Nadějné kapely z regionu, světový metal, ale i špička české rapové scény. To je Barrák music hrad 2024

23.08.2024 11:28 - Tisková zpráva | foto: Jan Nožička

Na Slezskoostravský hrad se po roce opět vrátí projekt v režii ostravského klubu Barrák pod názvem Barrák music hrad 2024. Pro letošní rok si pořadatelé připravili tři hudební večery a jeden celodenní festival.

Na pódiu na nádvoří Slezskoostravského hradu se postupně od středy 28. srpna do soboty 31. srpna vystřídají legendy českého rapu, tuzemské rockové kapely, mladá a nadějná hudební uskupení z Moravskoslezského kraje, ale i metalové party z celého světa.

Celý projekt zahájí ve středu 28. srpna rapový koncert skupin PSH, Rest & Champion sound a Prago Union & live band. Pořadatel akce Marcel Palovčík k tomuto večeru říká: "Spojení těchto uskupení je výjimečné tím, že se nám na jednom pódiu v jeden večer podaří vystřídat to nejlepší, co stará a klasická škola českého rapu nabízí. Navíc Prago Union a Rest zahrají s živými kapelami a můžeme se tedy těšit na jiný zážitek, než na jaký jsme u těchto interpretů zvyklí z klasických koncertů. Rest a Kato z Prago Union v letošním roce navíc vydali společné album pod názvem 'A-tým', takže je možné, že se dočkáme i společného tracku přímo v Ostravě."

Čtvrtek se ponese ve znamení tvrdšího české rocku, kdy se na jednom pódiu sejdou Cocotte Minute (na snímku) a Elektrick Mann, kteří v tomto složení absolvovali společné turné a zahráli i na Slezskoostravském hradě v roce 2022.

Páteční podvečer pak vyplní akce pod názvem Naděje Moravskoslezského kraje, na které vystoupí Nedivoč, Moře dní, Saca a Limity. K tomu Marcel Palovčík dodává: "Akce Naděje Moravskoslezského kraje je svým zaměřením v rámci regionu výjimečná. Jejím cílem je představit co nejširšímu publiku nové a nadějné kapely, které pocházejí z našeho regionu. Jedná se o uskupení složená z mladých hudebníků, ale i o kapely, ve kterých působí již zkušení muzikanti, kteří se v posledních letech spojili v nových kapelách.

Vždy klademe důraz na kvalitu daných uskupení a průběžně vybíráme pro každý rok hudební skupiny, které oslovíme s účastí na akci. Záleží nám na propagaci regionálních hudebníků a na tom, aby se co nejvíce lidí dozvědělo o existenci kvalitní hudební scény v našem kraji, a proto máme na tuto akci i symbolické vstupné osmdesát korun v předprodeji a sto korun na místě. Děti do dvanácti let pak neplatí vstupné vůbec. Snažíme se tak motivovat návštěvníky, aby objevovali regionální kapely, na které by si samostatně možná vůbec nezašli, a zároveň nemuseli platit vysoké vstupné. Těší nás také, že se nám o účast na této akci začínají hlásit i hudebníci samotní a i my sami objevujeme nové interprety."

Celou sérii akcí uzavře sobotní celodenní festival Metal!!!, na kterém vystoupí celkem devět metalových kapel ze čtyř zemí. "Pro letošní rok se nám podařilo sestavit zajímavý a kvalitní mix kapel různých odnoží metalu, což se projevuje i na prodeji vstupenek, kdy kromě tradičních návštěvníku z České republiky, Polska a Slovenska očekáváme návštěvníky i z Německa a Velké Británie," uvádí Marcel Palovčík a dodává: "Těšit se můžeme na blackmetalové legendy Marduk ze Švédska, na brazilské deathmetalisty Krisiun, kteří přiletí pouze na náš festival, americké deathmetalové legendy Malevolent Creation a švédské Gluttony. Z české scény pak přivítáme Gutalax, kteří ve stále větší míře koncertují i na zahraničních festivalech, v jejichž programech zaujímají čím dál zajímavější pozice, dále pak Fleshless a Inception of fall.

Nezapomínáme však ani na regionální scénu, kterou budou pro letošní rok zastupovat znovuobnovení Disfigured Corpse a Syridas. Pro letošní rok jsme také zapracovali na komfortu pro návštěvníky a navýšíme možnosti občerstvení, připravujeme také více míst k sezení a toalet. Pro fanoušky, kteří by se chtěli na festival rozehřát už o den dříve, jsme připravili v klubu Barrák zahřívací akci, na které vystoupí legendy latin metalu Ill Nino, Ektomorf a Mind Incision. Na tuto akci a na sobotní festival je pak možné si zakoupit společnou vstupenku za výhodnější cenu."

Na závěr pak ještě Palovčík přidává dovětek: "Celý cyklus by se neobešel bez podpory partnerů a podporovatelů akce Moravskoslezkého kraje, Statutárního města Ostrava, Městského obvodu Slezská Ostrava, Černé louky, Slezskoostravského hradu a pivovaru Radegast. Tímto bychom jim chtěli poděkovat za jejich dlouholetou podporu."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY