Kygo se na své eponymní desce ohlíží za desetiletou kariérou

16.07.2024 08:30 - Tomáš Navrátil | foto: Sony Music

Za jednu dekádu si Kygo vydobyl slušnou pozici na elektronické taneční scéně. Jeho ve frázování zasekávané hitovky nejdříve působily svěže, pak ale začal znásilňovat staré fláky - někdy úspěšně, jindy ne. Bezejmenné album toto vše shrnuje do jednoho celistvého balíčku: chvíli se mu na něm daří a chvíli zase ne.
6/10

Kygo - Kygo

Skladby: Intro, The Feeling (with Sigrid), Whatever (with Ava Max), Surrender (with Fred Well), Can't Do It On My Own, Me Before You (with Plested), Healing (Shattered Heart) (with Jonas Brothers), Lighthouse (with Zak Abel), Found Another Love, Louder (with Julia Michaels & Chance Peña), Fade Away (with Sandro Cavazza), Hold On (with Emmit Fenn), Let Go (with Sasha Alex Sloan), For Life (feat. Nile Rodgers & Zak Abel), Without You (with HAYLA), Wait - Kygo Remix (2024 Edit), You Can Feel, Love Me Now Or Lose Me Later (with Matt Hansen)
Vydáno: 21.6.2024
Celkový čas: 63:48
Vydavatel: Sony Music
DJ Kyrre Gørvell-Dahl alias Kygo letos slaví deset let na hudební scéně. Za tu dobu se rádiovými étery prohnal nespočet tanečních singlů. Kdybychom je začali podrobněji analyzovat a třídit, vzniknou pouze dvě vesměs podobné hromádky.

Na jednu kupku se navrší svěží letní singly, které umělcův rukopis definují v úvodu zmiňovanými zasekávanými refrény. Svými vokály je obdařovaly hvězdy popové scény: od Seleny Gomez přes OneRepublic po Imagine Dragons. Na druhé hromadě najdeme převzaté staré kusy, přepracované do moderního tanečního hávu. S Whitney Houston to producentovi ještě prošlo, ale po čase tato kupička začala lehce zapáchat a vyústila v prznění de facto čehokoliv - včetně klasik od Tiny Turner, Donny Summer a mnohých jiných.

Deska "Kygo" by pak zmíněné měla shrnout do jednoho celku a připomenout, co vše nám norský umělec za deset let nabídl. Pokud se zaměří na ryze originální melodie, jde vidět, že díky svému vzděláni ve hře na klavír dokáže vykouzlit poutavé kompozice, které se přímo dožadují pozice letního hitu. Nejpovedenějším reprezentantem je hned úvodní spolupráce s krajankou Sigrid. Skladba "The Feeling" dokáže skvěle kombinovat zpěvaččinu hravost s producentovou chytlavou melodií. Naopak sourozenecké trio Jonas Brothers v "Healing (Shattered Heart)" svoji bezprostřednost do výsledku příliš neotisklo.

Bohužel se Kygo nevyhnul ani u něj stále oblíbenějším předělávkám starších hitů, které se touto cestou snaží přiblížit dnešním mladým generacím. Černého Petra si vytáhla především Ava Max v pilotním singlu "Whatever". Už samotný název vám snadno napoví, že si na mušku vzali jeden z největších hitů Shakiry "Whenever, Wherever", který se objevil na její první anglicky zpívané desce "Laundry Service" z roku 2001. Song jasně ukazuje, že tudy by se DJova cesta měla přestat ubírat.

O něco lépe dopadla předělávka podobně staré hitovky "Lady (Hear Me Tonight)" od francouzského dua Modjo. Na výsledné "For Life" se kromě vokálů Zaka Abela podílel svými riffy i Nile Rodgers. Tady norský hitmaker ukázal, že mu i ty zasekávačky stále jdou, ale pořád by lépe vyzněly v něčem původním. Zaujme i zařazení skladby "Wait", čerpající ze stejnojmenné písně M83. Jedná se totiž o jeden z prvních remixů, které Kygo v roce 2014 zveřejnil na svém SoundCloudu.

Vrcholem projektu se stalo živé vystoupení, které proběhlo za účasti mnoha hostů na skále Trolltunga tyčící se nad norským jezerem Ringedalsvatnet. Právě díky tomuto videu se autorova hudba vyloupne v úplně jiném světle. Vesměs uklidňující záběry na dechberoucí severskou krajinu skvěle sedí ke klidným tanečním beatům. Celek tak přinese až jakýsi magický nádech a ubezpečí vás, že ve dvaatřicetiletém umělci se přece jen stále schovává silný potenciál.

Kygo si novinkou především vytvořil vlastní dárek ke své desetileté kariéře. Eponymní album slouží jako velmi příjemný soundtrack pro právě probíhající léto (ostatně vyšlo přesně na letní slunovrat), ale zároveň začalo odpočítávat svoji jednosezónní životnost. Občasná nevýraznost a zbytečné samply známých melodií výsledku škodí. Na druhou stranu jsme od díla postaveného na bezstarostné muzice nemohli čekat nějakou vyšší funkcionalitu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY