Lenka Dusilová zhmotňuje svůj mezigenerační projekt, skladbu "Vdechni mi život" natočila s písníčkářkou Kvietah

12.09.2024 11:07 - Jiří V. Matýsek | foto: Marie Trávníčková

Nezaměnitelný hlas na domácí hudební scéně, zpěvačka Lenka Dusilová, dává konečnou podobu svému projektu mezigeneračních dialogů "DLGS 24/25", jehož úkolem je zkoumat tvůrčí interaktivní proces ve spolupráci s výraznými umělci mladší generace napříč žánry. Prvním výstupem se stala skvělá skladba "Dialog_1: Vdechni mi život", která vznikla ve spolupráci s písničkářkou Kvietah. Ta se letos výrazně přihlásila o slovo svou druhou deskou "Díky, včely".

Interpretky spolu vedou dialog na téma vztahy, rodinné kořeny a emoce. Píseň využívá kombinace obou výrazných hlasů, hudební doprovod se opírá o elektronické abstrakce a ruchy, nepřichází ale o sdělnost a téměř rádiovou přístupnost, která zároveň nerezignuje na sofistikovanost a zvukovou mnohovrstevnatost. Finální tvar skladbě dodal producent a kytarista Igor Ochepovsky spolu s oběma hudebnicemi a současnými členy Lenka Dusilová Bandu, jmenovitě Janem Alešem (klávesy), Ondřejem Hauserem (baskytara) a Michalem "Kolouchem" Daňkem (bicí).

Nahrávka "Dialog_1: Vdechni mi život" vznikla formou společného songwritingu, kdy obě umělkyně vytvořily základní podobu písně. "Text v prvopočátku vyšel z několika mých poznámek, kdy vnímám občasnou úzkost z podvědomě přejatého vzorce po mé mámě. V některých situacích se zasekávám v minulosti a strachu a některé důležité věci tato minulost blokuje v komunikaci i ve vztazích. Tohle téma s Kvietah zarezonovalo a rozepsala svou hudební a textovou interakci, ve které můžete vnímat naše prožívání a cestu, jak se vyrovnávat s těmito podvědomými vzorci," popisuje proces vzniku Lenka Dusilová.

"Hudba pro mě byla odmalička primárním způsobem komunikace. Když mám v sobě zaseklé téma, většinou ho přetvořím do ní, někdy je snazší své problémy sdělovat hudbou. S Lenkou jsme našly téma, které je pro nás obě zásadní, a to nám pomohlo, abychom nenapsaly něco plytkého. V písni vnímám jako důležité téma potlačování emocí. Vím, že lidi z generace před tou mojí neměli často ve zvyku mluvit o emocích, traumatech, ale s Lenkou jsme se shodly na tom, že chceme křičet, ne v sobě dusit bolest, aby pak vyvřela na někoho kolem nás. Na pláč i křik máme čas, nás neutišíte svými tlumenými hlasy a gramaticky správnými větami," komentuje skladbu zpěvačka a autorka Kvietah.

Píseň zazní poprvé živě v rámci unikátního koncertu v Lucerna Music Baru, kde Lenka společně se svou kapelou představí 9. října 2024 svůj nový vizuální design, jenž propojuje Lenčinu kreativní duši s její nesmělostí a zároveň dravostí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY