shop.musicserver.cz
Nové desky 35/2024 - od Nicka Cavea & The Bad Seeds přes Palaye Royale po Monkey Business

Nové desky 35/2024 - od Nicka Cavea & The Bad Seeds přes Palaye Royale po Monkey Business

Vydáno: 04.09.2024 12:00 v sekci Nové desky - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: Paul Dear

Poprázdninový příval novinek vedou především Nick Cave, Palaye Royale a Monkey Business, ovšem i za nimi jsou velmi silná jména jako Zedd, slovenští ZVA 12-28 Band, Jon Hopkins, Laurie Anderson, Awolnation, Leprous, Kehlani nebo Wintersun. O velké překvapení se postaral baletní RZA, John Legend zase nahrál album pro děti.

V pátek 30. srpna vyšly tyto nové tituly:

Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God
žánr: alternativní rock

Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God
Nick Cave & The Bad Seeds se po několika letech očekávání vracejí s novým albem "Wild God". Tato nahrávka představuje další kapitolou v bohaté diskografii tohoto kultovního umělce a jeho kapely. Novinka je směsicí experimentu a tradičního zvuku. Caveův charakteristický, hluboký hlas se prolíná s bohatými kytarovými texturami, pulzujícími rytmy a atmosférickými klávesami. Výsledkem je hudba, která je zároveň intimní a monumentální, temná a zároveň nádherně melodická. Nebojí se zkoumat nové hudební horizonty a zároveň zůstává věrné svému charakteristickému zvuku. Zároveň jde ruku v ruce s hloubkou Nickovy poezie. Jeho texty, plné temných obrazů a existenciálních otázek, posluchače nutí k zamyšlení a otevírají nové perspektivy. Nová kolekce se nebojí temných témat, která jsou pro Cavea charakteristická, a zároveň nabízí momenty překvapivé krásy. Tato deska je pozvánkou do světa plného emocí, vášně a intenzivních zážitků. Blíže se můžete přesvědčit ve videu níže, kde je umístěno rovnou celé album, nebo na YouTube profilu interpreta.


Palaye Royale - Death Or Glory
žánr: rock

 Palaye Royale - Death Or Glory
Palaye Royale byli jednou z největších hvězd letošního ročníku hradeckého Rock For People, a to i přes to, že nebyli vůbec mezi ohlášenými. Původně měli vystoupit už loni, a představit tak čtvrtou desku z roku 2022 "Fever Dream", takto však mohli zahrát už první singly z aktuálního alba "Death Or Glory". Pro něj si kanadsko-americká rocková formace nachystala celkem dvanáct písniček, jejichž produkci svěřili Mattu Squireovi. Do jeho portfolia patří interpreti jako Panic! At The Disco, 3OH!3, All Time Low, Plain White T's nebo třeba Ariana Grande. Co společnými silami vytvořili, zjistíte na YouTube profilu formace nebo také naživo na jejich prosincovém koncertu v pražském Foru Karlín.


Monkey Business - Když múzy mlčí
žánr: funk / pop

 Monkey Business - Když múzy mlčí
Monkey Business po pětadvaceti letech své existence nahráli vůbec první album v češtině. Nazvali jej "Když múzy mlčí" a fanoušci se mohou těšit na celkem deset songů, které složil a produkoval opět Roman Holý. Podílel se i na textech, jejichž hlavním autorem je baskytarista Pavel Mrázek za dalšího přispění Terezy Černochové, Matěje Rupperta a v případě "V tenzi astronaut" Daniela Bárty. Skupina přizvala k natáčení několik hostů. V písni "Homo Sovietikus" zpívá Lou Fanánek Hagen a ve skladbě "CIAO! CIAO! CIAO!" Petr Spálený. Muzikantsky na albu hostují Ondřej Pivec, Roman Pokorný, Radim Vychopeň a Ashley Slater. První singly uslyšíte na YouTube kapely.


Zedd - Telos
žánr: pop / electronica / house

 Zedd - Telos
Pokud nebudeme počítat kompilaci "Stay +", napínal německý DJ s ruskými kořeny Anton Zaslavski aka Zedd své fanoušky s vydáním třetího alba téměř deset let od desky "True Colors". Nedá se však říct, že by o něm nebylo v mezidobí vůbec slyšet, protože v singlové podobě spolupracoval s takovými hvězdami Shawn Mendes, Katy Perry, Maren Morris, Griff, Martin Garrix nebo Disclosure. Nyní je tu ovšem s deskou "Telos" a celkem deseti písničkami, do nichž si pozval řadu více či méně slavných hostů. Základem byla americká zpěvačka Bea Miller, známá například ze spolupráce s Boyce Avenue, k ní přibyli například Muse, John Mayer, Mesto, Dora Jar, Jeff Buckley, Remi Wolf, duo Grey a další. Podstatnou část už sdílí Zedd na svém YouTube.


Awolnation - The Phantom Five
žánr: alternativní rock/ pop rock

Awolnation - The Phantom Five
Awolnation, americká kapela známá svým originálním zvukem, který mísí prvky alternativního rocku, elektroniky a experimentálních zvuků, vydává své páté studiové album s názvem "The Phantom Five". Nová deska slibuje další porci charakteristické zvukové palety formace a inovativních hudebních experimentů. Frontman a poslední původní člen, zakladatel kapely Aaron Bruno, jenž je charakteristický svým výrazným hlasem a schopností vytvářet melodické háčky, opět překvapuje svou hudební vizí. Nová kolekce je pokračováním hudební cesty, kterou tato kalifornská parta nastoupila již svým debutem, a zároveň představuje další krok v jejím uměleckém vývoji. Novinka slibuje být různorodou sbírkou skladeb, které se nebojí experimentovat s různými hudebními žánry a styly. Fanoušci se tak mohou těšit na energické alt-rockové skladby oslazené popovým podkladem, ale také na klidnější a introspektivnější momenty. Nakonec se můžete přesvědčit sami z ukázek na YouTube profilu formace.


John Legend - My Favorite Dream
žánr: dětská hudba

 John Legend - My Favorite Dream
Minulý týden jsme tu měli další dětské album Lisy Loeb, ovšem tentokrát ji trumfne ještě větší hvězda, a sice John Legend s deskou "My Favorite Dream". Není v tom ovšem sám, protože se k němu coby producent a v jednom případě i jako host připojil Sufjan Stevens. Společnými silami nahráli celkem patnáct písniček, jejichž autorem je v naprosté většině sám zpěvák. Dvojici výjimek tvoří americký standard "You Are My Sunshine" a coververze "Three Little Birds" Boba Marleyho. V bonusových skladbách pak najdete ještě tři další klasické americké songy. Jak slavný americký zpěvák dětské písně pojal, uslyšíte na jeho YouTube.


Vážná hudba

RZA - A Ballet Through Mud

 RZA - A Ballet Through Mud
Pravděpodobně si říkáte, že jsme asi zůstali dlouho na sluníčku, když jsme zařadili rappera RZA do vážné hudby, ale opravdu nás nepostihl úžeh ani nic jiného. Člen Wu-Tang Clan skutečně složil hudbu k baletnímu představení "A Ballet Through Mud" a on sám nám poodhaluje, jak k tomu vůbec došlo: "Inspirace pro 'A Ballet Through Mud' pochází z mých prvních tvůrčích pokusů; když jsem byl ještě náctiletý. Témata hudby jsou ale univerzální - láska, objevování a dobrodružství. Doufám, že to lidé využijí k tomu, aby přehodnotili své vlastní životy a proměnili cestu do obchodu s potravinami nebo společné jídlo s blízkými v něco magického, aby se inspirovali a nechali svou fantazii, aby je, byť jen na chvíli, vzala do jiného prostoru." Hudbu nahrál Coloradský symfonický orchestr pod taktovkou Christophera Dragona. Ukázky nabízí RZA na svém YouTube.

Ellen Reid - Big Majestic
 Ellen Reid - Big Majestic
Americká skladatelka Ellen Reid na sebe před šesti lety výrazně upozornila operou "p r i s m", za níž si o rok později odnesla Pulitzerovu cenu. Její debut "Big Majestic" je tedy již velkou událostí, o čemž také napovídá seznam hudebníků, kteří jej nahráli. V celkem čtrnácti skladbách na pomezí elektroniky, současné klasické hudby, jazzu, ambientu a komorní hudby, se postupně vystřídali Kronos Quartet, Shabaka Hutchings, Lisel, Nadia Sirota, varhaník James McVinnie, trumpetista Riley Mulherkar, cellista Gabriel Cabezas a další. Kompletní seznam a celou desku k náslechu nabízí skladatelčin bandcamp.

Atlanta Symphony Orchestra / Nathalie Stutzmann - Antonín Dvořák: Symphony No. 9 From The New World / American Suite
Ačkoli my u nás letos oslavujeme především výročí narození Bedřicha Smetany, v zámoří je pochopitelně slavnější Antonín Dvořák. Dokazuje to i nová nahrávka Atlantské filharmonie, kterou řídila někdejší svěřenkyně Simona Rattla Nathalie Stutzmann. Nahráli jeho "Symfonii č. 9: Z Nového světa" a k ní přidali ještě "Americkou suitu č. 98 A-dur". Výsledek je v krátkých ukázkách ke slyšení na Presto Classical.

Mahan Esfahani - Johann Sebastian Bach: Preludes, Inventions & Sinfonias
Loni se původem iránsko-americký cembalista Mahan Esfahani, který již několik let žije v Praze a studoval u slavné české cembalistky Zuzany Růžičkové, stal českým občanem. Jeho nové album věnované preludiím, invencím a sinfoniím Johanna Sebastiana Bacha je tak částečně českou deskou. Jak zjistíte na Supraphonline, na kolekci jich najdete celkem čtyřiapadesát.


David Kushner - The Dichotomy
žánr: pop rock

 David Kushner - The Dichotomy
Americký písničkář David Kushner na sebe poprvé upozornil v roce 2022 singlem "Miserable Man", ovšem naprostý průlom zaznamenal díky hitu "Daylight", který loni a částečně i letos opanoval rádiový éter po celém světě. Bude proto zajímavé sledovat, jak si povede se svým debutem, který nazval "The Dichotomy". Vedle zmíněného singlu na něj zařadil dalších šestnáct písniček, jejichž produkci si podělil poměrně početný tým čítající hudebníky jako TMS, Digital Farm Animal, Steve Rusch, Rob Kirwan, Jon Humme nebo One Love. Zda se jim povedlo vytvořit ještě další hitovky, zjišťujte na zpěvákově YouTube profilu.


Muni Long - Revenge
žánr: r'n'b / pop / soul

Muni Long - Revenge
Americká zpěvačka Priscilla Renea Hamilton, která vystupuje pod jménem Muni Long, po dvou letech navazuje na svoje třetí album "Public Displays Of Affection: The Album" novinkou "Revenge". Shromáždila pro něj celkem čtrnáct písní, které jí pomáhala produkovat i psát opravdu hvězdná sestava, jejimž základem byl Tommy Brown, Jeff 'Gitty' Gitelman, C. 'Tricky' Stewart a Ben Parris. K nim se dále ještě připojili například OG Parker, The Moslez Brothers, Bryan-Michael Cox nebo Jermaine Dupri. O tom, že nechávají společně se zpěvačkou vzpomenout na klasická rythm and bluesová alba devadesátých let, se přesvědčíte na jejím YouTube.


Laurie Anderson - Amelia
žánr: ambient / avantgardní rock / art pop

Laurie Anderson - Amelia
Laurie Anderson, americká umělkyně a hudební inovátorka, přináší své nové konceptuální album "Amelia". Deska je věnována životu a záhadnému zmizení slavné letecké průkopnice Amelie Earhartové. Anderson kombinuje svou charakteristickou směsici experimentální hudby, mluveného slova a zvukových koláží s orchestrálními aranžemi. Tato hudební produkce je poctou nejen Earhartové, ale také odvážným průkopníkům a nekonvenčním myslitelům a je pro autorku návratem k rozsáhlejšímu hudebnímu projektu. Na něm spolupracuje s řadou hudebníků, včetně českého orchestru Filharmonie Brno pod vedením Dennise Russella Daviese. Jak už je u Laurie obvyklé, ve svých kompozicích využívá širokou paletu hudebních nástrojů a zvukových efektů, čímž vytváří jedinečný a atmosférický zvukový svět. Novinka není typickým hudebním žánrem zařaditelným do škatulky. Je to spíše umělecké dílo, které překračuje hranice tradiční hudby spojující poezii s mluveným slovem vytvářející silný a emotivní celek. Nakonec se přesvědčte sami poslechem ukázek na jejím YouTube profilu.


Tip týdne

Jónsi - First Light
žánr: ambient / moderní vážná hudba

Jónsi - First Light
Jónsi, známý islandský hudebník, zpěvák a frontman kapely Sigur Rós, přichází s novinkou nazvanou "First Light". Ta vznikla původně jako soundtrack k videohře a svojí formou překračuje hranice digitálního světa. Nabízí posluchačům jedinečný hudební zážitek, jenž ukazuje autorovy snahy vydat se novými, experimentálními cestami. Novinka je totiž charakteristická svou ambientní atmosférou, propletenou s melodickými prvky zakomponovaných do jemných zvukových krajin. Čtvrtou Jónsiho řadovku, která představuje další kapitolou bohaté hudební kariéry tohoto interpreta, si můžete vychutnat na jeho YouTube profilu.


ZVA 12-28 Band - Mňa nič nebolí, iba keď hrám
žánr: blues

 ZVA 12-28 Band - Mňa nič nebolí, iba keď hrám
Po devíti letech je tu další řadové album slovenské kapely ZVA 12-28 Band s názvem "Mňa nič nebolí, iba keď hrám". Ačkoli by někdo mohl namítat, že příprava novinky trvala dlouho, autor deseti nových písní Noro Červenák s takovým tvrzením nesouhlasí: "Myslím, že vzhledem k našemu věku je to tak akorát. Nikam se neženeme. Ono není kam. Prostě stárneme." Zvolenská formace je natočila společně s hostující dechovou sekcí pod vedením saxofonisty Jána Kopčáka, s nímž spolupracuje už osm let a která kompletně změnila zvuk kapely. Syrovému akustickému blues s chraplákem Noro Červeňáka přidává saxofón, trombón a trubka naprosto nečekaný švih a sound. Zda je to pravda, zjistíte na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Ty Segall - Love Rudiments
žánr: indie rock

Ty Segall - Love Rudiments
Ty Segall, kalifornský hudebník známý svým eklektickým a energickým zvukem na pomezí garážového rocku, psychedelie a experimentální hudby, o sobě dává po několik měsících opět vědět. Jeho tvorba je charakteristická syrovou energií, často divokými kytarovými sóly a nekompromisním přístupem k hudbě, což dokazuje i na "Love Rudiments". Novinka představuje další kapitolu v jeho neustálém hudebním hledání. Album nabízí mix jeho typického zvuku, ale zároveň přináší nové prvky a překvapení. Segall na něm opět potvrzuje svůj status jednoho z nejvýraznějších a nejkreativnějších hudebníků současnosti. Zkuste se zaposlouchat fuzzových orgií, které jsou k dispozici na YouTube profilu interpreta.


Kehlani - While We Wait 2
žánr: r'n'b / pop / hip hop

 Kehlani - While We Wait 2
Jak je patrné z názvu, navazuje Kehlani na svůj mixtape z roku 2019 "While We Wait" druhým dílem. A vůbec jí nevadí, že před dvěma měsíci vydala album "Crash". Kdo by myslel, že je to nějaký doplněk, ten by byl na velkém omylu. Americká r'n'b zpěvačka na něm servíruje celkem čtrnáct písniček a také fůru hostů, čítající jména jako Lucky Daye, Lil' Mo, Vince Staples, Destin Conrad, Flo, Ludmilla a Dixson. Poslední jmenovaný byl navíc i jedním z hlavních producentů alba, k němuž se připojili dále Ambezza, Dillon, Nik D nebo Scribz Riley. Výsledek uslyšíte na YouTube zpěvačky.


Jon Hopkins - Ritual
žánr: ambient / electronica / současná vážná hudba

 Jon Hopkins - Ritual
Jon Hopkins patří aktuálně k jedněm z nejvýraznějších představitelů elektronické hudby a jeho nová deska "Ritual" to pouze potvrzuje. Anglický hudebník s ní navazuje na tři roky starou nahrávku "Music For Psychedelic Therapy" a osm kompozic má být jejím kinetickým protějškem. Na desce se vedle londýnského rodáka prezentuje ještě několik hostů jako Vylana, 7RAYS, Ishq, Clark, Emma Smith, Daisy Vatalaro a Cherif Hashizume. Více informací a celé album k náslechu najdete na Hopkinsově bandcampu.


EP a minialba

  • U2 - ZOO TV Live In Dublin 1993
    Irští U2 se rozhodli připomenout turné k albu "Zooropa" pěticí skladeb, které byly natočené v jejich domovském Dublinu, konkrétně v RDS Areně. Přestože se tento koncert dal sehnat v podobě bootlegu, tentokrát se jedná o zcela oficiální vydání na vinylu a digitálně včetně Dolby Atmos. (YouTube)

  • Chelsea Wolfe - Undone
    Americká gothrocková zpěvačka se rozhodla, že nechá zremixovat šest písní ze svého únorového alba "She Reaches Out To She Reaches Out To She". Tohoto úkolu se ujali Crosses, Boy Harsher, Forest Swords, Ash Koosha, Full Of Hell a Justin K Broadrick. (YouTube)

  • Yannis & The Yaw - Lagos Paris London
    Frontman Foals Yannis Philippakis v roce 2016 nahrával dva dny s bubeníkem Fela Kutiho Tonym Allenem, který před čtyřmi roky zemřel. Nyní nazrál čas vydat pět skladeb, které v té době vznikly. (bandcamp)

  • Seefeel - Everything Squared
    Britské post-rockové trio se sice v roce 2009 vrátilo na hudební scénu, ale ve výsledku z toho bylo jedno album v roce 2011, živák z roku 2019 a tři roky staré EP "Reduct". I nyní svým fanoučškům předkládají pouze minialbum s šesticí skladeb na pomezí elektroniky, shoegaze, IDM a dream popu. (bandcamp)

  • Jaehyun - J
    Jak to tak vypadá, jednotliví členové různých k-popových formací se začínají osamostatňovat a vydávat svá sólová alba. Potvrzením toho je i osm písní člena boybandu NCT. Naladil je poměrně hodně do r'n' b. (YouTube)

  • Coco & Clair Clair - Girl
    Ačkoli americké alternativně hiphopové duo novinku prezentuje jako řadové album, stopáží nepřesahující pětadvacet minut devět písniček odpovídá spíš minialbu. (YouTube)

  • Le Sserafim - Crazy
    K-popový girlband vydává letos již své druhé EP. Pětice songů hodně čerpá z EDM a house. (YouTube)

  • Lovebites - Lovebites II
    Japonská heavymetalová formace navazuje na své debutové EP z roku 2017 druhým dílem. Zařadila na něj pět písní. (YouTube)

  • Paul Russell - Again Sometime?
    Americký zpěvák pohybující se na pomezí r'n'b, popu a hip hopu se vrací po pěti letech od svého debutu se sedmičkou skladeb včetně jedné, v níž se přidala Meghan Trainor. (YouTube)

  • Wasia Project - Isotope
    Druhé EP anglického indiepopového dua, které tvoří Olivia Hardy a William Gao. (YouTube)


Leprous - Melodies Of Atonement
žánr: progresivní rock

Leprous - Melodies Of Atonement
Norská progresivně metalová formace Leprous připravila po třech letech novou studiovku "Melodies of Atonement". Nahrávka s pořadovým číslem osm vznikala pod taktovkou producenta Davida Castilla, známého ze spolupráce s Opeth, Katatoniou nebo Soen. Mix desítky nových kousků dostal na starost Adam Noble, jehož odborný dohled si vyžádali i Placebo, Biffy Clyro nebo Nothing But Thieves. Formace fanouškům slibuje nejznamenitější a nejzajímavější desku ve své kariéře, která se na pultech skví v několika různých verzích včetně mediabooku. Ukázky všech nových písní najdete na bandcampu kapely.


Nails - Every Bridge Burning
žánr: hardcore punk

Nails - Every Bridge Burning
Americká hardcore-punková formace Nails nechala své posluchače čekat na novinku dlouhých osm let. Nástupce desky "You Will Never Be One of Us" nese titul "Every Bridge Burning" a pyšní se pořadovým číslem čtyři. Už samotný přebal alba je obrazovým znázorněním hudebního chaosu přítomného na CD. "Chtěl jsem znova spolupracovat s Jeffem Whiteheadem. Chtěl jsem, aby vytvořil něco, co nás a naši hudbu bude dokonale reprezentovat," prozradil zakladatel skupiny Todd Jones. Ukázky najdete na YouTube.


Wintersun - Time II
žánr: melodický death metal / progresivní metal

Jon Anderson & The Band Geeks - True
Po dvanácti letech konečně vychází pokračování dvoudílného projektu, který na sebe upozornil v roce 2012 s albem "Time I". Finové Wintersun v čele s Jari Mäenpääem, bývalým členem kapely Ensiferum, na ni umístili celkem šest kousků, které odpovídají stylu formace a očekávání fanoušků - unikátní styl, který kombinuje prvky melodického death metalu, power metalu a symfonického metalu s progresivními a folkovými vlivy. A proč museli posluchači tak dlouho čekat? Jejich tvorba není žádný fastfood: Proces nahrávání je totiž často velmi zdlouhavý a náročný, což přispívá k dlouhým intervalům mezi jednotlivými vydáními. Skupina si však získala oddané fanoušky díky své originální hudbě a hlubokým textům, které často zkoumají témata přírody, času a kosmologie. Nové skladby si můžete poslechnout na YouTube.


Výroční edice

  • Debustrol - Pád do hrobu mrtvol / Remastered
    Debustrol - Pád do hrobu mrtvol / Remastered
    Debustrol slaví čtvrt století od vydání svého kultovního alba "Pád do hrobu mrtvol". V roce 1998 se tahle česká metalová legenda rozhodla posunout hranice žánru a vytvořila své dosud nejambicióznější dílo. Nová sestava, nové soundy, noví hosté - vše pod taktovkou zkušeného producenta Standy Barocha. Původní thrash metal se tu prolíná s experimentálními prvky, akustickými nástroji a dokonce i dětským sborem. Výsledkem je pestrá a nezapomenutelná deska, která dodnes inspiruje. Nyní se k nám vrací v remasterované podobě, připravena na vinylu znovu rozpoutat metalovou bouři. Bližší informace o výroční kolekci naleznete na stránkách vydavatelství Supraphon.


  • Lamb Of God - Ashes Of The Wake / 20th Anniversary
    Lamb Of God - Ashes Of The Wake / 20Th Anniversary
    Lamb Of God se vracejí k jednomu ze svých nejdůležitějších počinů a přináší "Ashes of the Wake" v nové, rozšířené edici, která oslavuje dvacet let od původního vydání. Tato americká metalová kapela, známá svým agresivním a technicky propracovaným soundem, si touto kolekcí vydobyla pevné místo v historii žánru a je považována za jedno z klíčových děl groove metalu a výrazně ovlivnila celou generaci hudebníků. Nová edice obsahuje původní desku doplněnou o bonusové skladby, remixy a živé nahrávky, které nabídnou fanouškům nový pohled na tuto hudební ikonu. Bližší informace o výroční kolekci naleznete na oficiálních stránkách kapely.


  • Oasis - Definitely Maybe / 30th Anniversary / Deluxe
    Oasis - Definitely Maybe / 30Th Anniversary / Deluxe
    Legendy britpopu Oasis přinášejí dlouho očekávanou reedici svého průlomového debutu "Definitely Maybe". Tato speciální edice nabízí dosud neslyšené demo nahrávky, outtakes a zcela nový mix původních skladeb, na kterém se podílel sám Noel Gallagher. Fanoušci se tak mohou těšit na nové pohledy na své oblíbené hity a prohloubit svůj vztah k této legendární kapele. K dispozici jsou různé edice, včetně luxusní 4LP verze s unikátním artworkem a mramorovaným vinylem. Sběratelé ocení exkluzivní bonusy a limitované počty jednotlivých variant. Tato reedice je nejen hudebním zážitkem, ale také sběratelským kouskem. Více informací o této výroční kolekci naleznete na stránkách věnující se speciálním edicím.


  • Petr Fiala - Nečum a tleskej! (vol. 2) / 30th Anniversary
    Petr Fiala - Nečum a tleskej! / 30Th Anniversary
    Petr Fiala, legendární frontman Mňágy a Žďorp, slaví kulaté výročí! Jeho sólové album, které vyšlo před třiceti lety, se vrací v limitované vinylové edici. Za mikrofonem a kytarou stojí sám interpret, který vytvořil tuto kolekci za pomoci písničkáře Karla Plíhala. Mimo jiné píseň "Měsíc" se stala evergreenem, který je dodnes pevnou součástí koncertního playlistu Mňágy. Nejen kapelník, ale i textař a spisovatel - to vše je Petr Fiala na jeho výroční kolekce. Bližší informace o tomto vydání naleznete na stránkách vydavatelství Supraphon.


Strick - All Time High
žánr: hip hop / trap

 Strick - All Time High
Americký rapper Tauren O'lander Strickland, který si říká jednoduše Strick, se prvně proslavil jako skladatel. Patřil do jednoho autorsko-producentského týmu jako Juicy J, Cubeatz, Wiz Khalifa a TM88. Pak jej ale podepsal pro své vydavatelství Young Thug a rodák ze Severní Karolíny rozjel naplno i svoji vlastní kariéru. Album "All Time High" je jeho druhým oficiálním, pokud nepočítáme šestici mixtapů, a obsahuje celkem osmnáct tracků. Pod jejich produkcí jsou podepsáni spíše méně známí producenti jako Caliber, 6 Element, Simo Fe nebo Typico, nicméně mezi hosty najdeme jména jako Future, Ty Dolla $ign, James Blake, Travis Scott nebo 6LACK. Vydáním alba žije rapperovo YouTube.


V krátkosti

  • Niall Horan - The Show: Live From Madison Square Garden
    Hned dvakrát mohli vidět čeští fanoušci naživo někdejšího člena One Direction poté, co vydal své úspěšné album "The Show". Nyní si jej budou moci připomenout díky záznamu koncertu ze slavné newyorské haly. Audio verze přináší desítku písniček. (YouTube)

  • Becca Stevens - Maple To Paper
    Po nahrávkách se Secret Trio a Attaca Quartet se americká jazz-folková písničkářka vrací opět sólo, a to doslova. Třináct písniček si sama složila, nahrála i produkovala. (YouTube)

  • Shemekia Copeland - Blame It On Eve
    Americká zpěvačka a držitelka již osmi Blues Music Awards, kterou jsme mohli před měsícem vidět v pražské Hybernii, představuje nové album, pro nějž nazpívala celkem dvanáct songů. Pod jejich produkcí je podepsaný opět Will Kimbrough. (web)

  • Fireboy DML - Adedamola
    Nigerijský zpěvák a hudebník se za posledních několik let stal globální hvězdou, o čemž vypovídá například i spolupráce s Justinem Timberlakem a Edem Sheeranem. V případě čtrnácti písniček jeho čtvrtého alba nesoucí jeho křestní jméno si však vystačil zcela sám. (YouTube)

  • Destroy Lonely - Love Lasts Forever
    Pouze něco málo přes rok potřeboval rapper z Atlanty, aby navázal na svůj debut "If Looks Could Kill". Jednadvacet tracků sice produkoval početný tým, ovšem na všech se podílel Lil 88. Dvojici hostů tvoří Lil Uzi Vert a Ken Carson. (YouTube)

  • Galliano - Halfway Somewhere
    Minulý rok se znovu po šestnácti letech dala dohromady londýnská acidjazzová kapela a nyní tento comeback stvrzuje také svojí pátou řadovkou s devatenácti skladbami. (bandcamp)

  • Tab Benoit - I Hear Thunder
    Poměrně bohatý bluesový příděl tohoto týdne podtrhuje i novinka amerického zpěváka a kytaristy. Desítku songů na pomezí delta blues a swamp blues si produkoval sám. (YouTube)

  • Valley - Water The Flowers, Pray For A Garden
    Kanadské indiepopové trio se s tím příliš nepáře a letos vydává již své druhé album. Na rozdíl od lednového předchůdce tentokrát dvanáct písniček s kapelou produkoval pouze Chase Lawrence z amerických Coin. (YouTube)

  • Los Bitchos - Talkie Talkie
    Své druhé album vydává londýnská čistě ženská formace, v níž se potkaly muzikantky z Austrálie, Anglie, Uruguaye a Švédska. Dvanáct písniček ve stylu cumbia produkoval Oli Barton-Wood, kterého známe spíše jako hudebního inženýra. (YouTube)

  • Mondo Cozmo - It’s Principle!
    Americký indie folk-rockový hudebník Joshua Keith Ostrander vydává již čtvrtou desku svého projektu, který odstartoval v roce 2015. I jemu deset písniček produkoval hudební inženýr Mark Rankin, který má na svém kontě dvě Grammy za spolupráci s Adele. (YouTube)

  • Noah Kahan - Live From Fenway Park
    Jak už v názvu americký písničkář jednoznačně prozrazuje, svůj první živák autor hitu "Hurt Somebody" nahrál na baseballovém stadionu v Chicagu. V singlu "Everywhere, Everything" se k němu připojila i Gracie Abrams. (YouTube)

  • The Cactus Blossoms - Every Time I Think About You
    K pátému albu se propracovala americká formace pohybující se na pomezí indie folku a alternativní country. (bandcamp)

  • Tycho - Infinite Health
    Po čtyřech letech se vrací americký hudebník Scott Hansen se svým ambientním projektem. Tentokrát má lehce post-rockový a psychedelický nádech. (bandcamp)

  • Wunderhorse - Midas
    Britští hudebníci, kteří si získali pozornost svým debutem, přicházejí se svým druhým studiovým albem. Novinka je plná syrových melodií a energie alternativního rocku s nádechem indie. (YouTube)

  • Sima Cunningham - High Roller
    Chicagská zpěvačka, skladatelka a producentka po létech spolupráce s Macie Stewartem vydává své debutové album. (YouTube)

  • Rosetta Stone - Under The Weather
    Jedna z nejdéle fungujících kapel, které vzešly z vlivné druhé vlny gothic rocku, se vrací se zbrusu novým studiovým albem. Tato nová várka písní vyzařuje temnou romantiku se zvonícími kytarami a bujnými klávesami spolu s proudem zlověstné nostalgie díky kapelníkovi Karlu Northovi. (YouTube)

  • Kid Dakota - Praegustator
    Sedmé album amerického hudebníka, ale první, na kterém se objevil nový bubeník a kytarista Lars Oslund. Tito dva muzikanti pokračují ve zdokonalování vysoce uspořádaného a svěžího zvuku z posledních dvou desek "Denervation" a "Age of Roaches". (YouTube)

  • Nektar - Mission To Mars
    Legenda německého progresivního rocku, jejíž kořeny sahají do roku 1969, vydává novinku, jež je prvním dílem plánované trilogie. (YouTube)

  • Steve Wynn - Make It Right
    Sólový počin americký hudebníka, známého především díky své práci s kapelou The Dream Syndicate. Jeho hudba je často označována jako alternativní rock s prvky psychedelie a country. Nyní předkládá společně s ním i své memoáry. Na albu naleznete i příspěvky od Mika Millse (R.E.M.), Vicki Peterson (The Bangles), Chrise Schlarba (Psychic Temple), Emila Nikolaisena (Serena Maneesh), Lindy Pitmon (Projekt Baseball) a dalších. (YouTube)

  • The Bug Club - On The Intricate Inner Workings Of The System Worldwide
    Tři mladíci z Walesu opět předvedli, že jsou mistři v rychlém a energickém garážovém rocku. Jejich třetí studiové album je nabité chytlavými melodiemi, vtipnými texty a syrovou energií. (YouTube)

  • Anciients - Beyond The Reach Of The Sun
    Nová koncepční nahrávka kanadské heavymetalové kapely. (YouTube)

  • Fastbacks - For What Reason!
    Novinka legendární punk-rockové formace ze Seattlu. (YouTube)

  • Kobra Paige - Like No Other
    . Sólová deska kanadské hudební umělkyně. (YouTube)

  • Lovebites - Memorial For The Warrior Soul
    Živák japonské powermetalové formace. (YouTube)

  • Oceano - Living Chaos
    Šestá studiovka americké deathcorové kapely. (YouTube)

  • Doechii - Alligator Bites Never Heal
    Americká rapperka vydává své třetí album s jediným hostem, kterým je Kunfetish. (YouTube)

Dále vychází

Avmakt - Satanic Inversion Of
Cal In Red - Low Low
Carlile - Human Human
Cold Gwad - I’ll Drown On This Earth
Denzel Curry - King Of The Mischievous South Vol.2
Ellende - Todbringerin
Enumclaw - Home In Another Life
Extinction A.D. - To The Detested
Frank Iero (Of My Chemical Romance) - Xnauseousx
George Winston - Eastern Montana
Charlie Peacock - Every Kind Of Uh-Oh
Lambert - Actually Good
Lia Kohl - Normal Sounds
Love And Rockets - So Alive Remixes
Luke Combs - Fathers & Sons
Marinas Trench - Haven
Mint Field - Aprender A Ser: Extended
Oceanator - Everything Is Love And Death
Ohr - Afterglow
Paris Paloma - Cacophony
Rick Astley - Free / Remastered / Deluxe
Různí - Synthesizing The Silk Roads: Uzbek Disco, Tajik Folktronica, Uyghur Rock & Crimean Tatar Jazz From 1980s Soviet Central Asia
Sean Henry - Head
Silbermond - Auf Auf
Steep Canyon Rangers - Live At Greenfield Lake
Suburban Eyes - Suburban Eyes
Surf - Planet Surf 3 (Deluxe)
Teeth - The Will Of Hate
Thrown - Excessive Guilt
To The Grave - Everyone's A Murderer
Why Bonnie - Wish On The Bone
Yemen Blues - Only Love Remains

Vychází na vinylu:
Anciients - Beyond The Reach Of The Sun
Avmakt - Satanic Inversion Of
Carlile - Human Human
David Kushner - The Dichotomy
Debustrol - Pád do hrobu mrtvol / Remastered
Denzel Curry - King Of The Mischievous South Vol.2
Ellen Reid - Big Majestic
Ellende - Todbringerin
Enumclaw - Home In Another Life
Extinction A.D. - To The Detested
Galliano - Halfway Somewhere
Jon Hopkins - Ritual
Lamb Of God - Ashes Of The Wake / 20Th Anniversary
Lambert - Actually Good
Laurie Anderson - Amelia
Leprous - Melodies Of Atonement
Los Bitchos - Talkie Talkie
Luke Combs - Fathers & Sons
Mint Field - Aprender A Ser: Extended
Monkey Business - Když můzy mlčí
Nails - Every Bridge Burning
Nektar - Mission To Mars
Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God
Oasis - Definitely Maybe / 30th Anniversary / Deluxe
Oceanator - Everything Is Love And Death
Oceano - Living Chaos
Palaye Royale - Death Or Glory
Paris Paloma - Cacophony
Petr Fiala - Nečum a tleskej! / 30Th Anniversary
Rick Astley - Free / Remastered / Deluxe
Rosetta Stone - Under The Weather
Shemekia Copeland - Blame It On Eve
Steve Wynn - Make It Right
The Bug Club - On The Intricate Inner Workings Of The System Worldwide
The Cactus Blossoms - Every Time I Think About You
To The Grave - Everyone's A Murderer
Ty Segall - Love Rudiments
Tycho - Infinite Health
Wintersun - Time II
Wunderhorse - Midas

EP:
Evil - Obedience
Gyrofield - These Heavens
Kerosene Kream - Buying Time
Mariposa - Inframundo
Pronoun - And It’s Been Raining Ever Since
Sex Week - Sex Week

Reedice:
Chick Corea - Trilogy

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kvietah - Díky, včely 8/10
Recenze: Kvietah na desce "Díky, včely" skvěle snoubí písničkářství s popovým zvukem Písničkářka Magdalena Fendrychová alias Kvietah zaujala slibnou sérií singlů i povedeným debutem "Hejno černých koček". Nyní se vrací s albem "Díky, včely". Jak se na něm podepsaly dva roky muzikantských zkušeností i svět... čtěte zde
Vydáno: 03.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God 9/10
Recenze: Světem okouzlený desperát Nick Cave natočil "Wild God", svoje doposud nejspirituálnější album Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a... čtěte zde
Vydáno: 02.09.2024 09:30 v sekci Recenze
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Světem okouzlený desperát Nick Cave natočil "Wild God", svoje doposud nejspirituálnější album (02.09.2024 09:30)
- Slovenský bluesový originál ZVA 12-28 Band se vrací s novou deskou, na níž koření svůj zvuk dechovou sekcí (01.09.2024 11:18)
- Nové desky 34/2024 - od Sabriny Carpenter přes Fontaines D.C. po Lainey Wilson (28.08.2024 15:00)
- Je to oficiální: Oasis jsou zpět (27.08.2024 09:14)
- Na okraj: Začíná týden zázraků. Linkin Park i Oasis se (asi) vracejí na scénu. Zahrají i v Česku? (26.08.2024 09:13)
- Nové desky 33/2024 - od Post Malona přes Foster The People po The Script (21.08.2024 08:00)
- Nové desky 32/2024 - od Polo G přes Hammerfall po Chlöe (14.08.2024 19:00)
- Nové desky 31/2024 - od The Smashing Pumpkins přes Khalida po Orvilla Pecka (07.08.2024 13:30)
- Nové desky 30/2024 - od Empire Of The Sun přes Ghost po Powerwolf (31.07.2024 13:00)
- Audio: Snění za dlouhé temné noci. Nick Cave servíruje "Long Dark Night", další ukázku z nové desky (25.07.2024 14:35)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Nick Cave & The Bad Seeds
Wild God

Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a tragické období a jak se podepsalo na jeho tvorbě? Čtěte v recenzi.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Lucie Vondráčková Madonna Coldplay Queen Viktor Sheen Mirai Adele Liam Gallagher Dua Lipa Oasis Billie Eilish Ed Sheeran Eminem BTS Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe