ohně, hrají a popíjejí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY