shop.musicserver.cz
Do kin vstupuje dokument "tata_bojs.doc" o pětatřiceti letech souhry kapely z Hanspaulky

Do kin vstupuje dokument "tata_bojs.doc" o pětatřiceti letech souhry kapely z Hanspaulky

Vydáno: 05.09.2024 15:41 v sekci Novinky - Hana Bukáčková | foto: Ivo Dvořák
Tata Bojs, kapela z pražské Hanspaulky s ústřední dvojicí Milan Cais a Mardoša, mapuje v novém filmovém dokumentu tři a půl dekády své hudební existence, přátelství, továrny na sny, a to vtipně, kreativně a hravě (i když toto spojení pánové nemají rádi). Prostor v něm dostali členové a spolupracovníci, ale i herci z divadla VOSTO5.

Tata Bojs
© Ivo Dvořák
Jejich neotřelost, originalita a svěží nápady, které je doprovázejí po celou dobu, se otiskla i do názvu snímku - "tata_bojs.doc". Je to příznačné, vždyť se k nim váže elektronika, vizuálno, binární soustava a digitální svět obecně.

S nápadem natočit film, který do kin vstupuje ve čtvrtek 5. září, nepřišla sama kapela, ale producent Petr Koza, a to už v roce 2016. Snímku se nevyhnula řada komplikací, včetně doby zhotovení a posunu původního termínu premiéry. Původně ho měl režírovat Václav Kučera, ten ale bohužel v roce 2019 zemřel. Stejně tak měli členy skupiny hrát herci z Vosto5 a děj měl běžet pozpátku, jak prozradili v rozhovoru už v roce 2020. Osud tomu ale chtěl jinak, takže film dostal do rukou Marek Najbrt, který k němu přistoupil nejen srdcem a okem jejich fanouška, ale také se svým konceptem.

Vtipálci z pražského divadelního spolku si ve filmu nakonec hrají na budoucnost, jdou pustinou a odkrývají artefakty spojené s kapelou (kytaru, cenu Anděl, alba apod.), a ohlížejí se tak nevšedním retrospektivním pohledem za minulostí, odkud se kapela vzala a jak s ní šel čas.

Hudební příběh spolužáků Caise a Mardoši se protnul ve čtrnácti na základce, přitom o sobě věděli už ve školce. Díky své jinakosti tvoří dokonalou symbiózu protikladů (třeba Mardoša nepije, nemluví sprostě, vyrostl jako skaut a je ztělesněním Mirka Dušína), proto do sebe náturou zapadli jako řetěz do ozubeného kola. Nejenom vizuálno, ale celý chod kapely má na starosti hlavně Milan Cais. On je prostě ten Tata, který má dozor nad Bojs.

Tata Bojs
© Ivo Dvořák
Záběry diváky zavedou na první koncerty, ale třeba i na místo, kde vznikla první kapelní fotka. Svůj prostor dostali krom současných členů Dušana Neuwertha, Vladimíra Bára a Matěje Belka i ti, kteří už jsou minulostí: Marek Padevěd, Marek Doubrava, Maťo Mišík, Jura Hradil i Klára Nemravová, rodiče Caisovi a Huňátovi, ale také ředitelka vydavatelství Supraphon Iva Milerová, manažer Michal Máka, multiinstrumentalista a kapelník MCH Bandu Mikoláš Chadima nebo režisér jejich dvou klipů Jakub Kohák. Nechybí ani služebně nejstarší fanynka Pavla Smetanová. Ti všichni zavzpomínali, jak se jim s kapelou protnuly cesty. Ohlédli se také za alby či klipy a nezapomněli na rodinnou rovinu hlavní dvojky - společné dovolené, lásku k Francii a filmům.

Kapela bez skandálů, lokálního významu, pěšáci rock’n’rollu = Tata Bojs. "I když nikdy nebudeme jako Bowie, nás to ale stejně baví, není malých rock'n'rollí..." zpívají v jejich asi nejznámější písni. A je to znát. I když si zkraje dali přízvisko Ostuda z Hanspaulky, nenaplnili ho a dělají nejen této pražské části čest.

"Futuretro", jinak název jejich třetí desky, svým způsobem charakterizuje i tento hodinu a půl trvající dokument. Jedná se o svěží kombinaci budoucnosti s minulostí, proloženou přítomností, která plyne jak ležatá osmička. Ocení ho jak fanoušci, tak i ti, kteří kapelu třeba až tolik neznají.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Karin Ann - through the telescope 9/10
Recenze: Karin Ann se na "through the telescope" našla v intimním pop-folku Československá zpěvačka Karin Ann má bezpochyby štěstí v tom, že může od počátku své hudební kariéry zkoušet a hledat. Nakonec se nečekaně našla v intimním pop-folku, který po sérii různorodých EP a singlů její albový... čtěte zde
Vydáno: 05.09.2024 13:30 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 35. týden 2024
Rappeři se pro jednou museli sklonit. Český albový žebříček ovládla Sabrina Carpenter Čerstvý vítr do jinak zatuchlých českých žebříčků přinesla na přelomu srpna a září jen Sabrina Carpenter se svou novou deskou "Short n' Sweet", která odstartovala na nejvyšší příčce pořadí alb. V rádiích pokračuje... čtěte zde
Vydáno: 05.09.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 35/2024 - od Nicka Cavea & The Bad Seeds přes Palaye Royale po Monkey Business
Nové desky 35/2024 - od Nicka Cavea & The Bad Seeds přes Palaye Royale po Monkey Business Poprázdninový příval novinek vedou především Nick Cave, Palaye Royale a Monkey Business, ovšem i za nimi jsou velmi silná jména jako Zedd, slovenští ZVA 12-28 Band, Jon Hopkins, Laurie Anderson, Awolnation, Leprous, Kehlani nebo... čtěte zde
Vydáno: 04.09.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
Kvietah - Díky, včely 8/10
Recenze: Kvietah na desce "Díky, včely" skvěle snoubí písničkářství s popovým zvukem Písničkářka Magdalena Fendrychová alias Kvietah zaujala slibnou sérií singlů i povedeným debutem "Hejno černých koček". Nyní se vrací s albem "Díky, včely". Jak se na něm podepsaly dva roky muzikantských zkušeností i svět... čtěte zde
Vydáno: 03.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God 9/10
Recenze: Světem okouzlený desperát Nick Cave natočil "Wild God", svoje doposud nejspirituálnější album Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a... čtěte zde
Vydáno: 02.09.2024 09:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Druhý den ostravských Colours patřil dvojici Sam Smith a Bat For Lashes (19.07.2024 18:07)
- Fotogalerie: Poklidný druhý den ostravských Colours rozčísli Britové i Taiwanci (19.07.2024 14:39)
- Tata Bojs odhalí svůj příběh v celovečerním dokumentu "tata_bojs.doc". Do kin se dostane v září (30.05.2024 11:17)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Rock for People doplnil českou scénu o Tata Bojs, PSH Live Band nebo Cocotte Minute, doprovodný program nabídne legendární AZ kvíz, Terapii sdílením LIVE nebo Dekkadancers (13.02.2023 13:48)
- Naživo: Tata Bojs zavzpomínali na album "Kluci kde ste?" a loučili se s klávesákem Jurou Hradilem (25.11.2022 08:22)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Nick Cave & The Bad Seeds
Wild God

Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a tragické období a jak se podepsalo na jeho tvorbě? Čtěte v recenzi.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Prince Taylor Swift Lucie Vondráčková Coldplay Madonna Queen Oasis Viktor Sheen Ed Sheeran Billie Eilish Adele Mirai Dua Lipa BTS Liam Gallagher Eminem Olympic
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe