shop.musicserver.cz
Fontaines D.C. - Romance

Fontaines D.C. do své čtvrté desky "Romance" vrazili pořádný kus duše

Vydáno: 09.09.2024 00:00 v sekci Recenze - Kateřina Spacek | foto: Ellius Grace

Irská postpunková formace Fontaines D.C. po dvou letech od předchozí nahrávky představila svou čtvrtou řadovku "Romance". Novým albem zároveň oslavuje deset let od svého založení. Muzikanti do něj investovali pořádný kus ze sebe. Jak se tato snaha vyplatila?

9/10

Fontaines D.C. - Romance

Vydáno: 23.8.2024
Celkový čas: 37:00

Skladby: Romance, Starburster, Here's The Thing, Desire, In The Modern World, Bug, Motorcycle Boy, Sundowner, Horseness Is The Whatness, Death Kink, Favourite.

Vydavatel: XL

Když se před deseti lety Fontaines D.C. dali dohromady, nikdo ještě netušil, snad ani oni sami, kam je osud zavede. Členy kapely už od samého začátku spojovala láska k poezii, především k významným americkým beatníkům, jako byli Kerouac a Ginsberg, na základě čehož se začaly rodit první singly. Partička sice fungovala už od roku 2014, ale svou plnohodnotnou desku "Dogrel" vydala až o pět let později. Svým způsobem se jednalo o až geekovské vzdání pocty nejen významným básníkům, ale také irským kořenům.

Nyní se píše rok 2024 a skupina se těší čím dál větší popularitě. Minimálně jednou za kariéru se snad každý hudebník nebo kapela ocitne v situaci, kdy propadne experimentům. Ať už se žánrem (vzpomeňme třeba na Kiss a jejich námluvy s discem), nebo s lyrikou. Zatímco doposud Fontaines D.C. zůstávali poměrně věrní irským tématům, albem "Romance" sáhli do trochu jiného soudku.

Rozhodně ale ne proto, že by snad došla témata: vždyť historie nabízí snad nevyčerpatelnou studnici inspirace. Muzikanti se ale chtěli z těchto zajetých kolejí na moment vymanit a vyzkoušet si, jak si poradí s jinými náměty - v tomto případě s láskou. Nejhlubší cit, který kdy člověk může pocítit, se rozhodla partička pojmout tak nějak po svém a dát mu až dystopickou podobu.

Přeci jen už úvodní "Romance" vůbec nezní nijak optimisticky, naopak zanechává drásavý a frustrující dojem. Pětice chce fanoušky nejen přivést do stavu bezmoci, ale zároveň je poškádlit pestrostí a špetkou provokace. A pak přichází "Here's The Thing": písnička, která si pohrává s posluchači jako kočka s myší. Chvílí zní tak, chvíli onak, místy jako grungeové riffy Kurta Cobaina v profláklé "Come As You Are" a místy úprosně, jako když pěje Thom Yorke.

Láska někdy připomíná šílenou jízdu na horské dráze. A přesně na této vlně se nese nejen album jako celek, ale i jeho každičký tón, každičký úder. Překrásnou přehlídku výše zmíněného přináší "Desire", jejíž poselství umocňují smyčce. Nicméně daleko hlubší pocity zpracovává song "In The Modern World", který formace představila krátce před uvedením desky. Tato písnička dojme i rádoby tvrďáka. Jak každý moc dobře ví, realita a pravda jsou někdy kruté - a právě na tomto brutálním faktu skladba stojí.

Po několika depresivních kouscích následuje příjemná kytarovka "Bug", která obstarává chutné koření. Zasněná "Motorcycle Boy" představuje zhudebněný tok myšlenek, který v mysli eskaluje pomalu jako tsunami - a to samé se dá říct i o melodii této skladby. Po dreampopově laděné "Sundowner" a smyčci protkané "Horseness is The Whatness", která se nápadně podobá "In The Modern World", následuje "Death Kink". Song trochu připomíná raná díla od britpopových Blur, jen s dávkou fontainovského kouzla.

Dílo završuje příjemná písnička "Favourite", do které dal každý člen formace pořádný kus sebe - a vzešel z toho moc pěkný kousek. Jeho vibe pak ještě podtrhl videoklip obohacený o záběry z dětství, které dotvářejí překrásnou podívanou.

Zdá se, že album "Romance" slouží nejen jako metaforický kofein povzbuzující lidské smysly, ale zároveň i jako pořádná rána do hlavy. V tom dobrém smyslu, protože člověka donutí otevřít oči a procitnout. Ne všechno je tak černé, jak se zdá, a ne všechno se musí barvit zamilovanou růžovou. Láska, zlomení nebo euforie zde fungují jako neznámé v rovnici "Romance". Záleží na každém, jak se k takové úloze postaví - zda čelem jako Ewan Mitchell v "In The Modern World", nebo se na moment vrátí do dětství, aby si připomněl jeho nevinnost.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Powerwolf - Wake Up The Wicked 8/10
Minirecenze: Powerwolf na albu "Wake Up The Wicked" dál těží ze svého úspěšného receptu Němečtí vlčáci Powerwolf potřebovali na přípravu nové desky dobré tři roky, pokud tedy nepočítáme porůznu seskládanou kolekci bonusů či rarit vydanou loni v dubnu pod názvem "Interludium". Jak se novinka "Wake Up the Wicked"... čtěte zde
Vydáno: 08.09.2024 09:30 v sekci Recenze | Minirecenze
Vše, co potřebujete vědět o návratu Linkin Park. A něco navíc
Publicistika: Vše, co potřebujete vědět o návratu Linkin Park. A něco navíc O návratu Linkin Park na scénu tentokrát trochu jinak. Podrobněji a osobněji. Oficiálně i neoficiálně. Racionálně, ale především od srdce. Jedna z nejdůležitějších kapel tohoto tisíciletí si nic menšího nezaslouží. Zkusíme... čtěte zde
Vydáno: 07.09.2024 09:30 v sekci Publicistika
Mňága a Žďorp, Ledárny Braník, Praha, 5.9.2024
Naživo: Mňága a Žďorp slavila třicet let Fialovy sólovky "Nečum a tleskej!", vinyl pokřtili Márdi a herečka Kristýna Ryška Valmezská formace Mňága a Žďorp si pro fanoušky připravila překvapení - vedle zaručených kapelních věcí v Ledárnách Braník oprášila třicet let starý počin zpěváka Petra Fialy "Nečum a tleskej!". Ten se dočkal vydání na... čtěte zde
Vydáno: 06.09.2024 18:00 v sekci Naživo
Linkin Park hlásí comeback s novou zpěvačkou, singlem i deskou
Linkin Park hlásí comeback s novou zpěvačkou, singlem i deskou A je to černé na bílém! Linkin Park vstávají po sedmi letech z popela a ohlašují velký comeback. Po četných spekulacích, které hlásaly, že by novým zpěvákem kapely mohl být Deryck Whibley z právě končících Sum 41 nebo Amy Lee... čtěte zde
Vydáno: 06.09.2024 07:50 v sekci Novinky
Karin Ann - through the telescope 9/10
Recenze: Karin Ann se na "through the telescope" našla v intimním pop-folku Československá zpěvačka Karin Ann má bezpochyby štěstí v tom, že může od počátku své hudební kariéry zkoušet a hledat. Nakonec se nečekaně našla v intimním pop-folku, který po sérii různorodých EP a singlů její albový... čtěte zde
Vydáno: 05.09.2024 13:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 34/2024 - od Sabriny Carpenter přes Fontaines D.C. po Lainey Wilson (28.08.2024 15:00)
- Video: Fontaines D.C. si do velice úzkostlivého klipu "In The Modern World" přizvali herce Ewana Mitchella (23.08.2024 15:05)
- Video: Fontaines D.C. se v náladovém videoklipu k "Here's The Thing" nechávají ovlivnit hororovou atmosférou (12.08.2024 19:02)
- Naživo: Neodolatelní Editors na Szigetu upozadili Janelle Monáe, Sam Smith i Becky Hill okouzlili svými hlasy (12.08.2024 15:30)
- Nové desky 30/2024 - od Empire Of The Sun přes Ghost po Powerwolf (31.07.2024 13:00)
- Video: Fontaines D.C. v klipu k devadesátkami inspirovaném singlu "Favourite" sdílejí záběry ze svého dětství (23.06.2024 09:26)
- Fotogalerie: The Smile zahráli pro zaplněné Forum Karlín (15.06.2024 08:42)
- Video: Thom Yorke ve smutné písni "Knife Edge" z filmu "Confidenza" popisuje rozpad krachujícího vztahu (29.04.2024 08:27)
- Audio: Fontaines D.C. se vracejí s psychedelickou peckou "Starbuster" (22.04.2024 09:44)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)

ALBUM TÝDNE 37/2024

Fontaines D.C.
Romance

Irská postpunková formace Fontaines D.C. po dvou letech od předchozí nahrávky představila svou čtvrtou řadovku "Romance". Novým albem zároveň oslavuje deset let od svého založení. Muzikanti do něj investovali pořádný kus ze sebe. Jak se tato snaha vyplatila?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)
Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Dead Sara Taylor Swift Biffy Clyro Lucie Vondráčková Oasis Queen Madonna Ed Sheeran Coldplay Billie Eilish Viktor Sheen Linkin Park BTS Dua Lipa Adele Abba
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe