Alvaro Soler, Dua Lipa či Billie Eilish nově zasáhli do první desítky v českých rádiích

12.09.2024 08:00 - Josef Martínek | foto: Aidan Zamiri

Nejvyšší příčky sice opanovali stále stejní interpreti, alespoň ve druhé polovině elitní desítky tuzemského rádiového žebříčku ale můžeme registrovat několik nových jmen. Vedení si tentokrát přisvojil Cyril, albům podruhé kraluje Sabrina Carpenter a singlovému digitálu vytrvale dominují Hard Rico a Yzomandias.
Cyril - Stumblin' In
© Warner Music
RÁDIA - Na první příčce jsme se sice dočkali změny, stále však platí, že českým rádiím vládne písnička čerpající z desítky let starého hitu. Zatímco v uplynulých týdnech třikrát triumfující (a tentokrát až šestí) Oliver Heldens a Weibird si v "Out Of Love" brali z "Out Of Touch" od dvojice Daryl Hall & John Oates z roku 1984, nyní se na pomyslný piedestal postavil australský DJ Cyril. Ten uspěl s remixem ještě o šest let staršího songu "Stumblin' In" Chrise Normana a Suzi Quatro. Tomu se říká tvůrčí krize současné generace.

V krasojízdě éterem pokračují O5 & Radeček a Elly, jejichž spolupráce "I tak to za to stojí" se z minulé sedmičky posunula na stříbrný post, čímž jen posílila svoje dlouho držené postavení nejhranější domácí skladby. Žádnou jinou českou či slovenskou píseň totiž v top desítce nenajdeme.

Bronzový Artemas ("I Like The Way You Kiss Me"), čtvrtí Meduza, OneRepublic a Leony ("Fire") i pátí Coldplay ("feelslikeimfallinginlove") již svůj pobyt na předních místech také stabilizovali. Obměna začíná až na sedmičce, na kterou poskočil Alvaro Soler - s "Te Imaginaba" získal hned dvacet devět příček k dobru.

Ještě razantnější skoky ale předvedly zpěvačky na číslech devět a deset: Dua Lipa si s "Illusion" polepšila o čtyřicet sedm řádek a Billie Eilish zaznamenala s kouskem "Lunch" vzestup dokonce o šedesát tři pozic. Vypadá to, že se dramaturgové po prázdninové zahálce začínají probouzet, i když v případě druhé zmíněné možná trochu s křížkem po funuse, protože ve světě už Eilish nějakou dobu boduje s dalším singlem "Birds Of A Feather". Ale tak už to zkrátka v našich rádiích chodí.

O nejvýše postavenou novinku se postaral německý zpěvák Kamrad - svoji "So Good" hlásí ze čtyřiatřicítky. Další čerstvou muziku do rádiových playlistů dodali Daazai a Kama (44. "Hooked On Your Love"), Palaye Royale (55. "Ache In My Heart"), The Stickmen Project a Izzy Bizu (61. "Alright") a česky zpívající Monkey Business (88. "V tenzi astronaut").

Top 10 ČR - rádia:
  1. Cyril - Stumblin' In
  2. O5 & Radeček feat. Elly - I tak to za to stojí
  3. Artemas - I Like The Way You Kiss Me
  4. Meduza feat. OneRepublic & Leony - Fire
  5. Coldplay - feelslikeimfallinginlove
  6. Oliver Heldens feat. Weibird - Out Of Love
  7. Alvaro Soler - Te Imaginaba
  8. Miley Cyrus - Flowers
  9. Dua Lipa - Illusion
  10. Billie Eilish - Lunch


 Sabrina Carpenter - Short N' Sweet
© Sabrina Carpenter
ALBA - Domácí albový žebříček by se dal označit za nekonečný seriál, jehož každý díl je v podstatě totožný jako ten předešlý. Minule se o lehké osvěžení postarala Sabrina Carpenter, která s očekávanou šestou studiovkou "Short n' Sweet" vytřela zrak všem tuzemským rapperům. Zpěvačka nyní dokázala zvítězit i ve svém druhém týdnu, což svědčí o tom, že její singlový útok s trojicí "Espresso", "Please Please Please" a "Taste" byl v posledních měsících skutečně intenzivní a zafungoval i na zdejší posluchače.

Nic se nemění ani na druhém místě, které uhájila Billie Eilish s nahrávkou "Hit Me Hard And Soft". A vůbec nic se nestalo ani na dalších příčkách až do té sedmé, na chvostu první desítky pak došlo jen k drobným přesunům, ale ne k oživení sestavy.

A novinky? Do stomístného přehledu se prokousala jen jediná - už v rádiové části zmíněný přechod Monkey Business k mateřštině na desce "Když múzy mlčí" ohodnotili posluchači sedmnáctým místem.

Obdobně předvídatelný nekonečný seriál s názvem "Top 100 digitálních singlů" přinesl čtrnácté prvenství dvojice Hard Rico a Yzomandias se songem "Narcos" a žádné velké překvapení na dalších místech.

Top 10 - alba:
  1. Sabrina Carpenter - Short n' Sweet
  2. Billie Eilish - Hit Me Hard And Soft
  3. Calin - Bieber Fever
  4. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  5. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  6. Viktor Sheen - Planeta opic
  7. Pil C feat. Luca Brassi10x - Vojna
  8. Ektor - Detektor III
  9. Viktor Sheen - Černobílej svět
  10. Stein27 - President Of Sexico

Úplnou rádiovou, albovou i digitální hitparádu pro 36. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY