Jen proboha netancujte!

18.09.2003 05:00 - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Vydávat tak slabé remixy jako předzvěst nového alba, jako to udělali Laibach v případě maxisinglu "Tanz mit Laibach", to už chce odvahu. Ta Laibach sice nikdy nechyběla, směřovali ji však podstatně invenčnějším směrem.
2/10

Laibach - Tanz mit Laibach

Skladby: Album version, Upbeat Remix, Johannes Heil "Crucified" remix, Zeta Reticula "Wir tanzen Ado Hinkel" remix, Temponauta "Desert storm" remix
Celkový čas: 26:20
Vydavatel: EMI
Chlapcům z Laibach se asi tenčí bankovní konta. Jak jinak si vysvětlit vydávání tak zbytečných nahrávek, jako je maxisingl tanečních remixů písně "Tanz mit Laibach" z nového alba "Wat"? Říkáte politika vydavatelské firmy? Asi máte pravdu, koneckonců to jenom potvrzuje to, co si už šuškají vrabci na střeše - Laibach dědkovatí. Jo, v osmdesátých letech to byla panečku jiná polívčíčka. Skupina, která dokázala z komunistické Jugoslávie prorazit na Západ, se neohlížela napravo ani nalevo a kácela modly domácího systému stejně jako kapitalistické pop-kultury. Parodovali soudruha Tita i rockové ikony (Rolling Stones, Beatles). Nechali se podezírat z inklinace k fašismu a bylo jim to jedno. I doba jim přála. Electronic Body Music předznamenávala, že devadesátá léta budou především o elektronice a tanečním parketu a Laibach příslušela role zvěrozvěstů.

Už v polovině deváté dekády se bohužel začalo naplňovat tvrzení o tom, že "opakovaný vtip přestává být vtipem" a laibachovské provokace s papežem nebo NATO už netáhly tolik jako kdysi. "Life Is Life", pamatujete?

Čím dál vážnější koketérie s techno rytmy zatloukly Laibach pomyslný hřebíček do rakve. Nevěříte? Tak si zkuste pustit "Tanz mit Laibach" několikrát po sobě. Vsadím se, že neměnné tempo a rytmus ve spojení s prostinkými orchestrálními vsuvkami a záhrobním recitativem "Ein zwe, drei, vier..." Milana Frase vám po chvíli způsobí kopřivku.

Jestliže dříve Laibach parodovali druhé, dnes nechávají parodovat sami sebe. Umek, Johannes Heil, Temponauta a Zeta Reticula odvedli práci na výbornou. Dávám jeden bod za účast a druhý za vtipný fez na obalu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY