Story s Milanem Kňažkem a Emílií Vášáryovou meditují v klipu "Takzvaná duša" o smrti i lásce

13.09.2024 10:56 - Jiří V. Matýsek | foto: Vladimír Pisár

Slovenský projekt Story, který na písničkářském půdorysu dokázal propojit velká jména tamní i tuzemské hudební scény - mj. Petera Lipu, Milana Kňažka, Martina Chodúra či Pavola Hammela - se vrací s novou skladbou. Hlas jí propůjčil starý známý Milan Kňažko, který už na album "Potlesk v stoji" nazpíval titulní píseň.

"Po rokoch štúdiovej tvorby sme začali sprístupňovať skladby Story aj naživo," vypráví Marian Zima, který za projektem stojí. "S úspechom hráme viacero nových piesní, ale poslucháči ich nevedia nájsť ako oficiálne videoklipy - len kde-tu nejaké živé fragmenty, ktoré si niekto natočil pre seba na telefón. Takže dobiehame istým spôsobom resty. Nasledovať budú aj ďalšie skladby," doplňuje.

"Takzvaná duša" je křehkou meditací o odchodu. Minimalistické pojetí hudebního doprovodu, který převážně stojí na neobvyklé kombinaci baskytary a klavíru, nechává prostor pro Kňažkův hlas. Ten text prezentuje s přirozenou uvolněností i nadhledem staršího člověka, jemuž píseň mluví, inu, proč to nenapsat, z duše.

"Skladba má netradičnú inštrumentáciu. Nahral som niekoľko stôp akustickej aj elektrickej basgitary a Pavel Morochovič nahral klavír, s tým, že uvidíme, čo si pieseň prípadne vyžiada neskôr. Napokon sme dohrali len violončelo a husle, kedy sa k nám pripojili Anabela Patkoló a Kristína Luptáčiková. Aj Milanov spev sme napokon nechali pôvodný z úplne prvej demosnímky, lebo mal ten pravý výraz," popisuje Zima genezi písně.

"Sú piesne o tele a piesne o duši," glosuje vydání skladby Kňažko. "Nemám teraz na mysli duchovné piesne, ktoré sú predsa len iná kategória. Naša pieseň o duši - ako vidíme aj na koncertoch - je tiež schopná osloviť duše iných a veríme, že sa to prejaví porozumením a úsmevom aj na ich tvárach."

"Takzvaná duša" dostala minimalistickou obrazovou podobu v režii Jano Šebíka. V černobílém klipu, jenž pracuje s detaily a jemnými emocemi ve tvářích protagonistů, se ke Kňažkovi přidala jeho herecká kolegyně Emília Vášáryová. Oba herci se společně pravidelně setkávali a setkávají na divadelních prknech, před kamerou spolu ale stáli naposledy velmi dávno. "Je to pre mňa okrem úvahy o odchádzaní a o tom, čo tu zanechávame, aj milostná pieseň," dodala Vášáryová.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY