Moře dní představuje novou skladbu "Dovolená". Při natáčení klipu paradoxně muzikanti mrzli

14.07.2024 11:05 - Jiří V. Matýsek | foto: Ivo Dudek / musicserver.cz

Ostravská formace s poetickým názvem Moře dní loni v říjnu příjemně překvapila civilně pojatým bezejmenným debutem. Nabídla na něm kolekci písní, které dovedou životní banalitu popsat svěžím způsobem a objevují krásu i v tom zdánlivě nejobyčejnějším. A nyní přichází s další skladbou nazvanou "Dovolená", kterou muzikanti vysílají do světa v doprovodu melancholicky prosluněného živého videoklipu.

Skladba o tom, co se stane, když si lidé zbydou - třeba právě na té letní dovolené -, si na svou realizaci počkala dlouhých pět let.

"Po letech to na mě odněkud vyskočilo a Lukáš mě přiměl celou věc dopsat. Nutno dodat, že nebýt mé dobré kamarádky Emy, která mi nezištně u kafe ponoukla téma dovolené, možná bych s tím už nikdy nehnul. Pak to najednou přišlo - při letní šňůře se skupinou Buty jsem to na jeden zátah dopsal v autě na cestě mezi koncerty. Každému se to může stát: dvě duše si zbydou a jedou spolu na dlouhý výlet. Neví, co čekat, ale změna prostředí prospívá a jakékoli zpestření času na světě je plus. Může se stát, že půjde o všechno, stejně tak nemusí jít vůbec o nic. Zkusit si něco, nebo se držet zkrátka? Myšlenky nahlodávají a vybízejí k mnoha variantám," vzpomíná na vznik songu frontman skupiny Martin "Marcyn" Hampel.

Píseň, v níž skvěle funguje letně unavená atmosféra, ozdobili svou přítomností hosté: trombonista Štěpán Janoušek a zpěvačka Alex Denisa Katzer (20 minutes), zvonkohru do novinky nahrál klávesista Petr Mlynář a housle Robin Lefner.

Videoklip se natáčel v Lomnici u Tišnova, a jakkoliv se podařilo zachytit jakýsi dovolenkový vibe, natáčelo se za květnového podvečera a kapela docela mrzla.

V nejbližší době vystoupí Moře dní 17. července v Praze na Výstavišti, 20. července na festivalu Let v Hranicích na Moravě, 30. srpna na Slezskoostravském hradě v Ostravě a 31. srpna na festivalu Dolnolhotský buben.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY