shop.musicserver.cz
Silversun Pickups definovali debutem "Carnavas" svůj <i>uřvaný</i> a na emoce bohatý zvuk

Silversun Pickups definovali debutem "Carnavas" svůj uřvaný a na emoce bohatý zvuk

Vydáno: 13.07.2024 08:00 v sekci Zaprášenosti - Kateřina Spacek | foto: Claire Marie Vogel

Těžko uvěřit, že letos Silversun Pickups oslaví už osmnáct let od vydání debutové desky "Carnavas". Čtveřice vtrhla v roce 2006 na alternativní scénu jako hurikán. Od té doby stihla představit ještě pět dalších řadových alb, jejichž kvalita s postupujícími roky v žádném případě neklesá.

Silversun Pickups - Carnavas

Datum vydání: 25.7.2006
Vydavatelství: Dangerbird
Skladby: Melatonin, Well Thought Out Twinkles, Checkered Floor, Little Lover's So Polite, Future Foe Scenarios, Waste It On, Lazy Eye, Rusted Wheel, Dream at Tempo 119, Three Seed, Common Reactor

Historie Silversun Pickups sahá až do roku 1994: tehdy se Brian Aubert během letu z Los Angeles do Londýna seznámil s Nikki Monninger. Mladí a neklidní měli v té době namířeno do Cambridge na výměnný školní program. Aubert si všiml, že Monninger sedí naproti němu přes uličku a krade alkohol z vozíku s nápoji. Právě tak se začala rodit jedna z nejznámějších altrockových formací.

Skupina od té doby hrála v losangeleských klubech, nejčastěji v Silverlake Lounge nebo v nedalekém Spacelandu. Patřili do ní ještě Jack Kennedy, který však SSPU opustil kvůli sólové kariéře už v roce 2002, a Elvira Gonzalez - ta odešla v tom samém roce. Přesto ji fanoušci mohou zahlédnout v klipu k "Lazy Eye" z roku 2006. Formace se však brzy ustálila, když její řady rozšířili Chris Guanlao a Joe Lester. V tomto složení hrají Silversun Pickups dodnes. A v této sestavě se také pustili do tvorby desky "Carnavas".

Silversun Pickups - Carnavas
© facebook interpreta
Toto album kvartet oficiálně představil 25. července 2006 a na indie scéně se díky němu okamžitě začal těšit obrovské popularitě. A nelze se tomu příliš divit - v té době bodovaly žánry jako emo a screamo, takže kapela představovala závan čerstvého vzduchu. Jednoduché písničkářství nepůsobilo svévolně ani bezmyšlenkovitě, jak tomu u popem inspirované hudby často bývá. Místo toho ztělesňovalo dokonalou míru napětí a uvolnění a přinášelo řada momentů, které posluchače dokázaly pohltit. Jeden hudební úsek plynule navazoval na druhý.

Povedený debut otevřela písnička "Melatonin", která i dnes zní svobodně a expresivně. Milovníci všelijakých kytarových zvuků a akordů si ji prostě musejí zamilovat. K nezaměnitelnému vokálu se připojují ostatní členové kapely utápějící se v odhodlaných tónech, ze kterých by si mohla vzít příklad řada alternativních seskupení i dnes.

V současnosti by sice tato parta mohla někomu připadat jako příliš hlučná, snad by svou tvorbou dokonce trhala uši starším (a možná i mladším) generacím. Jenže její zvuk je pro Silversun Pickups naprosto definující. Buď se vám líbí, nebo vás bude štvát natolik, že tuto hudbu s protočenýma očima přepnete na něco méně uřvaného. SSPU ale umějí i zpomalit. "Checkered Floor" svou nostalgií snad všem připomene část jejich dětství a dospívání.

Při poslechu nahrávky můžete mít místy pocit, že jste se ocitli přímo na koncertu jmenovaného souboru. Je to dáno produkcí představující brilantní mix pěti základních zvuků: kytary, basy, bicích, zpěvu a občasného svěžího - a poměrně dynamického - syntezátoru.

Nakažlivá energie Silversun Pickups vás provází i v "Little Lover's so Polite", aby ji ve "Future Foe Scenarios" vyměnili za baladický kousek. Jeho upřímnost a jednoduchost podtrhuje pozvolna se rozjíždějící melodie, frontman zde nechává na povrch vyplout veškeré své emoce. Píseň skoro působí jako umírněnější (a starší) sestra "Sort Of", která se objevila na následující, velice povedené desce "Swoon".

"Waste In On" nabízí přehlídku hudebního umění všech členů - ať už mluvíme o kytaře, base nebo o schopnosti udržet bicí rytmus. Po ní přichází konečně na řadu populární "Lazy Eye" patřící k této bandě jako basa k Nikki. Před lety rozezněla řadu rádií: pozadu tehdy nezůstávala ani internetová stanice Indie Pop Rocks! na Soma FM, kde můžeme repertoár kapely sem tam slyšet i dnes, a to včetně jejích méně známých skladeb.

Proč si ale zrovna "Lazy Eye" získala takovou poularitu? Zafungovalo snad to, že nevyznívá tolik uřvaně a agresivně? Je její zvuk více vyvážený než v případě těch ostatních? V čem vězí genialita tohoto songu, musí každý zhodnotit sám. Pro někoho může vyčnívat syntezátorové a kytarové sólo, pro jiného zase text.

"Ruster Wheel", jedna z nejpomalejších a nejmelodičtějších písniček na desce, dosahuje stopáže šesti minut. Pokud si ale myslíte, že jde o příležitost k dalšímu experimentování, mýlíte se: muzikanti v tomto případě spoléhali na jednoduchost a zasněnou melodii, která ani tentokrát nezůstala ochuzena o syntezátory.

Pravý opak představuje závěrečná "Common Reactor", která trvá jen o sekundu déle a míří o trochu více do shoegazeu. Formace zde znovu bravurně demonstruje svou soudržnost a předvádí perfektní výkon.

Schopnost Silversun Pickups vrstvit bezchybně jednotlivé kontury přes sebe způsobila, že mnozí posluchači jejich kouzlu zcela podlehli. Pravda, podobný zvuk dobře známe třeba od The Smashing Pumpkins a dalších shoegazeových souborů, jenže nezaměnitelný hlas a výrazné, náročné a zároveň krásné melodie tuto partu od mnohých jiných přece jen odlišují. Písně SSPU srší emocemi a upřímností, což na prvotině "Carnavas" ční nad vše ostatní.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ramin Djawadi - House of the Dragon: Season 2 9/10
Recenze: Ramin Djawadi sází na soundtracku druhé řady "Rodu draka" na pořádnou dávku epických a emotivních skladeb Druhá řada "Rodu draka" je úspěšně za námi a diváky stihla rozdělit na dva tábory. Patříte do týmu Zelených, nebo Černých? Kdo četl knihy, už ví, jak příběh skončí. Přesto se fanoušci shodnou na tom, že seriál má skvělé... čtěte zde
Vydáno: 12.08.2024 00:00 v sekci Recenze
Sziget - den čtvrtý, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 10.8.2024
Naživo: Bezradnému Martinu Garrixovi na Szigetu vypadl zvuk, Bebe Rexha rozmetala předsudky a Louis Tomlinson si mohl zajít na revival One Direction Čtvrtý den maďarského festivalu Sziget sice nabídl hromadu zážitků, do historie se ale zapíše jako ten, při němž Martin Garrix bezcílně chodil po scéně. Čekal totiž, zda se technické problémy podaří vyřešit a on bude moci... čtěte zde
Vydáno: 11.08.2024 16:42 v sekci Naživo
Sziget - den třetí, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2024
Naživo: Stormzy si na Szigetu získal snad úplně každého. Liam Gallagher mu musel nadšený dav závidět Třetí den Szigetu přinesl tak silné zážitky, že je dost možné, že je v dalších dnech už nikdo nepřekoná. Rozežraným hudebním novinářům, co už všechno viděli a zažili, se často nestává, aby zůstali stát s otevřenou... čtěte zde
Vydáno: 10.08.2024 18:30 v sekci Naživo
Zrní, Občanská plovárna, Praha, 6.8.2024
Naživo: Skupina Zrní zavítala na Plovárnu... Tu Občanskou Kladenská formace Zrní si v rámci série Prague Open Air odbyla svoji premiéru. Ač poměrně velký koncert, vynikal svojí komorní atmosférou. Nyní čtyři Honzové a jeden Ondřej písničky do repertoáru nelosovali, jako tomu bylo na... čtěte zde
Vydáno: 10.08.2024 08:00 v sekci Naživo
Sziget - den druhý, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 8.8.2024
Naživo: Otřesná Halsey na Szigetu poprvé odprezentovala nové songy, na Karin Ann nedorazil skoro nikdo. Potěšila Dagny Druhý den maďarského festivalu uvítal návštěvníky smradem z fekálií (nebo snad z hnoje?). Ten byl v úvodu odpoledne tak silný, až se pořadatelé v aplikaci museli vyjádřit, že s tím nemají nic společného - vítr ho přivál... čtěte zde
Vydáno: 09.08.2024 15:20 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 31/2024 - od The Smashing Pumpkins přes Khalida po Orvilla Pecka (07.08.2024 13:30)
- Naživo: The Smashing Pumpkins v Praze vzpomínali na devadesátky (05.07.2024 19:36)
- Fotogalerie: The Smashing Pumpkins v Praze v obrazech (05.07.2024 03:13)
- Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins (30.04.2024 08:00)
- Video: Silversun Pickups v temném klipu "We Won't Come Out" míří do drsné ledové krajiny (21.04.2024 16:41)
- Video: Silversun Pickups představují videoklip "Stay Down (Way Down)", který je estetickou indie podívanou (22.03.2024 11:35)
- The Smashing Pumpkins přijedou v červenci do Prahy (18.12.2023 11:13)
- Audio: Silversun Pickups předělali "Move On Fast" od Yoko Ono. Jejich verze je stejně energická jako originál (31.07.2023 13:06)
- Video: The Smashing Pumpkins se ve virtuálním klipu "Spellbinding" vydávají do fiktivního světa Atum (03.07.2023 08:12)
- Nové desky 18/2023 - od Eda Sheerana přes Divokýho Billa po The Smashing Pumpkins (10.05.2023 20:15)

ALBUM TÝDNE 33/2024

Ramin Djawadi
House of the Dragon: Season 2

Druhá řada "Rodu draka" je úspěšně za námi a diváky stihla rozdělit na dva tábory. Patříte do týmu Zelených, nebo Černých? Kdo četl knihy, už ví, jak příběh skončí. Přesto se fanoušci shodnou na tom, že seriál má skvělé obsazení, ale také povedený soundtrack. Pozor - spoilery!

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Taylor Swift Ed Sheeran mp3.com Queen Mirai Kabát Adele Madonna Lucie Vondráčková Viktor Sheen Eminem Halsey Pokáč Billie Eilish Dua Lipa Karin Ann
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe