jen skvělé klubové album - musicserver.cz">

"Brat" od Charli xcx přináší víc než jen skvělé klubové album

29.09.2024 08:00 - David Böhm | foto: Nadine Fraczkowski

Na své šesté studiovce Charli xcx opět mění styl. Posluchače tentokrát zve do klubových vod. Během zběsilých beatů dojde nejen na tančení, ale taky na slzy a pochybnosti. "Brat" mistrně kombinuje nejrůznější nálady a hudební prvky. Nejsvěžejší popové album letošního roku? Už teď není pochyb.
9/10

Charli xcx - Brat

Skladby: 360, Club classics, Sympathy is a knife, I might say something stupid, Talk talk, Von dutch, Everything is romantic, Rewind, So I, Girl, so confusing, Apple, B2b, Mean girls, I think about it all the time, 365
Vydáno: 07.06.2024
Celkový čas: 41:30
Vydavatel: Warner Music
Charli xcx platí na hudební scéně za chameleona. Vždy zůstala věrná popu, dokáže na něj však nahlédnout jak alternativněji, tak napsat rádiovou hitovku typu "Boom Clap". Právě na druhou stranu těchto pomyslných vah se Britka přiklonila na své minulé desce "Crash". Šlo o účel - s původně poslední nahrávkou pro vydavatelství Atlantic se schválně zkusila zaprodat a zaměřit na úspěch. Tohoto cíle dosáhla, v albovém žebříčku své domoviny dosáhla zpěvačka vůbec poprvé na vrchol. Z uměleckého hlediska to ale taková sláva nebyla.

Fanoušci proto očekávali, že Charli začne novou tvorbu vydávat nezávisle. Nestalo se tak. Interpretka s vydavatelstvím smlouvu prodloužila na další dvě řadovky. Jako by si právě tam řekli: "Tak fajn, s 'Crash' jsi nám udělala radost, zkusíme to tentokrát po tvém."

Výsledek až tak nepřekvapí - "Brat" předchozí projekt kvalitativně hodně převyšuje. Hudebnice se ještě před jeho vydáním nechala slyšet, že jde o dílo, které vždy chtěla natočit. Uctít své rave a klubové kořeny. Což se povedlo na jedničku.

A v čem spočívá ona spratkovitost této kolekce? Najdou se na ní jak úderné beaty, tak pomalé, tajemné balady. Jde ovšem o mix tak dobře namíchaný, že každá stopa má své pevně dané místo. Rozebere vás rave smršť jménem "Sympathy is a knife"? Uklidnit se aspoň trochu můžete při následující temnotou zahalené úvaze "I might say something stupid".

Mluvíme ale i o návaznostech na první pohled nenápadných. Charli v taneční pecce "Rewind" (která mile připomene hit "1999") vzpomíná na doby, kdy ve svém pokoji vypalovala CDčka s neznámými písněmi a přitom si lakovala nehty na nohou. Následující "So I" taktéž pojednává o čase. V této baladě vzdává autorka hold své kolegyni SOPHIE, která tragicky zahynula v lednu 2021: "Dodělali jsme track a já se začala vymlouvat / řekla jsi 'Zůstaň na večeři' / odpověděla jsem 'ne, to je dobrý' (teď si přeju, abych zůstala)." Zaručený mráz po zádech.

Šaty s vlečkou, stříbrem vyšívané, ale 'Brat' to není, jasný pane

Brat and it's completely different but also still brat
Nečekaně velkého úspěchu se Charli se šestou studiovkou dostalo nejen díky její kvalitě, ale také díky pozornosti, kterou na sebe strhnul její maximálně jednoduchý obal. Pomohla také deluxka pojmenovaná "Brat and it's the same but there's three more songs so it's not". Ta zase svým kreativním názvem inspirovala internet k vlastním, podobně laděným popiskům.

Nemalý ohlas však také dostávají remixy jednotlivých písní, z nichž zatím každý obohatil nějaký host. Tím nejlepším momentálně je "Girl, so confusing", v němž přizvaná Lorde reaguje na to, proč s Charli navzdory příslibům nikdy nezašla na večeři. Na plnohodnotnou remixovou desku s názvem "Brat and it's completely different but also still brat" se můžeme těšit 11. října.

Vrcholem projektu se stává song "Everything is romantic", který vznikl v Itálii. A zejména při dramatickém, symfonickém úvodu tuto zemi snad nelze neslyšet. Pomocí krátkých (SMSkám podobných) vět vykresluje umělkyně strhující romantickou atmosféru, již v hypnotickém závěru ještě umocní.

V kontrastu s touto ódou na krásné věci stojí podivně strašidelná skoro-ukolébavka "I think about it all the time". V té se dvaatřicetiletá černovláska zamýšlí nad svou kariérou versus potenciálním založením rodiny. Právě naprostá upřímnost, které se posluchači na celé nahrávce dostává, z ní dělá ještě cennější drahokam.

Drahokam, díky němuž si Britka přisvojila nejen letošní léto, ale i limetkově zelenou barvu. A co její ambiciózní prohlášení, že natočila svůj nejlepší materiál? Nezbývá než mu dát s respektem za pravdu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY